興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睇中一部2008 水貨 sienta,雙電敞,無恒温冷氣,-口價6萬3包首次登記同驗車出牌,佢堅持話係ZS版,但我上網睇只有xs ,其實有無ZS 版?這車值得買嗎?

另外,既然佢包驗車出牌,我仲有無需要上架驗?

第一次買車,求指教!

大宅

2008 Sienta (2006年小轉款後) 日本有 X、G、X S版、X Limited
其他國家唔知, Sienta 係日本未曾出現過有 ZS版本, VOXY 就有

複式洋房

回覆 HaRo2 的帖子

所以我估係xs版,但佢又堅持話zs版,真奇怪。
你覺得值得買嗎?佢包政府出牌,仲要上架驗嗎?

大宅

回覆 samhongkong 的帖子

我未見過部車, 有咩option, 真係答唔到你值唔值..
日本拍賣最近成交資料
2008年 SIENTA X-LTD 行134208km 評分3.5, 成交價42,000YEN, 只係3千蚊左右
2008年 SIENTA X-LTD 行15750km 評分4, 成交價470,000YEN, 3萬幾蚊都會有
差額可以好大
當然...

政府驗車的確係比一般嚴謹, 最小合乎佢地要求先可以出牌
但唔會驗邊度有撞過, 邊度有砌過整過車等事項
安全需求上符合要求就可以過關啦
咁, 你認為有冇需要搵人驗?

如果佢有冇分紙提供, 睇分紙都可以了解到部車如何

有冇大修過, 睇車圖都可以了解一切, 評分最好有3.5分以上
分紙標示咪數可以肯定, check過哂冇造表先出紙
因為咪數好直接影響車價, 個邊做假會比人拉

另外28車個度, 一堆 $4xxxx 私人放售
有萬幾蚊差額, 用黎驗車整車, 又會唔會好D?

複式洋房

謝謝你熱心幫助,我都覺得貴,只是出面好少見雙電敞,所以心郁郁。
不過有朋友強烈建議我唔好買未出牌水貨車,怕被走數,所以我決定再睇下。

多謝你熱心幫助!

男爵府

買二手車無論係水貨定私放,
都最好自己另外驗車,
一千幾百無謂慳,
如果冇相熟車房可以搵 IPMC、HKMI 等...

仲有一定要自己驗車過關先比訂,
如果係要先收訂才可以驗車的可以即走,
就算佢話驗車唔過關可以拎返訂都唔好信佢,
錢到佢手拎得番就奇,只會不斷叫你揀另一架...

大宅

samhongkong 發表於 18-2-5 20:36
睇中一部2008 水貨 sienta,雙電敞,無恒温冷氣,-口價6萬3包首次登記同驗車出牌,佢堅持話係ZS版,但我上 ...

未聽過 Sienta 有 Z...

雙電門係 XS.

大宅

回覆 Mcmanaman 的帖子

朋友最近買左一架 sienta, 頭一個月已經整左8千

大宅

skylet 發表於 18-2-7 17:19
回覆 Mcmanaman 的帖子

朋友最近買左一架 sienta, 頭一個月已經整左8千

車行佬知香港人 like Sienta, 好多鬼盤的.
專屈新手.

複式洋房

剛剛睇中一部13年既Jazz 1.3, 0首車,4年行左3萬幾公里已經換左Panasonic 藍電池,Tein Street Basis 避震,同Yokohama 車軨?
朋友話可能係飛仔車,但飛仔車行3萬幾公里咁少?

但我最擔心係咁改算唔算非法改裝?我唔想犯法

大宅

係唔係飛仔車冇咩所謂, 最緊要睇車主心態
前車主有冇將部車撞過? 有冇超速違規罰款未交? 呢D先係你要去擔心既野

非法改裝其實冇一個定義準則, 唔係換左非原廠野就叫非法改裝
例如改喉, 只要唔突出車身, 聲浪唔大過原廠個條, 係可以通過驗車
又等同例如更換非原廠地毯, 加裝淘寶品牌電話架, 貼塊膠膜係車身..呢D都唔會犯法

重點係, 佢地會以"安全"、"不影響他人"為原則判決
改靜音尾喉, 馬力增強, 聲稱細, 可以過關
大口徑尾喉聲浪太大太嘈, 唔會通過 (影響他人)
坑碟, 剎車較好, 安全為主, 可以過關
大坑碟, 配6pot鮑魚, 要搭橋, 唔會通過 (搭橋唔安全)

所以, 非法改裝好難有一個準則
有時可能加左D認為可以, 但個官話唔OK都有可能
日本最近興加廚房用既鋼絲刷套落尾喉鼓位置
聲稱因為加強左散熱可以慳油
呢項改裝只不過十蚊DIY可以搞點, 好多日本人都會去試, 7x%都話有效果
我都有裝, 跟住去驗車(朗月街政府個間), 個官見到完全唔明
問我係唔係比人整估, 我解釋佢知, 我見佢諗一諗, 我話可以隨時拆走
佢都係以"認為有可能甩出黎發生危險"理由叫我拆走, 唔會罰款
所以其實改裝唔係大罪, 唔需要睇得太重
合理改動"安全"+"不影響他人"就唔會有問題

如果就咁睇你所形容既車, 應該完全冇問題
4年車行3萬幾, 算係正常偏低(冇撥錶的話..)
正常平均每月1000KM, 一年都會有12000km
通常一舊電池用2~3年左右, 換靚藍電比一般都穩定D, 襟用D
電力輸出穩定D, 都可以慳油D, 起步好D, 所以都會有人加"穩牛"或搭粗負極線
Jazz 用既藍電大約$700, 有人喜歡跳一級換大電, 好似係9佰幾
Tein Street Basis 係品牌當中叫做入門級, 唔太硬
原裝避震一定偏向柔軟, 高速行車有則風吹都可能會浪下浪下唔穩定
換避震可以加強行車穩定性, 對安全係件好事
Tein 係避震界既名牌, 信譽非常好, 驗車一係冇問題
通常一套 Street Basis 4千幾蚊左右(搵我幫手係日本訂返黎唔洗4千), 裝工$1200~$2000
車軨改大可以行車穩定D, 條軨輕D又可以慳油, 外形靚D又可以增強個性表現
不過要注意前車主換左咩鈴, 好多人只為個樣, 貪平會買高仿老翻野
老翻只有外型似, 硬度唔夠強, 好易承受唔到力度爆鈴出事
不過政府冇管制呢方面, 只係條軨唔闊過突出車身, 都可以驗車過關
原裝 Yokohama 4條可以過萬(款款唔同價, 唔知部車係邊款)
老翻只不過係十分一價錢, 只係千零蚊..4條啦

複式洋房

HaRo2 兄,你D評論真係好專業,好祥盡,又肯教人,我真係好感激你。
由於我唔識車,都唔知佢換比我D野係堅定流,我都係搵架全原裝好D喇。

HaRo2 兄,多謝你!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

HaRo2 發表於 18-2-20 20:06
係唔係飛仔車冇咩所謂, 最緊要睇車主心態
前車主有冇將部車撞過? 有冇超速違規罰款未交? 呢D先係你要去擔心 ...
師兄好野請問日本最近興加廚房用既鋼絲刷套落尾喉鼓位置
聲稱因為加強左散熱可以慳油,好用嗎?

大宅

回覆 20150618bb 的帖子

為左唔騎劫樓主個post我寫左個分享去我個post度

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21068384

大宅

申報一下, 因工作關係, 我經常會返日本物品到港
我有幫人返日本車同零件物品對呢方面都有研究同DIY自己玩下
所以對呢方面都有D認識, 就扮下代表以我所知既野就講出黎啦

首頁

尾頁

跳至