自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

MRSYUNG 發表於 18-2-7 00:48
箝入式易清理,6年都未壞,OK。
平時點清潔?

禁止訪問

回覆樓主

寶石宮

2023年兔年勳章

6299 發表於 18-2-7 16:56
所以我有啲介心,師傅又咁講

師傅講嘢有啲奇 安得好未試過爆玻璃

寶石宮

2023年兔年勳章

6299 發表於 18-2-7 16:58
請問無玻璃款係點?都係煤氣嗎?

箝入式有不銹鋼面 煤氣有

子爵府

回覆樓主:

一定箝入式, 又靚又易清潔

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我用呢隻,煤氣工展會減價時買。全部黑色部分一拎就起,非常易清潔,我好鐘意佢

男爵府

回覆樓主

我買咗Aeon 福祿壽果個座枱煤氣爐,用咗兩日都夠力
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

男爵府

6299 發表於 18-2-7 17:01
電磁爐玻璃襟唔襟呢?要否加毛巾上面?

用咗幾年表面仲似新嘅一樣,唔使墊毛巾喎
ps:我用得好粗鲁,擺鑊上爐成日嘭嘭聲

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

kattsang 發表於 18-2-7 17:09
比我再揀,一定唔買電磁爐

我個電磁爐用咗九年,中間試過換電子版,要比$2500,好肉赤。近排爆埋玻璃,睇過出邊唔同牌子嵌入式嘅電磁爐,但係因為尺寸太大或太細,唔適合放入現在的位置,比$150中電師傅睇位,都係得個吉。就算用返坐枱,都要搵裝修師傅填番個窿,細工程,年尾冇人肯做。
最後竟然煤氣公司嗰啲嵌入式雙爐頭啱位,所以用返煤氣,煎蛋又靚又脆邊,煲湯都好好飲

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-2-7 17:56
我用呢隻,煤氣工展會減價時買。全部黑色部分一拎就起,非常易清潔,我好鐘意佢

我都係工展會特價買㗎,煤氣仲有現金禮券送,不過我買返玻璃面,同埋有時間制,林內牌。用左個幾兩個月,完全冇清潔上嘅煩惱

禁止訪問

侯爵府

kattsang 發表於 18-2-7 21:05
煤氣爐真係差好遠

煤氣嘅師傅態度好好,有問必答,又有禮貌。

但係我搵電磁爐代理商嗰啲職員或者師傅搞維修,就成肚氣,又唔覆我,又話零件已沒有再出,沒有得配,又話叫我先俾錢上嚟睇位先,再介紹我買邊部新嘅電磁爐啱。如果我幫襯佢再買電磁爐,呢啲睇位費,就可以免。
最後我都係同佢講拜拜,轉返用煤氣爐。

禁止訪問

侯爵府

kattsang 發表於 18-2-7 21:34
所以我用緊個個壞左都會轉返煤氣爐,希望個位fit倒啦

你可以度下自己個位先,然後去煤氣中心嗰邊問吓

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mingaga 發表於 18-2-7 21:22
煤氣嘅師傅態度好好,有問必答,又有禮貌。

但係我搵電磁爐代理商嗰啲職員或者師傅搞維修,就成肚氣,又 ...

我朋友一個女仔住,佢就勁讚煤氣售後服務,無論咩問題一個電話師傅上門,岩晒佢呢d生活白痴

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我部箝入式三頭上手業主留低,我自己都用左5年,好耐用喎,不過我自己本身怕火,都無機會一齊開晒三個頭,通常只開中間最細果個,如果換,我換個一頭就算,留返啲位放個蒸焗爐或者洗碗機好過

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

kattsang 發表於 18-2-7 22:14
你一個頭就夠用,我好多時開晒三個,兩個電磁爐一個電陶爐

我c6好少返屋企食飯,我煮比小朋友食,好簡單,煲湯用電爐,有時用氣炸,有時煮飯蒸埋餸,所以我一個爐頭夠架喇

禁止訪問

子爵府

回覆 6299 的帖子

每次煮完飯,即時用布抹,可能因為個玻璃面仲有D熱力,抹2嘢都好乾淨,順手就會抹埋個爐頭盆果個位。到覺得個爐頭位DIRTY,就拆出來大清一次。都2~3個月先做一次。不過唔建議用時間制,因為我用了無耐就壞了,可能長期煮嘢,個玻璃面會有熱力,而令時間制較失靈。

首頁

尾頁

跳至