自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

耳石症原因係乜呢?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我都有,試過3次,都係食止暈藥,初時以為係耳水不平衡,因為每次都係勁大壓力果時發,最尾果次睇政府醫生,諗住真係耳水不平衡嘅話,keep住食藥政府都平d﹐點知醫生話係耳石症,有張紙俾我叫我跟住做運動,但我都冇做過,過咗幾日就冇事。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我試過三次,頭一次隔咗幾日至去睇專科,醫生將我成個人掟嚟掟去檢查,話我眼球會轉,係耳石症,但當時我自己已吽到差不多好返,不用做復位。醫生有講過,耳石症暈起上嚟食藥係無用的

之後返發過兩次,無之前轉得咁緊要,我立刻叫屋企人跟YouTube 片幫我復位,好快就好返好多了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

viennawong 發表於 18-2-7 20:34
多謝你,好感動因為真係好辛苦,雖然暫時未對日對生活有太大影響,但成日都要就住個頭唔好轉得 ...

唔使客氣。我咩都冇做到。
放慢腳步放鬆心情,希望你快啲好番

不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2018復活節勳章

viennawong 發表於 18-2-7 20:34
多謝你,好感動因為真係好辛苦,雖然暫時未對日對生活有太大影響,但成日都要就住個頭唔好轉得 ...

最緊要去洗手間或沖涼時要搵位扶實,否則好易跣低撞親架。真係繼續暈記得要見專科啊。保重

大宅

回覆樓主

我試過 暈左成年 好陰公

男爵府

回覆樓主

我頭先叫老公幫我睇下眼球有冇震,佢話有,我俾埋youtube 復位條片佢睇,佢話同片入面一樣咁震,跟住順便試埋自己做復位,但我做復位時無暈喎!點解呢?
其實我而家都問緊大家邊度做復位好,希望搵到個收費唔會太貴嘅醫生。我想快啲好返,因為就快新年啦,仲要一家人去旅行呀!

男爵府

melon103 發表於 18-2-7 21:42
我試過 暈左成年 好陰公

咁而家好返未呀?暈左成年咪好辛苦?你點處理呀?

大宅

viennawong 發表於 18-2-7 23:56
咁而家好返未呀?暈左成年咪好辛苦?你點處理呀?

冇呀 唉 針灸下 食下中藥調理下 也有可能天氣凍 血氣運行得唔好 耐左自動好番

大宅

好媽媽勳章

viennawong 發表於 18-2-7 23:56
我頭先叫老公幫我睇下眼球有冇震,佢話有,我俾埋youtube 復位條片佢睇,佢話同片入面一樣咁震,跟住順便試 ...

我試過耳石症,只係個頭動到某一個位才會暈,不同耳水不平衡,後者是整天都暈。
我去睇專科醫生,做了一次耳石移位就好翻,但不知有沒有關係,自此之後我常常耳鳴。
醫生話耳石移位其中一個原因是頭部受到碰撞,令到耳石跌到個位置,令你好似失衡咁不停轉。
我初初也不想起自己個頭有受過碰撞,但後來想起耳石症前一個月去了泰國Dream World玩碰碰車,撞得好勁,勁過海洋公園的碰碰車幾倍,個頭fing到死死下,玩完都有少少暈!可能令耳石滑落!

侯爵府

viennawong 發表於 18-2-7 16:29
上星期開始,突然有一日夢中都暈醒左,之後只要瞓低轉換到某一個姿勢,個人就天旋地轉咁,近兩日發展到抬高 ...

會唔會中耳炎,一樣係咁暈架。朋友有過耳石症,醫係成個人倒轉搖佢直至耳石返返去正確位置,佢話辛苦到喊

男爵府

華美 發表於 18-2-8 03:15
會唔會中耳炎,一樣係咁暈架。朋友有過耳石症,醫係成個人倒轉搖佢直至耳石返返去正確位置,佢話辛苦到喊
...

係呀!聽聞話醫生做復位時係會勁暈架!但啲耳石返左原位就唔暈了!咁我寧願一次過啦!

男爵府

Choby 發表於 18-2-8 00:19
我試過耳石症,只係個頭動到某一個位才會暈,不同耳水不平衡,後者是整天都暈。
我去睇專科醫生,做了一次 ...

我無撞到呀!只係上星期勁失眠,連住幾日瞓唔到,同埋咳咋!所以我都唔知咩事引起

侯爵府

回覆樓主:

第一次聽耳石症, 只係聽過耳水不平衡

禁止訪問

男爵府

melon103 發表於 18-2-7 23:58
冇呀 唉 針灸下 食下中藥調理下 也有可能天氣凍 血氣運行得唔好 耐左自動好番
...

我老公都係話我血氣唔好,天氣凍,我咪又搵返支養命酒出來飲下

男爵府

0526 發表於 18-2-8 13:35
絕對正確,一瞓低好暈時, 一睇眼珠就知關唔關耳石事。 我上次搵耳鼻喉科醫生做一次即刻無事, 過兩日再去 ...

可惜你忘了醫生名

大宅

畀面勳章

幫推

侯爵府

畀面勳章

即耳水不平衡

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我早幾個月都試過呀,一瞓落床同一起身就天旋地轉,但企直咗個人後又無事,前後個幾月,睇咗兩次西醫,三次中醫,西醫俾止暈藥 (耳水不平衡藥),中醫話血虛,食晒藥都無好轉。咁啱上黎睇,JM介紹上YOUTUBE搵「耳石復位」,我見都係做幾個動作,應該無咩副作用,就分開試咗三次(三日),而家無晒事喇!

但耳石復位記緊要搵安全的位置,同最好有屋企人嚮附近睇住你做,祝早日康復!
另外,我自己都試過耳水不平衡,好似樓上JM咁講,係整天都會暈的,今次耳石症係瞓覺起身先暈。
或者你要先分辬自己係邊一種先 (請教醫生)。

首頁

尾頁

跳至