想生BB

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

kinam520 發表於 18-4-12 18:40
咁都好快呀!需唔需要拎紙落返去交錢? 因為我每次。我現在都等緊黎經期到就可以開始了。 同你們一樣, 諗 ...

我上次照打水超聲波時已經攞埋覆診紙,都要喺樓下交咗錢先上去,開針日係交4000蚊

我1星期後再返去照

男爵府

kinam520 發表於 18-4-12 19:37
即係拎返屋企打就直接係gonal f , 而因為打長效針效果唔好, 要補打gonal f 。 即係gonal f d 藥係靚d ? ...

嗰日姑娘有同我講過幾隻藥,幾個唔同價錢,最貴就係gonal f, 打長效係可以7日唔洗再打,7日後就返去照下啲卵生長情況,通常都要再補打多幾日嘅,但日數同劑量就要睇情況

姑娘都同我講,7日後返去可以先再揀打邊隻針

大宅

kinam520 發表於 18-4-12 19:37
即係拎返屋企打就直接係gonal f , 而因為打長效針效果唔好, 要補打gonal f 。 即係gonal f d 藥係靚d ? ...

對,長效針打完之後補打8日gonal f, 至於gonal f是否靚藥我就不太清楚

大宅

super_cat 發表於 18-4-12 21:19
我上次照打水超聲波時已經攞埋覆診紙,都要喺樓下交咗錢先上去,開針日係交4000蚊

我1星期後再返去照

我想問聽完講座見醫生之後會安排幾時照水超聲波?

大宅

sykmj 發表於 18-4-13 07:29
對,長效針打完之後補打8日gonal f, 至於gonal f是否靚藥我就不太清楚

我之前上網都有睇到對關於gonal-f既資料

Gonal- F為全球第1個以基因工程技術製造的FSH, 其所含的FSH純度最高,達99.9%以上,臨床懷孕率最高.
  Gonal- F完全無尿液來源的雜質蛋白,安全性最高, 能降低過敏反應的發生.
  Gonal- F完全不含黃體刺激素( LH ),可提高卵及胚胎的品質,增加受精率.
  Gonal- F每批產品間的品質完全一致,產品穩定度最高,可摒除因每批產品間的差異對臨床效果的干擾.
  Gonal- F可以皮下注射給藥,減低注射疼痛,提高病人順從性及耐受度.病患亦可自行注射,方便性高.

男爵府

karyee22 發表於 18-4-13 11:48
我想問聽完講座見醫生之後會安排幾時照水超聲波?

見醫生如果佢覺得你適合做ivf, 會問你想幾時做,同日會開埋避孕丸俾你

例如你揀咗6月做,咁你5月經期到時就打電話返去報經期,姑娘會教你幾時食避孕丸,約你day 7 - 11 其中一日返去照超聲波同埋俾埋開針個期你

男爵府

karyee22 發表於 18-4-13 11:49
我之前上網都有睇到對關於gonal-f既資料

Gonal- F為全球第1個以基因工程技術製造的FSH, 其所含的FSH ...

Elonva 好似係比較新嘅藥

不過藥呢啲都係人夾人啦

大宅

super_cat 發表於 18-4-13 12:14
見醫生如果佢覺得你適合做ivf, 會問你想幾時做,同日會開埋避孕丸俾你

例如你揀咗6月做,咁你5月經期到 ...

果次照超聲波係咪睇有冇息肉?

男爵府

karyee22 發表於 18-4-13 13:33
果次照超聲波係咪睇有冇息肉?

係呀,我就照到有纖維瘤,要割咗先放胎囉

大宅

super_cat 發表於 18-4-13 13:41

你個纖維瘤係咪位置有影響所以先叫你割?

男爵府

sykmj 發表於 18-4-13 13:48
你個纖維瘤係咪位置有影響所以先叫你割?

係呀,照到有幾粒,其中一粒喺宮腔有機會影響

大宅

super_cat 發表於 18-4-13 13:41

要做腹腔鏡割?

男爵府

karyee22 發表於 18-4-13 18:20
要做腹腔鏡割?

唔洗,宮腔鏡就得

大宅

super_cat 發表於 18-4-12 21:22
嗰日姑娘有同我講過幾隻藥,幾個唔同價錢,最貴就係gonal f, 打長效係可以7日唔洗再打,7日後就返去照下啲 ...

咁其實如果日日打, 之後照卵泡生長, 如果未夠大, 係唔係都係一樣要繼續補打針 ? 長效針係唔係打左1次, 之後第7日去照, 再日日補打幾針?

男爵府

kinam520 發表於 18-4-14 14:49
咁其實如果日日打, 之後照卵泡生長, 如果未夠大, 係唔係都係一樣要繼續補打針 ? 長效針係唔係打左1次 ...

係呀,其實日日打,都係打7日後再返去照,睇吓打多幾多日,洗唔洗調整份量咁

如果夾到隻長效藥的話,就頭7日打一針,之後都係7日後返去照,再睇吓打多幾多日針 / 份量幾多囉

夾到的話就好方便,不過夾唔夾到就試咗先知

大宅

回覆樓主

嗯嗯, 真係打長效針方便好多! 我老公說如果日日打, 最好返醫院打, 安全d , 因為自己都唔係好敢打。 但日日返去打, 又要等時間.... 好似好唔方便, 又要趕返公司。 你現在打了長效針對嗎? 有冇唔舒服? 如果直接係屋企打係唔係就係直接係Gonal- F藥? 7日長效針隻藥叫咩名?

男爵府

kinam520 發表於 18-4-14 16:22
嗯嗯, 真係打長效針方便好多! 我老公說如果日日打, 最好返醫院打, 安全d , 因為自己都唔係好敢打。 但 ...

就算打長效,都有2支抑排針要自己喺屋企打

日日返去打實在太攰,朝朝都要好早起身上去

長效針叫Elonva

男爵府

嗯嗯, 真係打長效針方便好多! 我老公說如果日日打, 最好返醫院打, 安全d , 因為自己都唔係好敢打。 但 ...

打完針有少少頭痛,過咗2,3日有少少平日谷排卵嘅感覺,希望佢有效啦

大宅

super_cat 發表於 18-4-14 19:41
打完針有少少頭痛,過咗2,3日有少少平日谷排卵嘅感覺,希望佢有效啦

你幾時再返去照?

大宅

你聽左講座未?

首頁
34567...11

尾頁

跳至