自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

事源我1月29日去左剝智慧齒
我從未用過呢個牙醫
但老公一家6人剝智慧齒、杜牙根、補牙都係用呢個牙醫

剝前牙醫話因我智慧齒90℃橫生,又好近神經
所以要照x光評估下要去專科定佢都可以幫我做
評估過後佢話ok,同我講佢首先會幫我鋸開一半隻牙
然後分開拎出黎,會好快

當佢一鋸時,我feel到塊面充哂氣去到眼袋個位
我當時好驚,而牙醫都即刻停止鋸
佢當時無話我知發生咩事,不停用手按壓我右邊臉
後來佢再開始整我隻牙時整痛我
我叫左聲,之後佢先say sorry
同話:有少少意外出左,鋸牙時空氣入面臉,我塊臉腫左,佢而家會kiu隻牙出黎

當時牙肉已切開,牙又鋸左,我只能繼續比佢整埋
歷時1個幾鐘頭

做完之後我發現右臉腫到不得了,按壓會有氣聲
醫生同姑娘都話係正常,有d人係會咁,最後開左3日假同消炎止痛藥比我

我2月3日食哂止痛藥後有再上診所拎,
到2月5日拆線後,我開始會由傷口陰陰痛到上頭
日日要靠止痛藥,傷口愈來愈唔痛
但成日feel到個種陰陰痛由傷口痛到上㗁再到太陽穴

我想知道剝左智慧齒既jm,有無人有同樣情況?
我前晚頭痛到爆

當時係腫到圖中咁

男爵府

wywh1517 發表於 18-2-10 16:14
事源我1月29日去左剝智慧齒
我從未用過呢個牙醫
但老公一家6人剝智慧齒、杜牙根、補牙都係用呢個牙醫

我都剝左,都係90度橫生,開刀剝,果陣仲腫過你
痛得劑係會扯到上頭,忍多幾日,慢慢好

大宅

wschow823 發表於 18-2-10 16:28
...

因為我係2月5號拆線後先開始頭痛,我2月1號已經消哂腫,上圖係1月29號時的

男爵府

wywh1517 發表於 18-2-10 16:29
因為我係2月5號拆線後先開始頭痛,我2月1號已經消哂腫,上圖係1月29號時的
...

咁應該唔關事

大宅

wschow823 發表於 18-2-10 16:28
...

其實我好驚,個醫生講到佢整過咁多次
10個人以內會咁,我有提過拆線後先開始頭痛,
不過佢一直話正常,我痛到前晚係爆炸咁

好希望真係正常,過幾日就會好
我日日都要靠食止痛

大宅

wschow823 發表於 18-2-10 16:32
咁應該唔關事

我聯想佢地有關,係因為每次都係傷口陰陰痛到上㗁再痛到太陽穴

寶石宮

2023年兔年勳章

wywh1517 發表於 18-2-10 16:37
我聯想佢地有關,係因為每次都係傷口陰陰痛到上㗁再痛到太陽穴
...

可考慮去照吓X光有無嘢留在係傷口

子爵府

回覆樓主

我有同事剝過,腫過你,不過佢話自己冇乜痛,得腫

大宅

Poyau 發表於 18-2-11 14:42
可考慮去照吓X光有無嘢留在係傷口

我book左今日去睇第二個牙醫呀
希望有人話我知係正常,咁我會由佢痛到好返
唔洗個心囉囉攣

wcpcelia    發表於 18-2-12 11:32

大宅

Natalie625 發表於 18-2-11 15:03
我有同事剝過,腫過你,不過佢話自己冇乜痛,得腫

我唔知點解會係咁痛上頭
個種頭痛好難忍

水晶宮

回覆樓主:

痛應該唔会,腫就正常,我腫左幾日
你mock 左個半鐘,我mock左一分鐘
我係180度訓低,要開刀

大宅

李露眉 發表於 18-2-11 15:19
痛應該唔会,腫就正常,我腫左幾日
你mock 左個半鐘,我mock左一分鐘
我係180度訓低,要開刀

我12年時已剝左下邊智慧齒
當時好快復原
估唔到今次咁唔同
好彩上面2隻都無生,我以後都唔想再剝

子爵府

wywh1517 發表於 18-2-11 15:06
我唔知點解會係咁痛上頭
個種頭痛好難忍

你隻牙近唔近神經缐呀?如果近有可能係神經痛,希望你快D可以好返

大宅

Natalie625 發表於 18-2-11 15:41
你隻牙近唔近神經缐呀?如果近有可能係神經痛,希望你快D可以好返

醫生話近神經線,但評估過後又話可以幫我剝
希望快d有痛完既一日

寶石宮

2023年兔年勳章

wywh1517 發表於 18-2-11 15:05
我book左今日去睇第二個牙醫呀
希望有人話我知係正常,咁我會由佢痛到好返
唔洗個心囉囉攣

希望呢個牙醫知道原因幫到手

大宅

Poyau 發表於 18-2-11 17:12
希望呢個牙醫知道原因幫到手

感謝你呀!!
新呢個牙醫話我傷口附近牙肉發炎
我有講過我個情況,佢反問我幫我剝牙個牙醫點講
我話個個牙醫話正常
之後新呢個牙醫話: er,係好罕有既

珍珠宮

回覆樓主:

真係好腫,我上個月洗牙都發現下顎有隻智慧齒打橫生,洗牙間診所話可以介紹個"準專科"幫我做,收5千,但我覺得貴所以book左靈實牙科診所再睇,牙醫初初建議我去醫院或搵專科剝,睇完片後又話應該可以幫我剝,又係要鋸開隻牙先剝到,佢預備架餐時我都有啲驚同埋剝到尾聲時我feel到佢扯走隻牙(已打左3支針),但好彩過程都算順利,係個咀痺左一晚,第二日個鰓位方左,但幾日後開始消腫,而家就只係有啲啲瘀血未消(第三四日成撻黃左),而家諗翻起其實真係好彩無整傷神經線

btw,我牙醫用嘅線會自己溶,希望你都盡快消腫

大宅

回覆樓主

痛同腫都會,但係要留意,怕醫生失手,影響到神經部份,如果真係覺得唔舒服,去睇多個醫生檢查吓

大宅

回覆樓主

你要剧開牙肉剝,其實你隻牙有冇生過出來呢?

男爵府

回覆樓主

我明天都都整走上右隻智慧齒,好驚呀!

首頁

尾頁

跳至