嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題
Thx
回覆 marychan8866 的帖子

Hello marychan8866 ,1歲BB嘅湯水主要以清淡為主,媽媽可多用瓜菜、豆類及少量的魚或瘦肉煲湯,鱷魚肉湯都係一個選擇(未試過食材份量要由少開始,連續試3日,睇下會唔會有過敏),避免用雞腳、豬骨、牛尾或排骨,因為骨髓中大量脂肪溶入湯水容易令小朋友過量攝取脂肪。清水係最好嘅BB飲品,佢肯飲清水嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-1 16:42
回覆 marychan8866 的帖子

Hello marychan8866 ,1歲BB嘅湯水主要以清淡為主,媽媽可多用瓜菜、豆類及少 ...

唔該晒你呀,我b女唔肯飲清水,淨係肯飲蘋果水/ 雪梨水
marychan8866 發表於 18-2-1 23:54

唔駛客氣 唔少BB都唔愛飲清水,媽媽要俾時間佢建立飲水習慣,每日飲少於120ML稀釋果汁都OK,試下用新鮮食材煲水,蘋果/ 雪梨/紅蘿蔔/粟米水,都好多小朋友鍾意,仲可以加1-2片生果片係水度,多D香味都可以吸引BB架。俾多水份食物BB食,例如粉、麵,都可確保佢有足夠水份, BB食到3餐固體? 鍾唔鍾意食粉、麵?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-2 10:58
唔駛客氣 唔少BB都唔愛飲清水,媽媽要俾時間佢建立飲水習慣,每日飲少於120ML稀釋果汁都OK,試下 ...

好,唔該晒你,我會慢慢培養佢飲清水既習慣,而家我都間唔中煲湯比佢飲,粉面佢都食
marychan8866 發表於 18-2-1 23:54

囡囡好叻叻 1歲小朋友主要營養來自3餐固體,媽媽俾多D唔同質感食物BB食: 爛飯/白飯、粉、麵、麥皮、薯蓉,可以訓練佢咀嚼同吞嚥能力,對佢既口腔發展都有幫助,多元化飲食BB營養和食慾都好D架 囡囡食早、午、晚三次正餐未?

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-5 12:28
囡囡好叻叻 1歲小朋友主要營養來自3餐固體,媽媽俾多D唔同質感食物BB食: 爛飯/白飯、粉、麵、麥皮、 ...

麥皮佢都食得? 佢而家都係1日4餐, 早晚2餐奶, 中間2餐固
marychan8866 發表於 18-2-6 00:56
麥皮佢都食得? 佢而家都係1日4餐, 早晚2餐奶, 中間2餐固

1歲BB基本上可以食大人食物,一般食早、午、晚 3餐正餐,2餐小食,2餐奶(360-480ml),媽媽大膽D引進唔同食材,新鮮、時令、多元化、高纖食材就最好,麥皮佢都食得架 試下將奶加入麥皮、穀類早餐睇下BB鍾唔鍾意。安排跟返大人食3餐時間,跟大人一齊進食,可以嘗試更多種類食物,學習到餐桌禮儀和群體生活

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-6 11:03
1歲BB基本上可以食大人食物,一般食早、午、晚 3餐正餐,2餐小食,2餐奶(360-480ml),媽媽大膽D引進唔同食 ...

唔該晒你, 可以飲到360-480ml 咁多奶,我女而家最多飲到8安咋
我想問下, 佢而家食得大人野, 咁鹽同糖, 係唔係仲未食得?
marychan8866 發表於 18-2-10 01:00
唔該晒你, 可以飲到360-480ml 咁多奶,我女而家最多飲到8安咋
我想問下, 佢而家食得大人野 ...

通常一歲BB可以加調味料,以少油少盬少糖為大原則,新鮮/多元化食材嚟調味係最健康,蕃茄薯仔牛肉湯、豆腐薯仔魚湯、洋蔥蕃茄南瓜湯做湯底都好好味媽媽可以將煮熟麥皮/薯蓉/ 穀類早餐加入奶度,睇下BB鍾唔鍾意。奶類製品好似低鈉芝士、低糖乳酪做BB小食都OK,好似芝士三文治、乳酪栗米片 ,BB有冇試過?

首頁

尾頁

跳至