婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

bfbchu 發表於 18-2-14 14:25
無啊

咁佢又唔懶呀?你問佢“咁奶奶你係咪又好懶呀?”睇佢點答你。

伯爵府

回覆樓主:

仲之應該係男家個邊煲囉~唔理99定請工人啦…但唔好指意女家人做,除非
女家個邊自己願意

男爵府

bfbchu 發表於 18-2-1 13:51
尋日同99 同埋佢d朋友飲茶 知我有2個仔 叫我上定陪月課程同學煲薑醋準備第時照顧新抱 我話我唔會囉 叫佢地 ...

無㗎,唔好辛苦自己

男爵府

Nbs 發表於 18-2-1 22:19
其實我一直都有呢個疑惑。。。
我自己屋企不嬲都唔太跟中式習俗或傳統既,例如初三照拜年,唔會擇日,唔會 ...

亦有好多bk的人會話99,唔識又話識,轉頭攪到一鑊泡,又覺得佢果套out,又插手又插嘴,攪到產後憶屈啦。

珍珠宮

bfbchu 發表於 18-2-1 13:51
尋日同99 同埋佢d朋友飲茶 知我有2個仔 叫我上定陪月課程同學煲薑醋準備第時照顧新抱 我話我唔會囉 叫佢地 ...
我有兩個女,第時佢地要生BB,我都唔會煲野比佢地㗎,最多買多D補品送比佢地,或者封大利是,咁大個女,有能力生B,就要有能力和財力照顧好自己和BB,請陪月或請工人,唔好再指意老父母幫手啦~~
除非突發事要幫手,例如工人突然走佬,或者暫時冇人睇住BB,呢D暫時性幫助,絕對冇問題!

大宅

回覆樓主

都冇話責唔責任既 99肯幫既當然會感激
我同99一齊住既 陀到9個月個陣見佢都冇主動話要煲薑醋 又唔想同自己媽媽講 令媽媽覺得自己個女男家唔錫 咪自己大住肚走去買十斤薑十斤醋翻黎刨皮煲醋
99應承幫手坐月 坐左一個星期就走黎鬧我 話我唔幫手做家務 最後仲走埋翻大陸 咁咪唯有自己坐月
衣家同佢住埋一齊都係面和心不和

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

痴根的

公爵府

回覆樓主:

我奶奶唔係廣東人,唔只唔識煲薑,我估我生仔前佢都冇乜食過薑醋(身邊全部同鄉冇人生b會煲薑),所以佢唔煲我完全ok,而且我媽咪又煲得好好食
當然其他坐月野c6之前問佢有冇相熟海味鋪介紹,99話佢會去買,我地乜都唔識,到生左就快滿月仍然乜都冇就另計啦,我坐月出唔到街唯有叫俾錢媽咪買

複式洋房

靠自己好d

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

奶奶當然冇責任要煲,買券啦,乾手淨腳,另買一煲放屋企等朋友上嚟有得食。
主 賜 平 安

禁止訪問

大宅

99唔一定會幫手架, 我記得我陀BB時, 99話到時過黎煮下野你食幫手啦, 老公仲特登買張梳化床, 等99出黎比間房佢睏, 我地睏梳化床, 點知到我臨生半個月99話: 我都係唔出黎幫你手啦! 我怕辛苦!你地搵陪月啦! 仲薑醋都係我自己煲, 99仲要話第一煲我要先, 派比D朋友架! 真係嬲爆.

首頁

尾頁

跳至