0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

已5個半月,一D翻身意慾都冇...正常嗎?
但手腳頸都好大力...

大宅

day_bo 發表於 18-2-7 16:07
已5個半月,一D翻身意慾都冇...正常嗎?
但手腳頸都好大力...

我仔6個月都未識

回覆 day_bo 的帖子

Hello day_bo,一般黎講BB大概到6個月大就識得轉身,都有早有遲,天氣凍時著得多衫都有影響架! 俾BB多做俯臥強化頸部嘅肌肉,用D顏色鮮豔、最好識得發聲嘅玩具引佢岳高頭去拎。媽媽有冇同BB做Tummytime(俯臥時間)?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

我仔仔果時候都系6個月多d先識,咪太心急

子爵府

畀面勳章

完全唔洗擔心!我自己三個小朋友三個都唔同時間反身,最大嗰個成十個月有多先識反,有時著衫太多都有關係,慢慢黎,bb自然會識

大宅

我要做媽媽 發表於 18-2-8 16:28
我仔仔果時候都系6個月多d先識,咪太心急

Thanks.6個月健康院會問反唔反到身嗎?

大宅

caliamama 發表於 18-2-8 19:42
完全冇擔心!我自己三個小朋友三個都唔同時間反身,最大嗰個伐十個月有多先識反,有時著衫太多都有關係,慢 ...

聽你噤講都冇噤擔心,的確這兩個星期著得較多衫...

別墅

我想問如果bb tummy time有時識反返轉身,但仰臥時未識反去爬轉身,咁算唔算開始識反身?謝!
irenewsw 發表於 18-2-8 23:13
我想問如果bb tummy time有時識反返轉身,但仰臥時未識反去爬轉身,咁算唔算開始識反身?謝! ...

Hello irenewsw ,如果BB可以由俯臥姿勢自己反轉身,已經識得轉身(由背面轉到正面) 媽媽多D扶住BB(仰臥)一邊肩膀做轉身動作,當BB身體可以轉到一半時就輕輕拍下佢patpat幫佢轉身,將玩具放離BB唔遠位置吸引下佢,將(仰臥)BB輕輕打側等可以翻一下身就能拿到玩具。安排BB係結實嘅平面上(例如硬身地墊、硬身床舖),練習由正面翻到背面再由背面翻到正面,BB會好快識得自已翻滾去自己想去地方呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆樓主:

我bb 6個幾月都未識轉身。成日想企。
我同佢練tummy time, 佢就係咁喊,真係奈佢唔何......

首頁

尾頁

跳至