自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180209/57812421

無殼蝸牛「上車」希望重臨。房委會即將推售3個全新居屋屋苑,包括市區靚盤啟德發展區的啟朗苑、長沙灣荔盈街凱樂苑及東涌裕泰苑,合共提供4,431個單位,實用面積由約278至約631平方呎,建議以市價7折推售,售價由159萬至630萬元。最快下月底至4月中接受申請,今年6月攪珠、8月揀樓。

消息透露,政府建議以市價7折推售。啟德靚盤啟朗苑最細約286平方呎單位,售價約227萬元,呎價達9,755元,打破近年推售資助房屋的呎價記錄。最貴售價單位在凱樂苑,實用面積約630呎,售630萬元,面積屬近年新居屋最大。最平單位在東涌裕泰苑,售價約159萬元,綠表只需付約8萬元首期可上車。

子爵府

回覆樓主

申請資格方面,綠表公屋戶申請只需交還公屋單位,白表2人或以上家庭,每月入息限額扣除強積金後為5.7萬元;資產限額為196萬元;單身申請者每月入息及資產限額分別為2.85萬元及98萬元。

即係月入3萬都買到...咁應該每4個香港人有3個都有資格抽...

象牙宮

單人好難抽到,抽到都無得買。

翡翠宮

回覆樓主:

請問依家綠表都多人申請甚至超额,是否一定抽到?若公屋大单位。因政府希望公屋交还尤其大单位。

大宅

Taitaimui 發表於 18-2-9 16:47
申請資格方面,綠表公屋戶申請只需交還公屋單位,白表2人或以上家庭,每月入息限額扣除強積金後為5.7萬元; ...

唔會,起碼bk 呢度大部分人都唔合資格。 呢度差唔多3萬係基本起薪點

珍珠宮

回覆樓主

單人真係勁難抽
我有朋友被未來奶奶勸不如早啲簽紙
拎個已婚資格去抽居屋添
香港真係寸金尺土

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Flovena 發表於 18-2-9 17:25
唔會,起碼bk 呢度大部分人都唔合資格。 呢度差唔多3萬係基本起薪點
...
應該9成BK會員都超左額

大宅

如果比我中, 我想要長沙灣.
申利: 2個加埋5夠5萬一個月.1家3口.....

寶石宮

2023年兔年勳章

Taitaimui 發表於 18-2-9 16:46
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180209/57812421

無殼蝸牛「上車」希望重臨。 ...

大抽獎

男爵府

回覆樓主:

果個數唔係上限咩?

子爵府

iam1083 發表於 18-2-9 17:33
如果比我中, 我想要長沙灣.
申利: 2個加埋5夠5萬一個月.1家3口.....

上限5萬7...
申請到啊如果抽到,係要諗下供唔大壓力啫...

wcpcelia    發表於 18-2-9 19:15

子爵府

ngwong2 發表於 18-2-9 17:22
請問依家綠表都多人申請甚至超额,是否一定抽到?若公屋大单位。因政府希望公屋交还尤其大单位。
...

綠表總共2200個位...

抽唔抽得中無人答到你,大單位同普通單位都係抽籤(只有一人單位係另一條隊)

綠表價錢同白表一樣。長沙彎先有3房單位,630萬630尺..

大宅

回覆樓主:

有冇入息下限架?

子爵府

hapibb 發表於 18-2-9 18:14
有冇入息下限架?

入表就無,但買樓要做按揭.....
當買500萬樓,5x萬首期,借450萬,
居屋行P plan,供25年,月供$19500。

未計加息既effect....

子爵府

回覆樓主

就係因為樓貴,月供2萬幾,所以先增入上限做到6萬港幣..before mpf...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

有資格申請,有入息限額, 但要供6xx樓, 連政府都一齊巔囉

子爵府

回覆樓主

居屋都要600幾萬,真係好貴,點解資助房屋一定要同市價掛勾?不如用成本價賣出去但加多些限制仲好。

子爵府

happy+ 發表於 18-2-9 19:11
居屋都要600幾萬,真係好貴,點解資助房屋一定要同市價掛勾?不如用成本價賣出去但加多些限制仲好。
...

成本價,係咪即係地價?

2塊地皮本身係貴喎....

琥珀宮

回覆樓主:

長沙灣好吸引

珍珠宮

happy+ 發表於 18-2-9 19:11
...

如果係咁,政策真係會變嚴重傾斜
更多人無所不用其極去申請公屋拎綠表
而交稅人士就更不滿
暴動都似

首頁

尾頁

跳至