論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

蘇民峰玄學教室:不論三白眼或四眼,是一個性格過於極端的人。四白眼之個性比三白眼更強,且具破壞性,他們的報復心極重、心腸狠毒,有寧我負人勿人負我之個性,是一個極難相處亦不宜與之相處的人

我嘅印尼姐姐Ernawaxx(護照上只有一個字嘅名),係三白眼,性格超級固執。佢係同一個僱主做咗八年,面試時又對答正常。但係來我屋企一直堅持用佢自己以前果套。佢十分堅持同埋固執,例如我唔鍾意食豬肉同蕃茄,佢個個禮拜都煮茄汁豬扒,因為佢話茄汁唔係番茄,豬扒同豬肉唔一樣。我啲貓要食吞拿魚罐頭,佢就去買三文魚罐頭,嚟咗兩個月都係堅持買三文魚罐頭。

經典例子 連續六個禮拜煲青紅蘿蔔湯。

問:你知道我哋叫你煲其他湯嗎?例如煲雞湯嗎?

答:知

問:點解你成個月都煲青紅蘿蔔湯?

答:大家嘅習慣唔同,我以前都係咁煲,

(又過咗兩個禮拜)

問:點解仲係繼續煲青紅蘿蔔湯?

答:我入邊有加左雞肉

問:我已經講左三次、又寫埋紙叫你買一隻雞返嚟煲,係唔係?

答:係

問:你明唔明去邊度買?

答:明,去街市

問:咁點解你唔跟住做?

答:我唔知
(開始目露凶光,緊握兩個拳頭)

問:咁你可唔可以買一隻雞返嚟煲湯?

答:依家啲湯都OK,我以前都係咁煲。(已經黑面怒目盯著我,所以我已經不敢再問)

我終於發現,原來佢以前個雇主,請佢淨係照顧一個80幾歲老人家,僱主根本唔同佢一齊住。我懷疑以前個老人家已經飲咗八年青紅蘿蔔湯。

結局:個姐姐嚟咗我屋企兩個半月,好多野我講左兩個半月佢都唔肯做/ 唔記得做,所以只可以解除合約。

大宅

呢種不是歧視,是中國相學是有道理。見工時朋友已經話呢種難相處,我見她又無乜野,而且同一雇主做甘耐,應該ok,結果引證左。

大宅

回覆 shop48 的帖子

s

珍珠宮

回覆樓主:

惨!我新工人係三白眼,睇相和video conferece唔覺,來到香港望清楚先知,佢平時眼無乜神,look大時就覺係三白眼,佢做嘢唔會跟你方法,我次次要糾正佢,痛苦中

大宅

我第一次聽咋😅

公爵府

回覆樓主

佢事實上也不易聽指示,不受教,不願妥協喎,點頂得住佢咁惡的性格?跟本就是作對,放棄吧

珊瑚宮

似乎精神有问題
玩具萬歲!

伯爵府

回覆樓主

似精神病多喎... 偏執得咁誇張

優悠在澳洲

大宅

karshing 發表於 18-3-31 17:34
惨!我新工人係三白眼,睇相和video conferece唔覺,來到香港望清楚先知,佢平時眼無乜神,look大時就覺係 ...

我剛炒了一件同款工人,完全不聽指令,還出口鬧我們,又係瞪大對眼時變了三白眼,加上在家中成日自言自語,又望住我們的照片說話,總言之,一肚火

大宅

回覆樓主

又話自己做了5年以上(同一僱主),agent又話冇理由有精神病架(如果有問題以前的僱主為何用她這麼久),但當日來到我家,就已公主病發作,相由心生,唔到你唔信(emoji)

珍珠宮

nikeshoeshk2001 發表於 18-4-4 14:33
我剛炒了一件同款工人,完全不聽指令,還出口鬧我們,又係瞪大對眼時變了三白眼,加上在家中成日自言自語 ...

唔好嚇我,新工人有博咀和唔聽指令,但個樣呃到人,樣好純和平時講嘢蔭聲細氣,外人以為我係惡僱主!
如果帶佢返agent傾吓,唔知有無用?!

大宅

karshing 發表於 18-4-4 19:25
唔好嚇我,新工人有博咀和唔聽指令,但個樣呃到人,樣好純和平時講嘢蔭聲細氣,外人以為我係惡僱主!
如果 ...

我之前也帶了她返agent度多㳄,每次agent見她後也讚她很乖,巧靜,唔出聲,好在我們有拍片給agent作証,證明我們是沒有說慌話,agent看完片後也大感驚訝,冇諗過她是另一個人,總之agent(全部staff)看完也嚇親

大宅

nikeshoeshk2001 發表於 18-4-4 19:46
我之前也帶了她返agent度多㳄,每次agent見她後也讚她很乖,巧靜,唔出聲,好在我們有拍片給agent作証,證 ...

我們已給了多個月的機會,點知她的態度(精神有問題)亦越來越嚴重⋯⋯到最後我們決定即步即介(因她當天出手打我屋企的小朋友),所以你也要想清楚

別墅

shop48 發表於 18-1-29 10:38
蘇民峰玄學教室:不論三白眼或四眼,是一個性格過於極端的人。四白眼之個性比三白眼更強,且具破壞性,他們 ...

我之前係helper libxxy 有見過一個印姐姐又係哩個名啊。我當時仲好想簽佢添。佢之前係美孚照顧一個老人7年。 佢哋廣東話幾好㗎,可以握到人架

首頁

尾頁

跳至