夫婦情感

跳至

首頁
34567...10

尾頁

複式洋房

capricornbb 發表於 18-2-19 19:09
放假後,點都去咗加名先啦~加油!因為你愛小朋友,為咗佢,都要爭取咗你應得嘅先,無論最後挽唔挽救到,最 ...

明白,數目點都要分明

大宅

wkengi 發表於 18-2-13 02:16
由11月開始,我就估到我老公有小三,佢一直話係有夫之婦,大家無可能,但原來係搭上左個學生,一家人屈係間 ...

錢死都攞盡佢,無為益啲不知羞恥嘅臭狐狸,條女痴埋個大自己成倍嘅無非都係為錢,你一於唔好俾你個cheap老公益佢,到時條女見冇野落袋就自自然然走人,等個賤男人財兩空。

子爵府

回覆 wkengi 的帖子

真系愛你的男人點會吾同你結婚,要你未婚懷孕

伯爵府

wkengi 發表於 18-2-19 19:13
明白,數目點都要分明

其實點解唔結婚?

複式洋房

回覆樓主:

其實唔註冊係我ge決定,佢當年好想註冊,我好迷信,由細到大,屋企人,算命啲人個個都話我早結婚我會離婚,所以我乾脆唔結,想改變命運,無結點離姐 而家唸番,由我大個,身邊人個個都會話我又叻,又靚,個個都認為我可以搵個更好的男人,佢身邊人不斷話佢,搵到個咁ge老婆執到啦,雖然我生左小朋友,成30歲,但其他人眼中,最多似讀緊大學或岩岩畢業,所以佢一直覺得我唔會同佢過一世,覺得我打扮自己係為左遲早會拋棄佢,唸番其實我都好任性,真係無咩點尊重佢,理佢感受,少少事就會同佢嘈,可以係我推左佢出去,沉日佢好坦白同我講,個女約佢周末上大陸2日1夜,佢話佢唔想屋企野影響個囝,我覆左佢,咁你都話左比我知你幾時去搵佢,咁我都會果日搵個人陪我,如果佢係我,佢會點唸,佢會有咩感受,暫時佢回覆佢決定留係屋企,我唔知小三會有咩其他招數,我只可繼續努力,其實我都唔係話傻傻地等幾年,我都只係唸住試幾個月,睇天意啦

伯爵府

+3金熱血

wkengi 發表於 18-2-20 04:11
其實唔註冊係我ge決定,佢當年好想註冊,我好迷信,由細到大,屋企人,算命啲人個個都話我早結婚我會離婚, ...

佢等你問準才去?定係講你知佢已經拒絕。

睇你寫出來,應該係前者。佢都好衰喎。

中國命理講既結婚,唔係註冊結婚,係洞房。其實,現代性開放既社會,好多無註冊其實命理上已叫結左婚。

複式洋房

786 發表於 18-2-20 07:04

佢只係通知我個女仔約佢,佢本黎應該一定去,其實上年已經有師傅算到我同佢2017年起變2018年係關鍵年,過唔到就分開,撐得過2020年,就會白頭到老,佢同我講,原來個女仔唔係佢學生,係岩岩畢業出黎讀u ,係佢熟ge公司打兼識,2個人一拍即合,佢話佢好清楚個女仔搵到更好一定會走,無唸過同佢過人世,佢亦係觀察緊,但而家佢抽離唔到,叫我比時間佢處理,佢唔想開口講分開,同時佢亦怕個女仔會搞大件事,令佢一無所有,佢寧願等時間拖,拖到個女仔識第二個,自然完結,佢話呢個係一個考驗,當年佢曖昧個對像出現,其實本黎已經係預警,可惜大家都無珍惜呢個機會,無好好處理,而我亦只係鬧走個女仔,無深究自己身上的問題,佢話大家今次咁難的難關如果都跨得過,其實就正正面對曬同解決曬咁多年的問題

男爵府

wkengi 發表於 18-2-20 10:18
佢只係通知我個女仔約佢,佢本黎應該一定去,其實上年已經有師傅算到我同佢2017年起變2018年係關鍵年,過 ...

咁個男人又真係同你講真話喎,想個女人自然流失,自己唔想太大動作,其實你真係唔好諗到佢咁純品,什麼睇唔穿個小三手段云云,唉,服咗你

複式洋房

~小樹兒~ 發表於 18-2-20 10:57
咁個男人又真係同你講真話喎,想個女人自然流失,自己唔想太大動作,其實你真係唔好諗到佢咁純品,什麼睇 ...

其實佢ge初戀就係我,我ge初戀亦係佢,有時我會唸,佢係唔係未見過出面ge花花世界,所以有女人表示愛,佢就想出去出面的世界看,之前幾日我真係好唔開心,呢幾日平伏過後,我深思,我係個唔差的女仔,無必要為佢哭哭啼啼,呢件事上我有唔岩,我會改正自己的任性,而佢,佢決定繼續去做炮兵比人玩,享受被人呼之來揮之去的感覺,我無理由為佢心痛,我盡我努力,而且要學習愛我自己多啲,將佢地睇得輕啲

子爵府

786 發表於 18-2-20 07:04

洞左房都算結婚,咁現代人咪個個都結好多次婚。我聽的版本係同居先算結婚

禁止訪問

伯爵府

+3金熱血

puitan 發表於 18-2-20 11:50
洞左房都算結婚,咁現代人咪個個都結好多次婚。我聽的版本係同居先算結婚
...

以前邊有同居架。㨂時辰就係棟時間洞房。

珍珠宮

回覆樓主

男人都係咁,想拖唔想做決定。不過你已知自己想點,就即管去做吧!但也要有最壞打算,唔好天真到以為你老公會配合你做返個好爸爸好老公。

複式洋房

回覆樓主:

我考慮過,睇3個月,我唔會因為呢3個月變成點,但如果撐得過,我囝會有番個阿爸,我唔擔心搵唔到另一個愛我的男人,但我擔心擔唔到個更愛我囝的爸爸,所以賭埋最後一次

子爵府

wkengi 發表於 18-2-20 11:37
其實佢ge初戀就係我,我ge初戀亦係佢,有時我會唸,佢係唔係未見過出面ge花花世界,所以有女人表示愛,佢 ...

樓主, 妳開出這個貼文我已經有睇, 原先想比一些意, 但睇睇下, 真係有D火…..所以停了... 之後有D時間, 睇睇下, 原來妳睇開左, 又有本錢, 咁我就多口講下啦,其實點解妳咁鬼傻架….好似高空工作唔帶安全帶咁,唔做好對自己有保障的事. 把妳大好的位置, 白白讓給妳老公, 可能妳對自太有信心啦, 而妳又低估身邊果個……

幸福, 外貌可以一場意外全部被奪去,保障要一早做好, 特別係大家都係一張白紙, 當對方財富多了, 或其中一方開依靠另一半, 在這個時才作要求就困難了.

一張婚紙係一個承諾的認證, 又係一個保障, 無人會知道會否離婚. 當不幸離婚或意外, 這張婚紙對受的一方就起了重要的保障作用.

唔註冊, 我覺得係錯誤的決定, 買樓不加自己名, 錯上錯.其當男人在不用承的環, 膽子會更大, 更顯得輕飄飄. 試想想, 如果離婚會好麻煩, 又要給一半財產另一半, 肯定會在出軌前多想一下, 如果又無咩要負責, 又有人送埋口, 自己又控制唔到, 食左先算啦.妳就預先幫他解開了這個朿膊, 妳還給他買樓, 寫他的名, 他在夫間的優勢變得更大, 問題係錢有妳份, 妳令自己走向被動和下風的位置.

以我男仕來看, 36歲男教師, 背棄太太跟18歲的漂女生發生關係, 並已到收埋玩的地步, 基本上這個太太已經好難打嬴場杖. 因為男方已有穩定的收入, 亦會晉升機會. 除非這個女仔不成熟, 貪玩, 之後又好叻, 覺得悶要見識或找到更好. 又除妳老公外型差到令女方生厭, 不然真係唔易在短時間內分手, 甚不會分手, 而且妳說這個女仔家境不太好, 真係不會咁易放棄.

如果一般大學生, 不是專業的學科, 剛出來工作, 都唔知有無15K一個月, 如果有個搵40K的男友照顧,又已有幾間屋, 又未註冊結婚, 為什麼仲要花時間再找?? 有D 女仔真係好成熟,會覺得同齡的男仔幼稚, 喜成熟的男仕, 所以18/36歲差距係大了少少, 但不是沒有可能幸福的,始終對方後生又新鮮, 靚就當打和....

唔應該把問題加在自己的身上, 大家都係成年人, 如果他有意見, 應該拿出來大家談, 點樣改和面對先至長遠. 唔係就晒對方, 把怨恨放係心, 找到件好就過檔, 這樣的心態不好, 所以問題他都要承擔大部份.

子爵府

wkengi 發表於 18-2-20 14:04
我考慮過,睇3個月,我唔會因為呢3個月變成點,但如果撐得過,我囝會有番個阿爸,我唔擔心搵唔到另一個愛我 ...

未見過花花世界? 應該未結婚前去見識, 結婚係要承擔, 唔係藉口, 如果係咁, 永遠都見識唔晒.....妳之前已給他一次機會, 再比多次? 問題係他自己攪出來, 係咪即係自己解決先?? 怕她去攪佢?? 就算無工開都要斷攬啦,係咪身有屎? 人地未夠18歲就攪人先?咁就犯法啦, 如果係咁, 個女仔以後都揸住佢痛腳喎, 妳等到頸長都未等到喇!

如果夠18歲先攪人, 拍咩, 婚外婚未婚外情囉,衰左就要認, 求學校/妳願諒,又唔係戀童問題, 如以妳行先, 要斷攬都要, 怕都要做啦, 唔洗對妳負責任咩? 如果佢唔立即斷攬, 真係唔洗恨.......妳真係可以試下佢, 如果佢話係呀~18歲已攪人, 妳好叫佢立即把所有樓都轉比妳, 先話諗諗會否願諒他, 如果唔係比人兇一兇, 過埋D樓比人就大鑊.... 如果唔肯做, 即係你地唔係同一條線啦,妳就要諗諗啦!

至於兩年無行埋的問題, 確實對男方係有問題的, 所以女方千其唔好覺得,唔攪我仲好呀, 你自己攪掂啦, 就算男人唔大食, 2-3個星期就會滿, 要解決,唔係訓醒全褲都會係 成日自己攪, 2年真係好dry…. 問題係唔知仲要等幾多年..... 又係把男人推出去. 但都係個句, 男人係成年人, 要有解決問題的心和主動,他可以選擇傾, 選擇離婚, 但偷食係婚姻黎講係背叛,責任絕對係佢自己要承擔!

對男人來講, 妳說他去玩, 妳又去玩, 這招的而且確係考慮因素,因為無男人會放棄依家乾淨的太太, 唔想比其他男人弄污, 這個可能是最後一著, 如果他最後不care妳, 又唔洗恨.但唔去兩日一夜, 唔代表唔可以同個女仔繼續玩.

其實妳都好堅強, 又好自信, 係好事, 只有30歲, 仍然係好後生,可以有更好的, 真係要珍惜妳既青春, 無論你比機會他或下一段感情, 都要以愛和保障一起看齊, 愛無了就無了, 保障就係身邊錢, 甚至係管束另一半的一個條件,唔係叫妳貪人的, 只係保障妳應有的, 要了解清楚, 傾清楚.... 唔好禽禽青呀~

那你們仔仔平時家人湊? 老實講BB 一齊訓未等佢訓左先攪囉, 點解會係問題, 我以前都係咁, 講真,三歲人仔, 就算佢突然醒都唔知發生咩事啦, 同埋之後都唔記得啦, 我咁耐都未試過撞破喎, 大到咁上下, 咪要佢訓返自己房囉, 跟住學校有教性知識,佢慢慢會知你地要一齊訓的原架啦, 妳果個係仔, 這方面會易攪D.

民房

回覆樓主

add oil!!

水晶宮

PTMCYS 發表於 18-2-20 17:27
樓主, 妳開始出這個貼文我已經有睇, 原先想比一些意見, 但睇睇下, 真係有D火…..所以停了... 之後有D時間 ...

做教師呢行、識靚妹太易、樓主加油、有定心理準備

複式洋房

回覆樓主:

其實我最傻係安於眼前的幸福,忽略左好多危機,我其實都搵左婚姻處理啲人教我接落黎點做,有無用我唔知,但我叫自己信,一步步學習改左啲自己唔好ge野,重新吸引佢,地話首先我要係呢段婚姻入面搵番自己的價值,呢個價值越高,個男人回頭越快,佢地舉個例我覺得好岩,如果我隻狗係街拾左塊骨頭,我越迫佢吐出,佢就越唔吐出黎,強行拎,只會令佢更討厭我,所以我應該用塊肉引佢吐出舊骨,而呢塊肉就係我係佢心中的價值,當我價值高,我老公重新傾向我,小三失勢,小三亦會重新定位,睇下搶定換個個對手玩,係我老公眼中,而家我唔係佢可以心靈溝通的對象,性滿足唔到佢,連最基本ge家庭和階,尊重佢都無,我確實無咩價值,只係囝囝媽媽,同屋主,聽完佢地分析,果下我百般滋味在心頭,我會努力!!!當然亦都會比個限期自己,唔會做望夫石

子爵府

luckybaby2011 發表於 18-2-20 17:43
做教師呢行、識靚妹太易、樓主加油、有定心理準備
我有個中學同學, 之後從朋友得知她嫁了當時的老師, 但這個老師都係出來教書不久, 所以差距應在10年之內.

首頁
34567...10

尾頁

跳至