自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

水晶宮

黑色誘惑 發表於 18-1-30 23:53
我而家谷住條氣都好想聽日篤爆佢

講真越寸嘅人越要騎住佢,如果唔係一定得寸進尺

話返佢朝朝都唔斠水,lazy

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

黑色誘惑 發表於 18-1-30 23:36
我每朝番工都係勁趕,會叫工人針杯暖水比我。雖然每日都係一樣流程,但佢十次有十次都係叫先做,當中又有九 ...

你仔仔都好體諒你,工人係要提佢小心說話,但我試過係99講比小朋友聽到傳返比我知,

珍珠宮

littlemiss123 發表於 18-1-31 07:13
拎水杯飲水幾秒既事,可能工人覺得你係僱主大哂咁,咁少事都要佢做.. 佢覺得自己係做家務,唔係賣身服侍你 ...

其實我都係咁諗

工人不是貼身妹仔

別墅

我每朝番工都係勁趕,會叫工人針杯暖水比我。雖然每日都係一樣流程,但佢十次有十次都係叫先做,當中又有九 ...
梗係要鬧爆佢喇,做家務及服務主子係佢既責任,佢有病嗎....

珍珠宮

skjacklam 發表於 18-1-31 08:56
梗係要鬧爆佢喇,做家務及服務主子係佢既責任,佢有病嗎....

晚上回房前要不要跪安?

珍珠宮

回覆樓主:

我姐姐都做左6年,都係串咀但好錫我2個仔,但自己嘢我會自己做翻

我覺得你姐姐夜晚肯幫手已經算係咁,我細仔有時夜晚喊死佢都照瞓

翡翠宮

畀面勳章

薯圈 發表於 18-1-31 05:02
其實邊個打工仔唔講老細壞話?人之常情!如果佢照護小朋友ok, 呢d咁小嘅事根本唔會介懷,我仲會教埋啊仔 ...
話雖如此,但係一個小朋友面前批評媽媽,我十分介意。有些小朋友比較耳仔軟,聽聽埋埋貼身照顧者既說話,可能對媽媽有負面感覺。
反而如果佢同大人講,我聽完會一笑置之。

日日是好日

大宅

回覆樓主:

我前年都炒左個工人,又係我個仔出世湊到6歲,佢係好妥當,對仔仔好好,但就持住我地冇左佢唔得既心態,對四大長老黑面,成日搞是非想我炒另一個姐姐(專做家務)

佢地係唔會覺得自己錯,我warn過佢十幾次,直到我炒佢佢都同我講Why? 我諗樓主都心中有數,佢只會變本加厲,忍痛完約炒佢啦,日日對住個妳唔like既人仲要俾錢佢

別墅

黑色誘惑 發表於 18-1-31 00:06
其實我真係覺得應該係咁做,既然番工日子每日如是,我唔叫佢都應該醒目啦。而唔係每朝等我叫,然後見到佢 ...
你唔能夠expect佢地會自動自覺做,因為有D真係好蠢,但聽你咁講,你嗰個應該係特登。
你要同佢講返,唔應該咁樣講野

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

不防直説
係你出糧俾佢
佢當然要聽你指令
説後如態度照舊
不續約

琥珀宮

黑色誘惑 發表於 18-1-31 00:06
其實我真係覺得應該係咁做,既然番工日子每日如是,我唔叫佢都應該醒目啦。而唔係每朝等我叫,然後見到佢 ...

其實你有無「講明」要佢每日都咁做?工人無得expect 佢「醒目」自己識去做。

比一個清楚明確instructions ,每早(星期一至五)幾點放杯暖水在枱面,佢每次做唔到,你就「鬧」佢要「立即」去做,你肯堅持每次做錯都鬧,最多十次八次佢就會做到!

水晶宮

回覆 黑色誘惑 的帖子

唔要得.

珍珠宮

回覆樓主:

湊2個咁辛苦
水我未試過叫姐姐斟喎
好小事啫

珍珠宮

薯圈 發表於 18-1-31 08:29
你真係醒,我真係管理層呢架!

又要管上(99), 管同級(c6) 同管下(兩個衰仔)

其實一理通,百理明。不過現在咩都要上過正規課

有同事日日為手下芝蔴事投訴,有人附和就越覺此人不可留,炒完一個又一個,長期揹份半工以上,相識十多年未改善過。

男爵府

黑色誘惑 發表於 18-1-30 23:59
6歲
出世湊到而家了
而且佢係湊2個的,仲有個細的,成日半夜要冲奶佢都好願意幫手,有時仲要佢先氹 ...

工人覺得佢職責只為照顧小朋友
唔係太太你
用左6年依家先要佢改態度會係難事

子爵府

不如同佢講,叫佢以後每朝見妳出門前都要幫妳準備定一杯熱水啦~ 話佢知妳趕出門,每日都要做。

咁睇下會唔會好點。

大宅

黑色誘惑 發表於 18-1-30 23:59
6歲
出世湊到而家了
而且佢係湊2個的,仲有個細的,成日半夜要冲奶佢都好願意幫手,有時仲要佢先氹 ...
其實好小事, 淨係呢點已很好

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

雖然工人講顧主壞話係唔啱,但係水都要工人針我覺得真係懶,自己去針只係一兩分鐘嘅事,如果真係咁趕咪早兩分鍾起身囉。

男爵府

佢系咪半夜湊細,早上仲眼訓?
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

子爵府

斟杯水都要請真係可以叫佢過主!
直接鬧佢,叫佢收口,冇人想聽佢啲廢話!
唔好以為小朋友細唔知!立即裝多個cam擺明睇實佢!

首頁
34567...14

尾頁

跳至