自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

純分享

珍珠宮

回覆 lamwwjd 的帖子

幾中肯.. 兩個星期前我女發高燒... 拿拿聲帶我女去做快測試... 好彩係 negative...
個兒科醫生傾計講開... 佢上年無打流感針... 點知中左... 佢話真係"生不如死".. (佢形容得好好笑..)
佢話打左針就算中左... 病情都會輕微 d.. 個人無咁辛苦...

水晶宮

流感同一般傷風感冒唔同吧?點解好似混為一談?

大宅

teresayan07 發表於 18-2-9 09:33

幾中肯.. 兩個星期前我女發高燒... 拿拿聲帶我女去做快測試... 好彩係 negativ ...
上年中左,醫生今年係咪有打

珍珠宮

Christine_L 發表於 18-2-9 09:37
上年中左,醫生今年係咪有打

做完快速測試.. 阿女 negative.. 我地就同醫生講阿女今年都打左針...
佢就話流感針真係要打... 跟住講返佢上年既經歷..
不過佢又無提佢今自己有無打 wor...

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

中醫同西醫醫病個理論好唔同, 西醫一係通殺, 一係比D安全既菌你身體試下打佢, 中醫理論係身體五臟六腑平衡就百病不侵, 有D人只信西醫亦有D人覺得中醫醫法溫和, 我覺得中西都有自己好處, 我會各取優點.....

lamwwjd    發表於 18-2-9 17:32
芝麻街    發表於 18-2-9 12:02
wcpcelia    發表於 18-2-9 10:16

侯爵府

回覆樓主

流感不是普通傷風感冒呀!帶來的併發症會死人架!

珊瑚宮

人人体質不同。不能一概而論
玩具萬歲!

侯爵府

EstrellaDamm 發表於 18-2-9 09:36
流感同一般傷風感冒唔同吧?點解好似混為一談?

From 1/12 news: https://topick.hket.com/article/1988666/%E4%B9%99%E5%9E%8B%E6%B5%81%E6%84%9F%E6%AE%BA9%E4%BA%BA%E3%80%80%E8%A2%81%E5%9C%8B%E5%8B%87%EF%B8%B0%E7%A5%9E%E5%BF%97%E6%9C%89%E8%AE%8A%E5%BF%AB%E6%B1%82%E9%86%AB
至今死亡人數及嚴重個案已有更新

珍珠宮

畀面勳章

一向都係叫細路同老人個類抵抗力低的人打.

壯年人中左其實冇咩, 重可以有抗體 tim

男爵府

teresayan07 發表於 18-2-9 09:33

幾中肯.. 兩個星期前我女發高燒... 拿拿聲帶我女去做快測試... 好彩係 negativ ...

你醫生形容得好貼切,真係生不如死我試過,高燒七日,粥水都飲唔到,最尾七日瘦五磅

wcpcelia    發表於 18-2-9 14:43

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我中過乙型流感,食特敏福,失眠加皮膚敏感之後一有流感病徵,即飲板蘭根,然後撲去睇中醫,食兩次中藥就明顯舒緩,第二日退燒!原來中醫都可以快見效

珍珠宮

廷廷媽 發表於 18-2-9 09:51
中醫同西醫醫病個理論好唔同, 西醫一係通殺, 一係比D安全既菌你身體試下打佢, 中醫理論係身體五臟六腑平衡 ...

但而家講緊病毒,就算係五臟六腑非常健康都會中,中左又會傳比人,但健康果個併發症冇咁利害。

大宅

701003 發表於 18-2-9 11:59
我中過乙型流感,食特敏福,失眠加皮膚敏感之後一有流感病徵,即飲板蘭根,然後撲去睇中醫,食兩 ...

係㗎,落啱藥好快攪掂㗎!

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

幾中肯, 我覺得平時身體強健就無必要一窩蜂咁去打

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我有問過一個中醫, 佢唔答我打唔打好, 只係話打唔打同有咩後果都係個人負責.......................

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

佢係咪以為流感係普通傷風感冒呀
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

中肯

lamwwjd    發表於 18-2-9 17:33

公爵府

回覆樓主

想問下個中醫,如果中左流感,佢會用乜方法醫治?
我問過我個中醫,佢答我,拿臨去睇醫生啦,仲揾我做乜?

珍珠宮

701003 發表於 18-2-9 11:59
我中過乙型流感,食特敏福,失眠加皮膚敏感之後一有流感病徵,即飲板蘭根,然後撲去睇中醫,食兩 ...

懂得判斷的話,中醫退燒也挺快的。

前排我中了流感,當時不知道是流感,只知道這次「感冒」來勢洶洶,非比尋常,採用了傷寒論的經方思路應對,最後純中藥治療搞定。

首頁

尾頁

跳至