1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,但懂得聽日常基本詞語,健康院已轉介囝囝三歲時去政府分科診所作評估,其實本人並不擔心囝囝的說話進展,因各人發展不同,只是感到好奇其實還有多少小朋友也有類似情況? 及想看看有沒有小朋友是三歲才開始講單字? 謝謝大家的分享 :)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

作評估結果出咗未?我覺得你囝囝真係有小小遲

大宅

經常發脾氣係因為距無法表達自己需求。妳可以帶距私家檢查一下其實都無壞。唔一定有無問題,但見完起碼自己都安心~又可以知道多D,幫助距開口說話~

男爵府

我家姐既大仔之前都係被批為發展遲, 要做言語治療,
我記憶中佢唔係三歲先講單詞, 因為三歲先講單詞真係太遲,
佢約兩歲半左右開始講到少少詞語,
依家已經五歲雖然有時講嘢會嘞咔D, 但已經無乜問題,
如果可以, 俾佢同多D大少少既小朋友玩丫, 因為真係進步快好多

大宅

我要做媽媽 發表於 18-2-5 22:11
作評估結果出咗未?我覺得你囝囝真係有小小遲

暫時冇結果著,因為要滿三歲先俾囝囝去做評估
回覆 fm948 的帖子

Hello fm948 ,囝囝懂得聽日常基本詞語,都代表有唔錯認知能力,囝囝語言能力仍在發展中,媽媽平時同囝囝講說話要盡量簡潔易明,講單字/詞語時指住實物會更形象化,多帶BB 同大少少講野叻嘅小朋友玩,對佢學講野都有幫助架。每日安排20分鐘同佢講故事、唱兒歌, 用誇張口型示範俾佢睇點樣發音,用邊玩邊學習嘅方式,相信囝囝好快會有進步。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

子爵府

回覆樓主:

我女1歲半已經識講雙詞
2歲半末夠,都係講雙詞,但句子就唔識講
人地問佢,完全答唔到
所以我都要等時間睇啊女進展

男爵府

fm948 發表於 18-2-5 18:13
如題,但懂得聽日常基本詞語,健康院已轉介囝囝三歲時去政府分科診所作評估,其實本人並不擔心囝囝的說話進 ...
我有朋友的仔仔,10個月大識講爸爸媽媽,但到接近3歲都淨係識講爸爸媽媽。健康院有跟進,但無做治療。後來大約3歲識講野。但媽媽發現仔仔對一些事情有比較的大情緒反應,到6歲都係咁,去做評估發現自閉症傾向。回想才覺得是自閉傾向令佢講野遲。你小朋友未必係有發展既問題,但我覺得現時應盡快去評估,你唔擔心,但其實仔仔係需要有專業人士幫下佢。睇下專業人士有咩建議。適時適當的幫助對小朋友發展好重要。

大宅

AAV 發表於 18-2-13 08:22
我有朋友的仔仔,10個月大識講爸爸媽媽,但到接近3歲都淨係識講爸爸媽媽。健康院有跟進,但無做治療。後來 ...

同意!
尤其係語言,6歲前係發展的黃金期,過咗就會學得好辛苦

珍珠宮

回覆樓主

平時多D陪佢練習,多D鼓勵

首頁

尾頁

跳至