家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kkarman 發表於 18-2-22 17:16
銀行股買本地定內銀好d呢??真係睇個人喜好喇....有D人唔喜歡大陸銀行...有D就鐘意5仔....有D喜歡中銀香港既業務....不過我好似冇聽到有人對渣打有特別喜好....

男爵府

cattz288 發表於 18-2-22 15:16
收到!

美女。。你3993ipo 2015年 10送20 股有拆細過。。1 拆3 wo...由1 千股變3千股wo....你咪賺左3 倍囉

男爵府

THH 發表於 18-2-22 15:23

你ipo時係1 千股。2015 年10 送20。。家陣變左3千股1手wo......你唔係坐艇。。係賺左3 倍wo......

男爵府

fyyjott 發表於 18-2-22 15:38
我都有3993啊,請教一下系咪到6.8就要獲利先?keep了很多年了,上月放左大部分,宜家只余幾手
...

你d 3993 係唔係ipo架????

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

lambxx 發表於 18-2-22 21:08
你d 3993 係唔係ipo架????

不是啊,我由上市到宜家十幾年,買買賣賣多次了,全部都是賺錢的,只系宜家賣剩幾手,均價5.x,十五十六吾知賣吾賣好,以前息好,宜家派息越來越少

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lambxx 發表於 18-2-22 21:01

你ipo時係1 千股。2015 年10 送20。。家陣變左3千股1手wo... ...
咦~~~~係喎~~~~
放下自在

男爵府

fyyjott 發表於 18-2-22 21:13
不是啊,我由上市到宜家十幾年,買買賣賣多次了,全部都是賺錢的,只系宜家賣剩幾手,均價5.x,十五十六吾 ...

你睇多2 天,睇下會唔會爆多棍。。我都9 唔9 炒佢一獲既。。佢可以瞬間跌到傻。。唔對路就走先,再買啦。。。港股好慘架,美股跌佢又跌。阿爺跌佢又跌。我怕阿爺聽日跌。。總之睇路。袋左落袋先係自己。

男爵府

cattz288 發表於 18-2-22 21:18
咦~~~~係喎~~~~

omg.....你賺左3 倍呀。。。唔係坐艇呀。。。恭喜恭喜啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lambxx 發表於 18-2-22 21:20
omg.....你賺左3 倍呀。。。唔係坐艇呀。。。恭喜恭喜啦

哈!多謝你! 其實好多之前抽左都係擺喺度! 呢隻都算係代表作! 賣d開心下先
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 18-2-22 21:25
哈!多謝你! 其實好多之前抽左都係擺喺度! 呢隻都算係代表作! 賣d開心下先
...

for yr ref..我朋友阿媽都有ipo 3993...佢話拆細後成本價係2個幾。。真係賺左3 倍。。。唔好賣喇。。由佢飛啦。。等多半年

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

lambxx 發表於 18-2-22 21:19
你睇多2 天,睇下會唔會爆多棍。。我都9 唔9 炒佢一獲既。。佢可以瞬間跌到傻。。唔對路就走先,再買啦。 ...

好啊,希望再上小小

男爵府

fyyjott 發表於 18-2-22 21:39
好啊,希望再上小小

你5 個幾入。。同ipo賺左3 倍係唔同操作架。。。ipo既美女有大把本錢揸係手。。佢可以震番落5蚊絕對係常事。。你應該比我更熟佢。

象牙宮

lambxx 發表於 18-2-22 21:29
for yr ref..我朋友阿媽都有ipo 3993...佢話拆細後成本價係2個幾。。真係賺左3 倍。。。唔好賣喇。。由佢 ...

好! 多謝你
放下自在

複式洋房

lambxx 發表於 18-2-22 21:44
你5 個幾入。。同ipo賺左3 倍係唔同操作架。。。ipo既美女有大把本錢揸係手。。佢可以震番落5蚊絕對係常事 ...

見你地講得咁開心,都講少少!
我也是抽股的,不過一早賣了。2017年開始買返,重倉,平均價$3.2,一直持有至今,已double了。我們一直都冇諗賣,因為我們是看2020年,屆時電動車產能去到最高,鈷的需求也會去到最高,洛鉬前途應無可限量。
當然,風險也不低,包括競爭對手,代替品,及公司其他業務拖累等。
我們也會不時審視,重估,希望掌握好點。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

6仔料派特別息,請問值得買嗎?定還是認為現階段不建議增持公用股?
芊芊星雨

象牙宮

babymummyfc 發表於 18-2-23 08:11
見你地講得咁開心,都講少少!
我也是抽股的,不過一早賣了。2017年開始買返,重倉,平均價$3.2,一直持有 ...

你仲勁! 重倉! double
放下自在

男爵府

我個人對對3993操作意見啦.....資源股好少會坐倉....因為資源股波動性超大...好容易受外圍影響.亦受到各國出/入口政策影響...坐長倉唔會係一個投資既好選擇.如果睇番3993 IPO價..到家陣11年...贏3倍...其實係跑輸.上面亦有美女講佢派既息越來越少.呢個我覺得對於坐長倉係死罪之一.當然啦..咸魚白菜各有所愛....

男爵府

芊雨 發表於 18-2-23 08:17
6仔料派特別息,請問值得買嗎?定還是認為現階段不建議增持公用股?
6 仔我同佢唔熟呀...所以冇意見....
我個人投資比較進取....所以我得1 隻3仔公用股架咋.....

侯爵府

親子王國15週年勳章

lambxx 發表於 18-2-22 17:20
不過啲銀行股,好似預先炒哂上去了

男爵府

oran04 發表於 18-2-23 10:39
不過啲銀行股,好似預先炒哂上去了
你覺得邊隻係預先炒晒上去??? OR 你有邊隻想買...

首頁

尾頁

跳至