0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

見佢成日好辛苦咁....點算?
回覆 eyslam 的帖子

Hello eyslam ,BB腸道未成熟,容易產生肚風,肚風除左掃風時候"er"出黎之外都可以由放屁排出,放左D風出黎會令BB 肚仔舒服D架! BB難唔難掃風? 媽媽有冇幫BB係食奶前按摩肚仔?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

細細個既bb經常放屁都系正常架,你可以幫佢按摩下個肚仔幫助吸收

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

應該系話幫助佢消化

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-9 14:59
回覆 eyslam 的帖子

Hello eyslam ,BB腸道未成熟,容易產生肚風,肚風除左掃風時候"er"出黎之外都可以由 ...

但係佢好辛苦,放屁到有時要喊...可憐!用晒全身力,扭動...
eyslam 發表於 18-2-9 15:30
但係佢好辛苦,放屁到有時要喊...可憐!用晒全身力,扭動...

BB肚仔有冇漲漲實實咁? 初生BB腸道未發展成熟,容易有肚風問題,如果BB放屁時係好辛苦、會喊,都可能因為係肚風排唔到出黎。媽媽可以係食奶前/兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向,幫BB按摩肚仔,先從5分鐘開始,然後延長到10-15分鐘,同BB按摩係好親密溫馨嘅親子活動,促進腸道蠕動同放屁,皮膚觸摸亦有安撫BB情緒作用。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-9 15:50
BB肚仔有冇漲漲實實咁? 初生BB腸道未發展成熟,容易有肚風問題,如果BB放屁時係好辛苦、會喊,都可能因為 ...

片片會左住,應該除左片片先,還是...(emoji)

宜家天氣冷,唔敢無著衫同佢按肚..(emoji)
eyslam 發表於 18-2-9 15:55
片片會左住,應該除左片片先,還是...(emoji)

宜家天氣冷,唔敢無著衫同佢按肚..(emoji)

BB唔需要除片,如果穿著薄衫可以隔住件衫按按摩,明白最近天氣凍媽媽會擔心冷親BB,將佢平瞓係床仔左右腳輪流提高(好似踩單車咁),都可以幫到BB腸道蠕動和放屁,食完奶掃風後抱直10-20分鐘先放低都有助減少肚風架!

珍珠宮

回覆樓主

可以幫佢搓下肚仔,有幫助

首頁

尾頁

跳至