6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 出世到宜家訓覺都系唔LUM, 好容易醒。BB系由我媽媽湊的,之前夜晚都是跟我睡的(因為我有翻工),7個幾月開始認人,唔肯跟我訓了,就跟我媽媽訓,宜家日日半夜0030-0200呢段時間喊醒,前兩日喂7星茶work,之後又唔WORK, 真系人都顛, 請問大家有咩方法?

不知道系米分離焦慮,一除左奶嘴就喊。真系好無助

男爵府

如果唔係肚風問題, 咁就似係出牙仔呀,
叫你媽媽煲D蕃茄大眼雞豆腐湯或粥俾BB, 對牙齒都好,
可能要忍一輪啦, 因為夜晚牙齒生長得較快同埋靜咗落嚟寧舍覺得痛,
等牙仔必到出嚟就好D 架啦

複式洋房

回覆 pinkochang 的帖子

依家必左4只了.上下各2, 唔知幾時先有得訓...~

男爵府

Babykit2017 發表於 18-2-9 15:04
回覆 pinkochang 的帖子

依家必左4只了.上下各2, 唔知幾時先有得訓...~
加油,我都由我細仔10個月捱到依家15個月

回覆 Babykit2017 的帖子

Hello Babykit2017,BB 全日大概瞓幾多個鐘呀? 臨瞓餐奶有無早左食/食少左呀? 正如Babykit2017 分享似唔似想出牙? 佢地瞓覺有時會反覆,同大人一樣咁瞓瞓下會轉姿勢、反身、甚至會醒左,晏覺瞓多左夜晚亦會冇咁熟睡。媽媽試下係日頭增加BB 活動量,製造一個空間俾BB活動/練習爬行,係屋企地下加D地墊俾BB爬下同碌來碌去,消耗左精力BB 夜晚都會好瞓D。黃昏後避免去嘈吵、多人地方,係一個溫度適中﹑昏暗和寧靜環境瞓覺會瞓得好D架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

七星茶有中藥成分架,建議你咪經常俾佢飲。有冇試過日頭咪俾佢訓太多?

複式洋房

回覆 我要做媽媽 的帖子

我都係比半包JA,唔敢比多。~但都唔WORK,應該暫時唔會比佢食啦.

複式洋房

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

佢真係日又唔仲意訓..夜又唔仲意訓的bb 嚟架.. 就算訓都要人"咩"住訓..真係人都顛

大宅

回覆樓主

可以試下珍珠末
Babykit2017 發表於 18-2-9 16:43
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

佢真係日又唔仲意訓..夜又唔仲意訓的bb 嚟架.. 就算訓都要人"咩"住訓.. ...

8個月BB全日大概瞓12-15個鐘左右,睡眠通常係熟睡、淺睡等循環階段組成,當BB係淺睡狀態時,容易對聲音/光線驚醒,加上BB係2個月左右開始建立瞓覺模式,如果習慣左大人一齊瞓,有可能需要大人抱住先可以瞓返,試下俾BB攬住有媽媽氣味毛巾瞓,媽媽聲音和氣味會令BB多D安全感,如果半夜王醒左,改用輕輕拍佢背部,溫柔撫摸身體黎幫助佢入睡,未必馬上會成功,需要時間慢慢改變架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

回覆樓主

我bb有個階段都係咁,我都好無助。大大下自然就唔會了

首頁

尾頁

跳至