在職全職

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

感覺工作無咗團火,以往不介意工作多OT,有咩做咩,算勤力拼搏,但生完小朋友後,開始無乜記性,做事講求效率,做得快唔會再搵額外嘢做,心中成日掛住個女,尤其個女今年剛升小一,工作依然好多,老板亦繼續加我工作量想升我帶team,但力不從心,

請問大家JM有同樣的問題嗎?

去年有加人工,老板亦更有要求,我唔可以唔做,有大有細要養,行頭窄,如要走轉工,係搵唔返同一工種,直頭要轉行,年紀唔細,無咁易轉。

所以想知大家怎樣燃燒返自己團火?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

做咗媽媽就一定擺家庭為先,我自己就唔會博,寧願轉行,年紀大了,不想太大壓力,以囝囡行先。

wcpcelia    發表於 18-2-2 09:15

水晶宮

aptcan 發表於 18-2-1 20:51
做咗媽媽就一定擺家庭為先,我自己就唔會博,寧願轉行,年紀大了,不想太大壓力,以囝囡行先。
...

好多謝妳的回覆,個個都同我咁講……家庭女為先,其實我心中都係咁諗,但工作亦佔到我好大思想空間,往往放工返家已好累

針無兩頭利,或者真係要考慮轉行,多謝

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

除了以家庭為重,身體也是一個考慮因素,很多疾病也是因壓力大所引致。

水晶宮

aptcan 發表於 18-2-1 22:55
除了以家庭為重,身體也是一個考慮因素,很多疾病也是因壓力大所引致。
...
係,近年身體真係差咗好多,感冒好返一排又中過,無精神之餘,又谷埋濕疹出嚟

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

濕疹都谷埋出嚟就証明壓力大,快啲考慮轉工,尤其囡囡仲細,身體要緊!

capricornbb    發表於 18-2-2 03:26

洋房

capricornbb 發表於 18-2-1 17:35
感覺工作無咗團火,以往不介意工作多OT,有咩做咩,算勤力拼搏,但生完小朋友後,開始無乜記性,做事講求效 ...

團火要自己揾

覺得自己團火熄咗
咪抖一抖去揾啲新嘢返黎
起過個火囉

唔好當個火熄咗不停問點解熄咗
以前可能用火柴都燒得好勁
但而家可能要轉火水,用石油氣,用天然氣先起到個火

同一個人係唔同階段,燃燒都可以唔一樣
所以自己要去揾用咩去重燃自己對工作團火

我係咁諗ka

瑪瑙宮

aptcan 發表於 18-2-1 23:07
濕疹都谷埋出嚟就証明壓力大,快啲考慮轉工,尤其囡囡仲細,身體要緊!

工作壓力大, 有無小朋友有無家庭都要正視左先.

男爵府

capricornbb 發表於 18-2-1 23:03
係,近年身體真係差咗好多,感冒好返一排又中過,無精神之餘,又谷埋濕疹出嚟 ...

我一向無濕疹架,舊年無那那出過2次濕疹,好耐都唔好,走去睇醫生,醫生話係壓力,重問我有無其他地方皮膚有問題,我話頭皮有個位有一毫子size大既皮屑,唔似頭皮,佢睇左話係超輕微既銀屑病,搽藥膏就得,唔會傳染,係情緒同壓力有關。事實份工做左1年都唔開心,因為年紀大唔想再轉工所以說服自己,邊到打工都有好人,衰人,免強繼續做,但身體好誠實咁一次又一次提醒我要做決定,立即決定辭職,因為臨走又有輕微UC,係之前情緒既延續。UC嚴重就好長手尾,好彩我早在情況輕微時決定離職,否則身體被拖垮就後悔莫及。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

aptcan 發表於 18-2-1 20:51
...

但錢係壓力呢

男爵府

其實吾會再有果團火,你已經將重心放在囡囡到,吾會為左升職犧牲同囡相處時間,只求中規中舉
我自己連基本應酬都一一拒絕,只求安穩

男爵府

依家我團火KEEP左係屋企......
可能唔係年齡大無左團火 而係依家要兼顧嘅野多左
如OFFICE HOUR用晒團火 回家就更無MOOD對住個小朋友......

所以我依家番工都無以前咁做不停. 工作係有 不過都唔想/儘量安排...唔想KEEP住不停做....因為回到家分演另一角都會累 (唔計體力上精神上都會累)
所以番工唔會用盡自己囉.....以前無家庭小朋友兼顧可以做到好忘我...累起上來大不了回家食個飯即訓 依家唔得.....所以人大左 參演角色多左 好自然每個崗位的付出都會有所調整/取捨.....

水晶宮

Nancy20090615 發表於 18-2-3 16:05
工作壓力大, 有無小朋友有無家庭都要正視左先.
謝謝Nancy,是的,呢兩日請咗假陪女,心情放鬆咗,d濕疹開始散,一返工應該又嚟

水晶宮

jj7723 發表於 18-2-3 16:29
我一向無濕疹架,舊年無那那出過2次濕疹,好耐都唔好,走去睇醫生,醫生話係壓力,重問我有無其他地方皮膚 ...
看來做埋呢季,要考慮吓轉工了,因為我的徵狀,同妳一模一樣呀!
應該就係情緒和壓力影響…………其實我有幾個朋友做咗媽媽後都有類似情況

水晶宮

good_pig 發表於 18-2-3 21:00
但錢係壓力呢
一日個女未養大,都要工作

水晶宮

MoonT 發表於 18-2-5 02:27
其實吾會再有果團火,你已經將重心放在囡囡到,吾會為左升職犧牲同囡相處時間,只求中規中舉
我自己連基本 ...
係,我而家就係咁嘅狀態,亦同老板表明我暫時唔可以pick up 咁多jobs……過咗呢季,要重新要考慮去向

水晶宮

美橋媽媽 發表於 18-2-2 05:56
團火要自己揾

覺得自己團火熄咗
多謝妳,可能我呢幾拿年唔止工作壓力,係全面(長輩,家庭,女兒學業,工人)嘅壓力,所以團火變咗灰,我都想自己build up 返

水晶宮

catlee324 發表於 18-2-5 17:10
依家我團火KEEP左係屋企......
可能唔係年齡大無左團火 而係依家要兼顧嘅野多左
如OFFICE HOUR用晒團火 回 ...
嘩,妳完全講出我現在情況,多謝妳的分享, 我就係工作用盡精力後,返家無精神,如工作留力唔做咁多呢,返家照顧和陪女女都有精神d。但係,工作唔盡力,都會影響我之後嘅工作都係要跟返嘅,其實根本沒完沒了。女又日益長大,心不在焉在想工作,佢係知道

男爵府

回覆 capricornbb 的帖子

除左加油都唔知講咩好.......依家好多崗位的工作都係各有各 做唔完
請左假回來都係自己跟, 所以都係一種壓力......

男爵府

回覆樓主

其實父母是小朋友最好的老師,你自己的工作態度就是小朋友模仿的基礎。
我自己對工作要求很高,一直擔心照顧小朋友不周。直到小朋友4年級,有次突然說「媽媽,我知道你工作都好認真,我自己也會認真返學的」。確實自從小學2年級,基本從來不需要陪讀陪功課,唔識就會自己research、再問父母。小朋友就是我自己工作的動力,以身作則就是格言。

首頁

尾頁

跳至