自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我爸爸入了威爾斯醫院, 醫生要佢照胃鏡, 我知道以前係好辛苦的, 現在有無改變呢? 政府醫院會唔會採用監察式痳醉 ~鎮定劑 ?

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

sure

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

政府醫院只會噴些少麻醉藥喺喉嚨就落鏡,唔會打瞓覺藥,等於生插

wcpcelia    發表於 18-2-1 15:37

男爵府

tszwan123 發表於 18-1-30 17:11
政府醫院只會噴些少麻醉藥喺喉嚨就落鏡,唔會打瞓覺藥,等於生插

即係公立醫院無變!生插真係好驚!(emoji)

大宅

回覆 chanhiushan 的帖子

雖然會不舒服, 但時間很快,只是10分鐘. 為了健康, 10 分鐘應該沒問題.

大宅

回覆樓主

我今年3月照過,係完全唔痛的,之前我都驚驚地,只要平衡呼吸,5分鐘搞店,照完,我仲去左行街,放心(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

wcpcelia    發表於 18-2-1 15:38

男爵府

Ybybyb321 發表於 18-2-1 01:15
我今年3月照過,係完全唔痛的,之前我都驚驚地,只要平衡呼吸,5分鐘搞店,照完,我仲去左行街,放心(emoji ...

多謝你報料!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chanhiushan 發表於 18-1-30 16:27
我爸爸入了威爾斯醫院, 醫生要佢照胃鏡, 我知道以前係好辛苦的, 現在有無改變呢? 政府醫院會唔會採用監察式 ...
I work in public hospital. Sedation will be given, most patients felt comfortable during the procedure.No need to be worried.

wcpcelia    發表於 18-2-1 15:38

大宅

照之前我都好驚....但過程好快....都5 覺有d 咩野....係有小小緊張...5 分鐘搞掂了..如果是朝早照...照完仲有早餐食。
我要強力DDT...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

照過, 印象中只係自己驚定先架咋...
去到其實好快做完, 都頂得住的

男爵府

chanhiushan 發表於 18-1-30 16:27
我爸爸入了威爾斯醫院, 醫生要佢照胃鏡, 我知道以前係好辛苦的, 現在有無改變呢? 政府醫院會唔會採用監察式 ...

4年前東区医院做過,0K,只有少少唔舒服,只喺在門外等入照胃镜房等得耐,好凍,記得取厚毡或衫

水晶宮

回覆樓主:

聽講政府而家都有鎮靜麻醉,好似訓左唔會痛?

男爵府

ricecooking 發表於 18-2-2 20:42

無鎮靜劑,爸爸已照完胃鏡,佢話有少少唔舒服感覺,但無大事,出院了!

別墅

回覆樓主:

我都發覺自己嗰胃唔太好,想去照下……但想問點先可排到政府?

子爵府

回覆樓主:

我都約咗會去政府照,好驚!但睇完以上咁多位jm嘅留言,個心定咗!唔該晒!

珍珠宮

熱血金章

ricecooking 發表於 18-2-2 20:42

只係噴去口腔,局部麻醉喉嚨。5-10分鐘就走得。醫生和姑娘會好友善的教你怎配合,放心啦。做完坐一陣休息,就去食野喇。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

toffeetong 發表於 18-2-25 12:32
只係噴去口腔,局部麻醉喉嚨。5-10分鐘就走得。醫生和姑娘會好友善的教你怎配合,放心啦。做完坐一陣休息 ...

我試過梗魚骨
取出時係用胃鏡協助
醫生叫我唔好反胃
初時冇咁入是可以忍到的
但一插入些
就有反胃感覺
不痛
但會條件反射地爭扎
搞咗好耐

最後醫生都無奈地同我打鎮靜劑
唔駛5分鐘搞定
出來時我兩邊手紅了
被姑娘捉得太實
佢哋係唔想我因爲爭扎而傷及其他器官
他們都辛苦啊
所以如果只是照胃鏡
抽取東西
應很快做完
不會太辛苦的 放心

侯爵府

我三年前照 過有胃息肉 醫生 , 割左幾粒大但重有好多粒细話割吾到住,叫我每兩年要照一次,我咁情况可吾可以排政府?

已刪除用户

珍珠宮

熱血金章

dyl 發表於 18-2-25 15:18
我三年前照 過有胃息肉 醫生 , 割左幾粒大但重有好多粒细話割吾到住,叫我每兩年要照一次,我咁情况可吾可 ...

去睇門診先,有需要會轉介專科,一切由醫生決定,冇話得唔得。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

首頁

尾頁

跳至