1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

黎緊仔仔要打一歲針,我諗緊我應該同佢打四痘針,定係番健康院分兩針打,之前爬過文,好多媽媽都話打完四痘針會燒好多日同出疹,唔知有無媽媽唔係幫小朋友打四痘針,係番健康院分兩枝打?小朋友又有無發高燒同出疹?

別墅

Ohoh2727 發表於 18-2-4 04:16
黎緊仔仔要打一歲針,我諗緊我應該同佢打四痘針,定係番健康院分兩針打,之前爬過文,好多媽媽都話打完四痘 ...

由於一歲會在健康院同一日打3枝(計埋肺炎果枝),實在唔忍心見佢同一時間一日拮3針,所以決定分開兩日打(一日健康院,一日私家),聽說4痘果枝係活苗,健康院果兩枝都係活苗,兩隻都預左會有反應,但唔知四合一果枝反應方面會唔會勁左,唔知有無人可分享下兩隻打完後既反應?
如果大人未出過水痘,會唔會比佢傳染到既呢?

大宅

回覆樓主

原本諗住打四痘,不過唔係間間家庭醫務所有(打開個間無),局住要打3支。
姑娘講如果大人無出過,而小朋友有發出黎,大人係會受感染,孕婦,老人家,bb係高危。
我小朋友打完之後無燒,係比較眼瞓(應該係身體適應緊),健康院會提打完第一個同第二個星期會有機會發燒,有退燒藥,因肺炎鏈球菌同水痘發出黎時間不同。

珍珠宮

回覆樓主

大女果陣無免費水痘,所以出去打4痘,細佬妹就係健康院分開打三痘同水痘,一次過打三針,三個都無發燒

大宅

黎緊仔仔要打一歲針,我諗緊我應該同佢打四痘針,定係番健康院分兩針打,之前爬過文,好多媽媽都話打完四痘 ...

我沒出過去打,由細到一歲半都是打健康院針,有發燒沒出疹

已刪除用户

回覆樓主:

別墅

藍尾巴 發表於 18-2-8 01:55
我小朋友次次打完針未返到屋企已經燒緊,通常燒2-3日。一歲針都唔例外,一出健康院一陣就燒,燒完3日隔3日 ...

請問如果出疹係咪比只退燒藥食?洗唔洗食其他藥或搽藥膏?

已刪除用户

男爵府

陪月勳章

大女當時打健康院針 (未包水豆), 打完7日開始發燒, 4-5日後全身出晒疹

細女打MMRV, 打完第5日開始發燒 (醫生話預1星期內有反應), 燒左4日, 冇出疹, 但我o係打針前3日開始俾意米水佢飲, 打完都有keep住飲, 燒唔算好高

子爵府

回覆樓主

我仔一月尾上午去左私家打4豆, 下午去健康院打,私家話最好同一日打....

我仔冇發燒,不過出左幾日疹....好快出又好快退,我仔一熱就出,一陣就退,繼續出左幾日

大宅

回覆樓主

我個細仔打完針一星期後發燒,燒左3日,之後出疹出到成身係,成個幾星期都未散晒。反而大仔當年係去私家打四痘針,一d事都無。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我之前都膽心過,原本同姑娘講分開打,俾佢講服左。
打左只有輕微燒,我餵母乳好快無事,無出疹。
建議:改期遲2星期打(又不能太遲),打針前1排飲開奶茶(bb涼茶)打好個底先。
想認識多啲屯門友

大宅

我阿囡一歲針在健康院打.由於唔想一次過打三針,所以我要求分三次打針.
Touch wood好好彩,分別打三針都沒有發燒.

男爵府

誰敢打壓羅拔迪尼路 《疫苗接種》禁播風波

https://simplepama.blogspot.hk/2017/04/blog-post_10.html?m=1

請讓父母們有得選擇!
政府沒有強迫我們的孩子一定要接種疫苗,絶對可以上學。沒有學校因為孩子沒接種過疫苗而唔收該學生的。
不接種疫苗將會讓我們的孩子更健康。

出疹過敏,消化唔好等都與疫苗有關。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

ngan2017 發表於 18-3-2 14:36
我阿囡一歲針在健康院打.由於唔想一次過打三針,所以我要求分三次打針.
Touch wood好好彩,分別打三針都沒 ...

請問分3次每次隔幾耐再打?thx
我仔4月一歲而家諗住mmrv嗰支分開打

大宅

QQwing 發表於 18-3-8 16:46
請問分3次每次隔幾耐再打?thx
我仔4月一歲而家諗住mmrv嗰支分開打

你好!

健康院d姑娘話水痘針同麻疹針一是同一日一齊打,分開打的話,兩支針相隔最少一個月。而另外一支肺痰鏈球加強針就無所謂.

而果三針,我就幫阿囡每一支針相隔約一個半月.

大宅

ngan2017 發表於 18-3-8 17:33
你好!

健康院d姑娘話水痘針同麻疹針一是同一日一齊打,分開打的話,兩支針相隔最少一個月。而另外一支肺 ...

請問相隔一個半月係姑娘建議定係你自己要求?thx

大宅

QQwing 發表於 18-3-8 22:50
請問相隔一個半月係姑娘建議定係你自己要求?thx

相隔一個半月是我自己的決定!
如果你問健康院姑娘,他們會話仲咩唔一次過打哂,要分3次咁麻煩!
但他們説如果分開打的話,麻疹針和水痘針兩針一定要相隔一個月.而肺炎鏈針就無特別要求.
我第一針是打左肺炎鏈針先.我相隔約一個半月再打第二針是麻疹針,之後第三針就是水痘針。
第一針到第二針我相隔一個多月再打,是因為當時4月是有復活節假期,唔想佢放假先來發燒,所以一直等到我自己覺得啱既時間再打第二針。
(我囡都是4月份出生)

大宅

ngan2017 發表於 18-3-9 09:02

相隔一個半月是我自己的決定!

好詳細,唔該晒。開頭諗住分兩次打,原來仲可以分3次,咁樣bb就唔洗一次打咁多支針會唔舒服,我大女嗰時唔知可以分開打,結果淨係一歲嗰次針打完發燒

大宅

QQwing 發表於 18-3-9 10:51
好詳細,唔該晒。開頭諗住分兩次打,原來仲可以分3次,咁樣bb就唔洗一次打咁多支針會唔舒服,我大女嗰時唔 ...

不用客氣!
其實只要是合理既要求,健康院d姑娘都不會拒絕.
當時我提出要分三次打,d姑娘都會講,做咩要BB分3次痛咁慘吖,點解唔一次過痛就算. 我答他們説因為唔想一次打三針咁辛苦,他們亦沒有再追問了!
其實我覺得我囡打完針沒發燒或沒有任何不適既情況出現,主要是因為她好彩啫,至於是否跟分開打針是否有關就不得而知了!
只是我個人認為一次打一種病毒落小朋友身上,就算他們發燒,他們身體要對抗一種病毒應該容易過一次要對抗三種唔同既病毒.

首頁

尾頁

跳至