用戶登入

找回密碼 | 註冊

21oC.90%

義工

湊B百科 今日: 0|主題: 2472

27個月囝囝,由十個月前開始識行,一出親街總係扭抱

大宅

國民生產總值:2280

如題,每次出門行落樓唔夠一分鐘 (個一分鐘佢肯自己行),就扭計要大人抱,唔抱既話會係街跪地,坐地,訓地,大叫等等,每次見佢肯自己行,我都會讚佢,點知佢一聽完即時舉高雙手要抱,用惡既語氣話佢佢一樣唔肯自己行,究竟有冇其他小朋友又係咁?等佢大啲,或返左幼稚園,又會否改善呢?唔通要抱到佢十八歲

王國熱話
買羽絨
有無人農曆新年去韓國hea玩既大家交流下
有關兌日元
而家人在大阪,推介電話卡俾大家

回覆 fm948 的帖子

Hello fm948 ,囝囝係陌生環境會比較不安,加上對父母依戀/依賴,小朋友會係識行識走後,反而鍾意爸媽擁抱/身體接觸,從而得到安全感,媽媽唔好責怪佢呀! 試下出街前同囝囝約好,例如一齊行到樓下大門口先抱,或者一邊抱一邊唱兒歌,唱完1-2首兒歌後就囝囝自己行一段路,媽媽趁機會休息。囝囝有進步嘅媽媽繼續俾多D讚賞呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

國民生產總值:9565

fm948 發表於 18-2-7 12:50
如題,每次出門行落樓唔夠一分鐘 (個一分鐘佢肯自己行),就扭計要大人抱,唔抱既話會係街跪地,坐地,訓地 ...

我都想知要抱到幾大,人地果啲話媽媽隻手痛就唔使抱,我個衰仔同佢講手痛仲喊大聲啲,試過成條街連拉帶扯咁拖佢返屋企,喊到拆哂天,試過好多次唔得就同佢講數,行一半抱一半,叫做好啲啲,咁抱法我真係唔知腰斷先定手斷先

大宅

國民生產總值:2571

2歲幾明白你講乜架啦
試下下次唔肯行就返屋企啦

侯爵府

國民生產總值:24856

回覆樓主

如果係咁,都要長期備定bb車先!
我bb同你相反,一出街就落地,完全不受控制

公爵府

國民生產總值:27311

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

可能出街佢驚唔想自己行,有時候系會咁架,你準備好bb車

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎