自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

sche7646 發表於 18-2-12 17:39
多謝大家意見
不好意思遲左覆

我無長輩幫煮飯,小學時堅持每天自己早啲起身煮(5:30)!到中學就亞女煮下,我煮下!煮下煮下都10年了

男爵府

我個仔係婆婆負責送飯,通常都係蒸下肉餅,排骨,用瓜炒下肉片咁!

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

一個月訂飯, 一個月62煮, 話怕佢辛苦!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋房

回覆樓主

呢兩日趁老爺心情好(可能新年到)
話不如加下多啲菜
佢話好
放完假試下整生菜包(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

訂飯咪煩啦
咁老仲日日煮咩

侯爵府

2018復活節勳章

sche7646 發表於 18-2-9 12:14
老爺以前做廚房,所以煮野食堅好味,家常便飯係蒜蓉開邊蒸蝦果種,退左休好多時都係佢負責煮晚飯不過可能年 ...

真心講,自己父母也好,老爺奶奶也好,一係就唔好叫佢地幫,一係叫得佢地幫,就唯有唔好太多要求。
人老咗,好多事會主觀咗。
湊自己仔女一件事,湊孫的心態,十個有九個係孫中意乜都得。
你老爺性格你應該知,可以就傾下,如果佢唔聽就訂飯好過。
其實,老人家都老,要日日煮也太大壓力。

公爵府

回覆樓主:

夜晚果餐食返多d菜。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

洋房

namnamnamlolo 發表於 18-2-13 12:37
訂飯咪煩啦
咁老仲日日煮咩

其實幫佢買材料呢個idea係幾好
不過我收工返到屋企都七點
加上相信老爺實會話佢買餸叻啲...

謝謝(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️

洋房

nintendo 發表於 18-2-13 12:46
真心講,自己父母也好,老爺奶奶也好,一係就唔好叫佢地幫,一係叫得佢地幫,就唯有唔好太多要求。
人老咗 ...

其實幫佢買材料呢個idea係幾好
不過我收工返到屋企都七點
加上相信老爺實會話佢買餸叻啲...

謝謝nintendo (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)‍♂️

大宅

回覆樓主

學校d飯一定難食過爺爺煮個d,而小朋友又食得哂,真係無乜問題喎!建議樓主可每天俾小朋友帶d藍莓提子香蕉做補充,咁咪大家都開心囉。

子爵府

回覆 sche7646 的帖子

呀仔讀小學時喺姐姐每朝煮好送到學校, 蒸吓肉餅, 水蛋, 排骨 , 有時煮下意粉.

有老人家煮好幸福, 提吓老爺落少D.

伯爵府

lovegucci 發表於 18-3-29 17:24
學校d飯一定難食過爺爺煮個d,而小朋友又食得哂,真係無乜問題喎!建議樓主可每天俾小朋友帶d藍莓提子香蕉 ...

係。其實訂飯也不是健康好多。更多的情況係細路唔願食,倒仲多過食落肚。反而帶飯仲知道佢食甚麼,食幾多。 唯有晚飯清淡些。平衡番。

男爵府

回覆樓主

我都覺得有62煮飯好幸福,唔係個個長老都願意用心煮,真心羨慕你,不如帶多d生果返學校食啦

首頁

尾頁

跳至