用戶登入

找回密碼 | 註冊

16oC.78%

義工

湊B百科 今日: 12|主題: 2484

唔肯坐BB車

複式洋房

國民生產總值:213

BB就黎8個月,由出世到而家都唔鐘意坐車。
已經盡可能每日抽時間同佢坐車散步。
呢幾日未放到落車就咬晒腰又喊
已經俾玩具佢玩都唔肯坐
成日咩住出街膝頭開始痛
請問可以點做?

王國熱話
開心傾~~Part 111
有冇(5X6X7X)年的媽媽入來吹吹水?(103)
可以分享下 ftm 每日o既時間表嗎?
老細仲有幾年退休,想我接捧

侯爵府

國民生產總值:24944

回覆樓主

咁細個就唔鐘意坐?我bb係一歲之後就係咁,經常要用零食引佢

複式洋房

RubyYu07 發表於 18-2-4 21:36
咁細個就唔鐘意坐?我bb係一歲之後就係咁,經常要用零食引佢

可能抱慣佢(emoji)

大宅

國民生產總值:1436

2018勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

抱慣左難改

回覆 Tomi 的帖子

Hello Tomi ,媽媽孭/抱住BB 時,佢可以緊貼住媽媽身體,聞到媽媽嘅氣味 會更有安全感,佢鍾意孭/唔鍾意坐BB車都好自然架。 媽媽試下調較推車方向可以望到您,蓋住有您氣味毛巾、拎佢鍾意公仔/玩具,將坐位調高俾佢望下四周環境,一邊行一邊講四周環境/多D交流。為免令腰背/下身勞損,媽媽用孭帶唔好連續使用超過一小時,每隔半小時-1小時坐低休息一陣呀。BB 鍾唔鍾意坐BB 椅/high char?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

侯爵府

國民生產總值:24944

Tomi 發表於 18-2-4 22:34
可能抱慣佢(emoji)

唔係,相反,佢要自己落地行,自由奔放

大宅

國民生產總值:1305

2018勳章

Tomi 發表於 18-2-4 17:41
BB就黎8個月,由出世到而家都唔鐘意坐車。
已經盡可能每日抽時間同佢坐車散步。
呢幾日未放到落車就咬晒腰 ...

我仔之前都係咁,每次放落去扭一陣我抱返佢,平靜左又放返落去,重覆幾次我仔就好少少了,依家慣左坐,不過一個鐘左右就係極限

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-5 16:08
回覆 Tomi 的帖子

Hello Tomi ,媽媽孭/抱住BB 時,佢可以緊貼住媽媽身體,聞到媽媽嘅氣味 會更有安全感 ...

我發覺佢唔太鐘意坐

Tomi 發表於 18-2-5 21:26
我發覺佢唔太鐘意坐

每個BB性格和發展都有唔同架,扶坐期嘅BB 未係坐得好穩有機會向前/左右傾,唔夠安全感都有機會令佢唔喜歡坐,每日俾BB坐一陣學習椅(用cushion枕頭攝住),將佢雙手扶住佢自己大脾坐鍛鍊平衡力,俾BB靠著媽媽坐係軟墊度,將色彩繽紛嘅玩具放係佢轉身可以觸到嘅地方,吸引佢轉身/伸手去摸,用玩樂嘅方式練習BB都會興趣會大D,出街時將BB車座位角度調高,等周圍事物分散佢注意力,相信BB好快會有進步。加油

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

國民生產總值:285

回覆樓主:

我女係因爲有咗第二胎揹吾到佢,平時出門要佢行路同BB車選要邊樣……佢就選坐車車 ,利申歲半前揹慣咗,初頭好抗拒車仔

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎