自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

loloyen 發表於 18-2-23 00:21
我現在係日本都用緊自由鳥好快,即插即用,正

係手機要做任何setting嗎?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

chichichu 發表於 18-2-23 01:44
我唔太識,因我上個月去韓國係用第二隻,幫我同學買既,我每日係咁視象同whatsapp通話,仲有不停send相都 ...

我每日FaceTime WhatsApp video 睇fb 睇新聞一樣無買過
因為呢到用量有限

500mb 係夠架

伯爵府

遇見晨曦 發表於 18-2-7 20:55
我用自由鳥,上次去日本,今次去台灣,一開漫遊即上網,唔洗set卡,每日頭500mb全程4g,日費都係$12/日,去 ...

「我用自由鳥,上次去日本,今次去台灣,一開漫遊即上網,唔洗set卡,每日頭500mb全程4g,日費都係$12/日,去幾多日買幾多日(買一日都得),可以網上增值即用,一張卡去晒咁多國家, 唔洗次次換卡,超方便。 」

唔好意思,我想問:
1)乜換咗卡之後,要開漫遊既咩?
2)本打算係上網買自由鳥,見佢可以自由㨂日數買(我打算買10日)。
但見某些759有咭買,可以即取,不用等收貨。咁啱附近有一分店有,所以今天去買咗。但張咭本身只係五日,想問是否可以係出發前就加購定多五日嗎?

大宅

虎到金來勳章

TPMummy 發表於 18-2-23 17:56
「我用自由鳥,上次去日本,今次去台灣,一開漫遊即上網,唔洗set卡,每日頭500mb全程4g,日費都係$12/日 ...

現成卡係得5日,你要拎張卡同裝app配對左張卡,再入app度《加購日費》買多5日,記得係要選加購。

大宅

虎到金來勳章

TPMummy 發表於 18-2-23 17:56
「我用自由鳥,上次去日本,今次去台灣,一開漫遊即上網,唔洗set卡,每日頭500mb全程4g,日費都係$12/日 ...

去到外國先需要開:4G上網+數據漫遊,即上網,咁就會扣一日錢,日費係逐日咁扣,有開漫遊上網先會扣,明唔明?

伯爵府

遇見晨曦 發表於 18-2-23 18:56
去到外國先需要開:4G上網+數據漫遊,即上網,咁就會扣一日錢,日費係逐日咁扣,有開漫遊上網先會扣,明 ...

咁開定漫遊,但結果嗰日冇用過呢?

其實我係想問,可否出發前,係香港已經加購定日本五日先呢?應該可以吧?

因為如果我下次再去台灣六日,都會係出發之前,再另購「六日台灣」㗎啦。

咁上述台灣呢個情況,是否都係揀加購呢?
之後每次用,都係揀加購?
而且如果同行朋友,一齊買咗4張,用完後仲一定要分返,自己係配對左邊張。

珍珠宮

ssppeert 發表於 18-2-1 09:12
點解唔用klook wifi egg
平靚正

klook我都幫襯過好多次,但而家太多人用,排隊拎蛋我試過排45分鐘,所以而家唔敢用

大宅

虎到金來勳章

TPMummy 發表於 18-2-23 19:10

其實我係想問,可否出發前,係香港已經加購定日本五日先呢?應該可以 ...

我多數返酒店就會用番酒店 wifi,你唔開漫遊就唔會扣你日費,每張自由鳥有自己獨立QR code ,如果4個人用,就要配對晒4張卡+再各自加購日費,你配對左之後可以隨時在app度check 到你仲有幾多日費。

大宅

虎到金來勳章

TPMummy 發表於 18-2-23 19:10

其實我係想問,可否出發前,係香港已經加購定日本五日先呢?應該可以 ...

下次去台灣前一樣係加購,用番同一張卡就得。

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

自由鳥好用+1

另外免費sim卡Wamazing 500MB都好快,我500MB用到2日~
仲有CLUB SIM 又FREE 2 日

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

sim2fly

侯爵府

回覆樓主:

剛去日本,用呢張,非常快,upload 相片幾秒就得。

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

TPMummy 發表於 18-2-23 17:43
係手機要做任何setting嗎?

冇setting 過,插咗卡落機後開數據漫遊就用得!

伯爵府

遇見晨曦 發表於 18-2-23 19:24
我多數返酒店就會用番酒店 wifi,你唔開漫遊就唔會扣你日費,每張自由鳥有自己獨立QR code ,如果4個人用 ...

剛發現我買的自由鳥SIM卡, 有效期寫住30-6-2018,係指首次啟動嗎?

之後係可以keep住張卡,留返下次用吧?無限期的吧?

翡翠宮

好媽媽勳章

遇見晨曦 發表於 18-2-23 19:24
我多數返酒店就會用番酒店 wifi,你唔開漫遊就唔會扣你日費,每張自由鳥有自己獨立QR code ,如果4個人用 ...

請問,如果4張咭,需要分開4部電話裝app 去買多幾日嗎?定係一個電話裝app 可以搞哂幾張咭?

大宅

虎到金來勳章

jolo 發表於 18-2-24 00:26
請問,如果4張咭,需要分開4部電話裝app 去買多幾日嗎?定係一個電話裝app 可以搞哂幾張咭?
...

App入面有寫,我未試過呢個情形

翡翠宮

好媽媽勳章

遇見晨曦 發表於 18-2-24 07:00
App入面有寫,我未試過呢個情形

Thanks !

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

我用依2款都好好收!

公爵府

LedTV 發表於 18-2-1 09:17
多謝教路

外遊期間上網咁慢,真系好火滾,好明白樓主心情
我去外遊,一般同行人都買唔同既上網卡,就系怕某牌子中伏,全部人都中招,所以分散投資

子爵府

fanfanfanny 發表於 18-2-7 19:30

中國聯通咭 4G 日本7日

想問下,是否即是中國聯通嘅網站買?上左聯通網睇過最平日本七天$99,thx

首頁

尾頁

跳至