跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問孖胎小一派位兩張表填唔同學校中好學校的機率會增大嗎?如果只是乙一填唔同學校,兩個都唔中乙一的話還是會被派到同一間小學嗎?如果中到唔同學校,學校會不會考慮到孖胎關係更易叩門到同一間?

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

sunnysky_999 發表於 18-1-30 12:58
請問孖胎小一派位兩張表填唔同學校中好學校的機率會增大嗎?如果只是乙一填唔同學校,兩個都唔中乙一的話還 ...

父母母校唔係最易入咩,我朋友都係選母校,1定收
想認識多啲屯門友

複式洋房

回覆 小平媽媽 的帖子

因我同C6唔系屯門大的,宜家住屯門

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

sunnysky_999 發表於 18-1-30 21:25
回覆 小平媽媽 的帖子

因我同C6唔系屯門大的,宜家住屯門

咁就難啦,通常第1輪選定2線校交表,電腦好大機會分開派, 叩門唔係間間學校鍾意孖B,通常會唔同班,同埋除非有專長

想認識多啲屯門友

大宅

回覆樓主:

之前聽過幾個家長分享孖B好大機會派第一志願,唔知係咁啱定我好運當年派咗第一志願,其實小一入學申請表係有一位置可填另外一名子女入學編號,填咗就會派同一間學校,唔填就有可能分開派位。

大宅

sunnysky_999 發表於 18-1-30 12:58
請問孖胎小一派位兩張表填唔同學校中好學校的機率會增大嗎?如果只是乙一填唔同學校,兩個都唔中乙一的話還 ...

這是理論上唔可能發生的事。孖生正常會係表填上是孖生。將兩個編號綁起,只會獲派一個隨機號碼,正常是所有志願是相同的,只要一獲派就會兩個一起獲派。如你想分開填表,不報稱是孖生,便會成為兩個獨立單位。派位當然也會分開,至於叩門應沒有特別考慮,因當初是你自己選擇分開!

複式洋房

多謝各位回覆,我問過教育局啦,孖B兩張表填唔同學校是自己選擇,都OK的。我宜家心大心細哂唔哂填唔同選擇,因為都想他們中好學校的概率大一點。

大宅

sunnysky_999 發表於 18-1-31 03:13
多謝各位回覆,我問過教育局啦,孖B兩張表填唔同學校是自己選擇,都OK的。我宜家心大心細哂唔哂填唔同選擇 ...

理論上,孖生唔一齊填報,再自願選擇又不同,派不同學校的機會會較大,除非大家都咁唔好彩直插落底。家長要衡量照顧上是否可行,另兩個讀唔同類型或質素的小學是否適合。不要心存入左一個,另一個叩門會有同情分,這是你自己當初的選擇,當初你根本沒有選它,它應不會考慮你!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sunnysky_999 發表於 18-1-31 03:13
多謝各位回覆,我問過教育局啦,孖B兩張表填唔同學校是自己選擇,都OK的。我宜家心大心細哂唔哂填唔同選擇 ...
我覺得唔好咁拋個波俾學校
你分開報唔同學校, 基本上結果九成九要為其中一個叩門
到時好睇學校有咩反應

如果學校唔收
到時你分兩間學校接送
你會痛苦六年
天朗氣清

男爵府

咁即係你捆綁一起只有一個號碼抽,但當你抽中個號碼而又填唔同學校時會跟邊個呢?係咪一定要填相同學校㗎?

大宅

stellahoo 發表於 18-2-23 23:01
咁即係你捆綁一起只有一個號碼抽,但當你抽中個號碼而又填唔同學校時會跟邊個呢?係咪一定要填相同學校㗎? ...

Follow

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

為照顧者著想,才會有將兩個小朋友連在一起去填,樓主想清楚才好

兩個不同學校,不計返學放學已難安排,撞學校活動該如何決定?無謂令自己煩惱吧?

大抽獎好難講大不大機會的

首頁

尾頁

跳至