心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

小弟三十頭,結婚已一年多,兩口子過住平平淡淡既生活,一直以黎平日放工後兩個都會拿拿林返屋企煮飯食,餸就星期日會買定幾日餸,加埋平日晏晝帶飯,慳唔少錢,又食得健康啲。老婆廚藝平平,而小弟就醉心廚藝,所以煮飯對我完全唔係難事,放假就會煮啲大龍鳳開心下咁。
公司有啲同事同我年紀差唔多大,又係最近結婚,不過佢地晚晚一係返外家食,一係返自己屋企食,食完仲要帶埋飯咁,一旦屋企人去旅行就連飯都冇得帶咁,令我覺得點解成三十歲人,明明結左婚,成家立室,連自己照顧自己既能力都冇,仲要晚晚痴阿媽飯食? 我覺得一星期返家陪屋企人食飯係應該,但唔應該晚晚如是。結婚了,理應可以獨立,自己照顧自己起居飲食,而唔係父母仲要照顧你,煮埋飯俾你帶。我自己結婚後所有家務,買餸煮飯,頭暈身慶,都係自己照顧自己,並唔需要父母再為我地操心。但可惜係佢地仍然覺得咁做好應份。
究竟係我諗法有問題,定還是依家呢一代80後真係有自理能力既問題?

子爵府

回覆樓主

我地90後,同奶奶住得好近
但我差不多日日都會煮
老公都鐘意帶飯,佢鐘意食我煮既野
但佢話公司冇男人帶,已婚的都冇帶

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ferrarimenf50 發表於 18-1-30 22:06
小弟三十頭,結婚已一年多,兩口子過住平平淡淡既生活,一直以黎平日放工後兩個都會拿拿林返屋企煮飯食,餸 ...

唔關80後事,好多人當屋企係茶餐廳

別墅

Daisywong313 發表於 18-1-31 02:56
我地90後,同奶奶住得好近
但我差不多日日都會煮
老公都鐘意帶飯,佢鐘意食我煮既野

點買餸?

子爵府

ferrarimenf50 發表於 18-1-31 12:35
點買餸?

我地住得好偏僻,我日日自己渣車去買

大宅

我同老公同居左一年,個時就如似樓主你咁樣。
自己煮,自己搞掂生活。
4大長老都覺得係應該咁做,不覺得有咩特別。
只能說都係一樣米養百樣人,個個人習慣同環境都唔同。
再加上好多人都心目中認為要買樓,所以好多野都要慳。
都會造成左去長輩屋企食飯既現象(成本轉價)。
亦都有D人係懶、唔識又唔學 etc

P.S 我90後,老公70後

男爵府

ferrarimenf50 發表於 18-1-30 22:06
小弟三十頭,結婚已一年多,兩口子過住平平淡淡既生活,一直以黎平日放工後兩個都會拿拿林返屋企煮飯食,餸 ...

我就係樓主你所講果種「要父母操心」既人喇,結左婚都返外家食飯既人喇。我地係住近外家既,晚晚返去食仲帶埋飯咁既。但我唔覺有咩問題wor.我媽不知幾歡迎,我話唔帶飯佢要我帶添。我地無將返屋企食飯視為「連照顧自己既能力都無」呢個你自己覺得啫。食飯啫,日日同屋企人食飯有咩問題呀?操作上、感情上都無問題wor. 自理唔係淨係講「煮飯俾自己食」吧。講返實際,第一:我老公輪班,如果我唔返娘家食,我放工就係自己煮自己食,好悶。我爸返工好夜返,我唔返娘家,媽媽都係自己煮自己食自己洗,好悶啫,大家陪大家,我覺得好開心wor. 第二:我放工返到屋企7點,買得餸煮得飯食得都8點,食埋洗完碗都9點,沖埋涼就真係上床訓覺,咁好無樂趣啫,重點係放工一刻就合埋口無人同我講野。咁我點解唔搵媽咪食傾下計?仲要日日食唔洗浸果d菜,即係生西、西蘭花、椰菜果d, 仲要食雪藏野。由結婚都生左小朋友都係咁操作,平日一至星期五都係咁,星期六、日就自己時間。媽媽、我、老公、小朋友都好習慣。覺得大家關係好好。不存在要父母操心wor,我地都係我父母既動力來嘛。我父母好放心我ga ,我唔返屋企睇我媽我驚佢悶。

大宅

RosettaC 發表於 18-1-31 15:32
我同老公同居左一年,個時就如似樓主你咁樣。
自己煮,自己搞掂生活。
4大長老都覺得係應該咁做,不覺得有 ...

尾二果句十分認同。
「成本轉嫁」呢個行為好過份。
買樓的籍口吾通真系大晒咩!

子爵府

回覆樓主:

自理能力係父母養成
父母唔去教育仔女獨立
仔女亦無理由獨立
咪繼續互相依賴
一隻手拍唔響
雙方都有問題

我自己支持獨立,以後教仔女都要自己識照顧自己

別墅

AAV 發表於 18-1-31 18:41
我就係樓主你所講果種「要父母操心」既人喇,結左婚都返外家食飯既人喇。我地係住近外家既,晚晚返去食仲 ...

你呢個情況咁特別又冇問題既,我係講緊嗰啲返正常返工時間,父母又唔使返工嗰啲人啫。你講悶,我覺得日日返外家娘家食飯都好悶,有時需要自己一個人靜下架喎

別墅

anyuser18 發表於 18-2-1 08:50
自理能力係父母養成
父母唔去教育仔女獨立
仔女亦無理由獨立

我贊成仔女要獨立

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

不會管別人的生活安排,個個人、每個家情況都不同,別人不煑飯、不帶飯、又不影響我

男爵府

anyuser18 發表於 18-2-1 08:50
自理能力係父母養成
父母唔去教育仔女獨立
仔女亦無理由獨立

你講既完全正確,任何人都應該識獨立生活,包括感情上、日常操作上。但同返屋企食飯係無關既,識而返屋企陪家人食,同唔識被迫要同家人食係有分別。係獨立唔係孤立。我一樣識自己照顧自己、照顧人。但我同屋企人會一齊食飯。我媽去3個月旅行,我會返爸爸到煮定飯俾佢食。佢未返屋企我己回自己家,唔通話我爸唔識獨立?定話我嫲搞到我爸唔獨立?兩回事。

別墅

AAV 發表於 18-2-1 12:46
你講既完全正確,任何人都應該識獨立生活,包括感情上、日常操作上。但同返屋企食飯係無關既,識而返屋企 ...

我始終都唔明點解結婚後既生活仍然要痴住自己父母,真係唔可以俾少少私人空間大家? 你可能唔需要,但可能你父母好難得仔女結左婚唔使再照顧佢地而再有二人世界既生活。
我自己好想父母可以過下二人世界,畢竟湊左我咁多年好辛苦,唔想佢地再擔心我,能夠自立係對地既一份回報。起碼我係咁諗

男爵府

ferrarimenf50 發表於 18-2-1 09:33
你呢個情況咁特別又冇問題既,我係講緊嗰啲返正常返工時間,父母又唔使返工嗰啲人啫。你講悶,我覺得日日 ...
係,我未有小朋友前都有時想自己食下麥當勞靜下。好鬼嘆。咪星期六、日嘆下。但有小朋友後,再無得嘆麥當勞。要趕住湊仔。要嘆個麥當勞,要等佢大d先得。

男爵府

ferrarimenf50 發表於 18-2-1 13:02
我始終都唔明點解結婚後既生活仍然要痴住自己父母,真係唔可以俾少少私人空間大家? 你可能唔需要,但可能 ...
你咁諗都無壞,父母有自己生活係好事。仔女有仔女生活都係好事。我爸媽唔老,50中,爸爸未退休,媽媽家庭主婦,佢覺得星期一至5煮飯係必需,星期六、日9成都唔煮,佢會約朋友或同爸爸兩個出街食。人人生活方式唔同,真係唔可以講邊個方式先係好。我都自立,有頭家,佢地唔需要操心我。

男爵府

natjosejim 發表於 18-2-1 09:45
不會管別人的生活安排,個個人、每個家情況都不同,別人不煑飯、不帶飯、又不影響我
...
認同。人地日日出街食無煮飯唔通又話人?

子爵府

AAV 發表於 18-2-1 12:46
你講既完全正確,任何人都應該識獨立生活,包括感情上、日常操作上。但同返屋企食飯係無關既,識而返屋企 ...

問題重點係你爸爸識唔識自己煮俾自己食。
佢識,你都返去煮,有孝心,唔關識唔識自理
佢唔識,一定要你返去煮,就算你自願,你都係一樣有孝心,但佢仍然係不懂自理的人,的確係關佢原本家庭父母長輩有無教佢自己有無學身邊人有無有意無意縱容有關。我意見。

我個人覺得煮食係求生技能之一,人人都識啲基本嘅係好事

日日返阿媽度食唔係問題,唔識煮又要食住家飯又要省自己錢仲要唔幫下手仲要食時彈三彈四,嗰啲就勁有問題(唔係話呢樹,係我所眼見的某些人).有感而發順便講吓啫。

別墅

AAV 發表於 18-2-1 13:08
你咁諗都無壞,父母有自己生活係好事。仔女有仔女生活都係好事。我爸媽唔老,50中,爸爸未退休,媽媽家庭主 ...

我父母都唔使做野,所以我結婚後佢兩個係咁去旅行,以前湊住我,幾年都唔去一次 依家一年去兩三次,幾鬼爽

別墅

anyuser18 發表於 18-2-1 13:15
問題重點係你爸爸識唔識自己煮俾自己食。
佢識,你都返去煮,有孝心,唔關識唔識自理
佢唔識,一定要你返 ...

我有時都會宴請返父母黎我度食飯,佢地好開心架

首頁

尾頁

跳至