心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

是否應該計算一下自己嘅得失?錢尚有,朋友呢?出賣我的一個一個離去,以為是朋友的再聯絡卻反目成仇,剩下孤零零的一個我。 沒有朋友,也不煩親戚,生活/生命就是如此?到我百年時,誰又會為我淌一滴淚?是否人人的生命都是如此孤寂?可我又不想埋藏自己於聲色犬馬之中!或許這就是上天安排給我的角色------孤身走我路,獨個摸索我路途,寂寞滿心內,是誰在我耳邊輕鼓舞?

象牙宮

Ste824 發表於 18-2-13 05:31
是否應該計算一下自己嘅得失?錢尚有,朋友呢?出賣我的一個一個離去,以為是朋友的再聯絡卻反目成仇,剩下 ...

是否應該計算一下自己嘅得失? 需要的。

錢尚有,為自己立遺囑, 確保自己的遺產可按個人意願分配
http://www.ifphk.org/Chi/consumer/parta1_26.html

參加不同社区活動, 生活圈大了, 建立新朋友圈。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 18-2-13 09:51
是否應該計算一下自己嘅得失? 需要的。

我有個問题:人係咪應該獨立咁生存面對?

男爵府

是否應該計算一下自己嘅得失?錢尚有,朋友呢?出賣我的一個一個離去,以為是朋友的再聯絡卻反目成仇,剩下 ...

每日都係新開始。積極D,開心D。

我都就快五十,最近發覺好多新科技吾識用,覺得自己好落後,好 out,最近先學識左用 Google drive, 學緊用手機支付寶,微信支付,手機八達通;手機好多功能都吾用,例如N F C;仲有用 appli叫的士,叫外賣。。。

最近很好彩,有舊同學搞同學會,竟然幾個月內揾返七十幾個中學時期的同學(三十幾年前),昨晚仲召集左50人為其中一個同學慶祝入五。人生有時好多事情預料吾到。

朋友講緣份,緣聚緣散無得預料。

最緊要保持心境開朗,身體健康!

[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

子爵府

rayhong9 發表於 18-2-13 10:05
每日都係新開始。積極D,開心D。

我都就快五十,最近發覺好多新科技吾識用,覺得自己好落後,好 out,最近 ...
多謝妳的鼓勵。我有積極的學習,40歲多仍拿了postgrad degree,也同妳一樣,有很多科技的覺得很落後。但是我的朋友一個一個離開我,新的年紀輕的都不能成為我的朋友,那種孤寂,難耐喔!誠如妳說,緣聚緣散,隨緣啦!午夜夢迴時,想到過身的媽媽、弟弟,不能入睡。最近又跟人別扭,可我不想啊,每天相對,多難喔!就像良心當狗肺...

象牙宮

Ste824 發表於 18-2-13 09:55
我有個問题:人係咪應該獨立咁生存面對?

我基本是, 應該獨立咁生存面對? 大小芝麻小事。有困難, 有挫折, 自己撐。
冇人幫。

有冇人願意和我交友? 大家互相幫助, 互相傾訴。生活上次事。
男也好, 女也可以。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

Ste824 發表於 18-2-13 11:57
多謝妳的鼓勵。我有積極的學習,40歲多仍拿了postgrad degree,也同妳一樣,有很多科技的覺得很落後。但是 ...

你嘗試自己去旅行,短線可去大陸,長線D日本,台灣。我的好幾個女性朋友久不久都自己一個去日本台灣,自己睇戲。

不過都明白不是每一個人都能一個人生活,會覺得悶。我返工日日自己一個人食飯都覺得悶(我是男,工作地方的同事大部分是女性)

至於面對孤獨終老的問題,係很多女性擔憂的問題,但香港單身女性很多,將來政府一定會有對應的政策,例如安排義工家訪,安排社區活动等。吾好擔心太多,最重要是保持健康。

可能人到中年,就有中年危機,會回顧自己的得失。

我已婚,有三子女,但無乜朋友和興趣,每日生活就係教小朋友讀書(和勞氣),假日陪小朋友。呢個固然係我的責任,但生活也係好單調,我過去的十幾年和預見將來的十多年都會過呢D生活,所以最近想有改變,包括要太太放低D小朋友陪我出去食下飯,仲係揀D以前從未試過貴夾吾飽果D酒店餐廳。人一世物一世,以前貴價日本士多啤梨和水果係吾會買,宜家都有買下試下。錢,放在銀行只是一個數字,用左先至係錢(當然都不可太揮霍)

每個人生活都要有D轉變和突破,否則就會很悶很悶。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

子爵府

rayhong9 發表於 18-2-13 13:57
你嘗試自己去旅行,短線可去大陸,長線D日本,台灣。我的好幾個女性朋友久不久都自己一個去日本台灣,自己 ...

我估不到吸引到一位已婚男士來解答我這個“寂寞的心”的問題。 但似乎寂寞是無分性別、已婚與否。 只是我每日對着2個人,日復一日,年復一年,除了看病就足不出門,毫無目的!稍為有少許的變化,也給老爹阻止了,喊苦悶絕不為過!

男爵府

Ste824 發表於 18-2-13 14:31
我估不到吸引到一位已婚男士來解答我這個“寂寞的心”的問題。 但似乎寂寞是無分性別、已 ...

做照顧者一點也不簡單。

以前我也認識一個朋友,她要時刻照顧中風的丈夫,即使有請工人,但因丈夫有吞嚥困難,每到吃飯時間都趕回家親自餵他,平時也大多留在家中陪伴。這種做固然出於責任感(要讚一下樓主孝順),但看不到盡頭而且刻板的生活,確實令人苦惱。

如果你父親能坐著輪椅外出,可嘗試安排長者中心帶他出去走走,我之前見過這類長者活動,長者看來都很開心。可能的話,找多個親友扶老父到樓下或公園逛逛,讓自己也輕鬆一下。
。。。。。。。。。
我並不是寂寞,只是十多年來的生活單調一點,幾乎所有事情都圍繞小朋友,覺得人生應該可以更豐富,所以自己想學習新事物,試做沒有嘗過的事情,認識多些各行各業的朋友,為人生注入新元素。

子爵府

rayhong9 發表於 18-2-13 16:13
做照顧者一點也不簡單。

以前我也認識一個朋友,她要時刻照顧中風的丈夫,即使有請工人,但因丈夫有吞嚥 ...
謝謝你的解釋。
我舅母就在另一座大廈,但我們從不指望她會過來幫忙。反而舅父在時幫了我們很大的忙。

抱歉誤會你是寂寞。生活單調也有好處,能過得深刻一點,不是所謂的‘水過鴨背’,能細味生活的點點滴滴。況且跟兒女相處,在日後他們大了會記得你的好的。人生當然可以過得豐富一點,但要看你要求的是甚麼。學新事物是一種,過quality life 也是。

最後,祝你一家新春大吉,出入平安!恭喜!恭喜!

男爵府

回覆樓主:

酒肉朋友和親友,要來幹嗎?
多一個都嫌煩啦!

子爵府

淘心 發表於 18-2-13 21:12
多一個都嫌煩啦!

jm 妳都好燥喎?有D知心朋友可能會好D。

大宅

淘心 發表於 18-2-13 21:12
多一個都嫌煩啦!
我認同

男爵府

ml628 發表於 18-2-14 13:00
我認同
知心朋友我唔想有啦,揾一個不為利而來嘅人都難,唔係話為$,係包含好多野,同人做朋友,又話要去你屋企坐,不停問私人事,太煩,冇朋友反而非常享受,唔會覺得唔C服

瑪瑙宮

我都係, 要去習慣孤獨, 人地唔會得閒去理你咁多.

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

越來越喜歡一個人的生活

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

人越大朋友就越來越少,寂寞也增加了不少,有時也享受自己一個人,有時也會享受跟家人朋友一起。這幾年開始每年都會進修不同既興趣課程。人大咗,發覺好多嘢錯過咗,out咗。
還有人大咗,身體下降咗,這幾年開始注意自己既身體,開始做運動,越來越喜歡運動,將運動成為生活一部分,堅持咗幾年,再去找運動既新挑戰,嘗試不同既事物,領悟到有健康既重要性。
年紀只係個數字,唔好比年紀規管咗自己。

男爵府

可以搵一些健康的活動比自己做個興趣,從中識吓人做朋友

大宅

回覆樓主:

想在這個歲數仍然需要上班維持生活,
只祈望平順平靜渡過上班的日子迎接退休生活。

男爵府

我路過,竟然對這個 Post 有些感覺 。。。

首頁

尾頁

跳至