想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

一心小寶貝 發表於 18-2-3 12:26
嘩 呢度真係好多明我既人
原來我唔係孤獨一人
小X左兩次
好好調整心情,再從新出發,做檢查又好做人工又好做咩都好,最緊要唔好俾自己後悔,加油

大宅

CS008 發表於 18-2-3 16:06
好好調整心情,再從新出發,做檢查又好做人工又好做咩都好,最緊要唔好俾自己後悔,加油 ...

大家一齊加油(emoji)

複式洋房

回覆 一心小寶貝 的帖子

我由上年唔想參與拜年 (結婚後第三個新年) 其實所有見到男家家族的節日都唔想出席。下星期尾又新年了,各位姊妹又要有心理準備俾鄉親父老問幾時生

別墅

Sa97 發表於 18-2-5 12:25

我由上年唔想參與拜年 (結婚後第三個新年) 其實所有見到男家家族的節日都唔想出席 ...

好采我係年初一一次過會見晒。一次過應付。已經同老公商量好,我老公話如果問幾時生。就答,你放心~有會通知你。如果繼續追問點解咁耐。我老公話佢咁都問得出嘅話就唔使同佢客氣,就答:哈哈!你禁都講得出呀。笑住串佢禁

大宅

manman088 發表於 18-2-5 13:08
好采我係年初一一次過會見晒。一次過應付。已經同老公商量好,我老公話如果問幾時生。就答,你放心~有會 ...
通常我老公一係扮聽唔到,一係就答''係....係....'',都唔想多回應

大宅

Sa97 發表於 18-2-5 12:25

我由上年唔想參與拜年 (結婚後第三個新年) 其實所有見到男家家族的節日都唔想出席 ...

最慘係啲無厘頭嘅人見你肥左,就指住你個肚話:咦~有啲野喎,記得事事小心呀,我都唔知點應好,已經唔係一兩次,好煩......

複式洋房

好謝謝樓住開個POST比大家呻下,我還以為自己有病,原來大家都有相同問題。同朋友或親人講,他們根本唔會明白。

大宅

CS008 發表於 18-2-5 14:50
最慘係啲無厘頭嘅人見你肥左,就指住你個肚話:咦~有啲野喎,記得事事小心呀,我都唔知點應好,已經唔係 ...

呢樣係我最憎 見你肥左 個肚大左
就問你係咪有左 當你答佢冇
佢仲可以再講 "係咪未夠3個月唔講得"
真係嬲到火都黎

複式洋房

coiecheung 發表於 18-1-31 19:24
你咪求其講句無時間做人囉!再問落去,咪冷淡反應囉!
我有個fd見親都問我生仔點呀 ? (其實我無同佢講我好 ...

好有同感所以搭句咀,我努力兩年幾了,仲係白果,好多遲結婚的都生曬,好似只係得自己唔得咁,身邊有個已有兩個小朋友的朋友(當年她結婚四個月就意外陀左第一胎),而家每半年聚舊一次,每次都會同我follow up 做左d咩,其實佢又唔係幫到我,成日口響響叫我快d做ivf, 大佬ivf 都要準備夠充足養好身子做先得架。花生友,每比生完的人問一次追b近況,都好似提醒緊自己仲未成功,我們路上太崎嶇,祝我們早日盡快到終點:mother:。
過年要避世

大宅

維多利 發表於 18-2-5 17:58
好謝謝樓住開個POST比大家呻下,我還以為自己有病,原來大家都有相同問題。同朋友或親人講,他們根本唔會明 ...
唔好咁諗,當我朋友同我講佢有左個陣,一方面我好替佢開心,但另一方面自己覺得好失落,我唔想知佢嘅野,好矛盾,偷偷地喊過,又唔可以同人講,但我地有咁嘅感覺點係有病,只係其他人唔明我地

大宅

一心小寶貝 發表於 18-2-5 22:46
直頭講中晒 ''係咪未夠3個月唔講得''.......真係唔知講咩好,我地當幫大家彩排下,有心理準備,到時唔會咁尷尬

大宅

heitc 發表於 18-2-5 22:47
好有同感所以搭句咀,我努力兩年幾了,仲係白果,好多遲結婚的都生曬,好似只係得自己唔得咁,身邊 ...
其實我都會留意老公啲親戚會唔會有左,有時覺得自己好衰,見到人地暫時未有,就覺得起碼仲有人陪自己,啲人唔洗剩係focus我一個,但真心覺得自己好衰

大宅

manman088 發表於 18-2-5 13:08
好采我係年初一一次過會見晒。一次過應付。已經同老公商量好,我老公話如果問幾時生。就答,你放心~有會 ...

咪答佢:研究話成日俾人催,心理壓力大就會無架喇!

男爵府

回覆樓主

唔好理佢地
唔好放喺心
我30歲結婚,俾人問到38歲,到有左生左個囝,啲人就會講生多個女,幾時再生個女。。。。成40,話生就生咩?
我真係想問返佢,你幾時死凸^-^凸

禁止訪問

別墅

一心小寶貝 發表於 18-2-5 22:46

我都係咁不只親戚連同事甚至朋友都係咁樣

別墅

回覆樓主

我99有日講開佢個孫,就同我講冇bb就恨有,有又恨人地冇bb嘅好自由。仲話湊細路真係好辛苦又擔心d細路唔生性,比佢選擇過佢會唔生。都唔知佢係咪想安慰我

別墅

回覆樓主

舊年新年A親戚叫我快d生幫我湊。B親戚話:你仲唔生你都唔細,再唔生冇得生。C親戚叫我要食乜乜乜物物物就會有。DEGFHIJK親戚就會話我發福肚凸凸有左,我話冇佢地就更加會細細聲但又要比我聽到咁問我媽或者老公,我係咪有左唔講得我真係扯火但要忍住。

真係要多謝樓主開哩個post比同病相連嘅jm呻下,我之前睇到哩d post或者聽到同類嘅事,我都會安慰别人同自己唔洗理或者笑笑敷衍下算數。
但日子耐左就覺得d人講野唔經大腦唔理人感受,最差的人話唔生冇得生其實好黑心,最八卦的人問到好似要我嘅私生活打開曬比佢睇咁。
講到最激氣,係一年都見5,6次嗰d又肥又八嘅親戚,見親我都話我發福肚凸有左我163cm120磅何來肥,個肚有少少凸唔係凹入去就係有左
哩d人根本自己肥就下下話人肥都唔知咩心態。

複式洋房

唔知好嬲定好笑,明知未夠三個月唔講得仲要問係咪 未夠所以唔講得,想講既一早講左你知,唔想講既再問都唔會講

複式洋房

回覆 CS008 的帖子

我都覺得其他人未有 感覺好似有人陪自己一齊奮鬥咁。 有個朋友早我兩年結婚都未有,已經有人背後話佢可能生唔到,我過多兩年都會咁樣俾人講 ><" 不過背後講冇當面講咁 hurt

唔敢留意其他人有未,冇就維持現狀,如果有就少個陪自己既人,雖然咁諗好衰,依d 感受真係唔敢同人講

首頁

尾頁

跳至