心聲留言

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

好好結算一下,為何做成這個局面。

男爵府

Ste824 發表於 18-2-13 05:31
是否應該計算一下自己嘅得失?錢尚有,朋友呢?出賣我的一個一個離去,以為是朋友的再聯絡卻反目成仇,剩下 ...
放下心中問題,看開些,總有出路。

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

猜不到這個post 有那麼多點擊率。人到中年,可能不少人都有些灰,但是也有人是積極樂觀的。我只知道自己的經歷,這裡的朋友給我開了眼界,學了。希望大家願發聲的在這裡交換意見,共勉之。

複式洋房

Miss_Yellow 發表於 18-2-20 21:01
我路過,竟然對這個 Post 有些感覺 。。。

me too

男爵府

Cherry06 發表於 18-2-24 22:25
me too

但,我並非人生第五個十年開始。
只是,心態上吧。

複式洋房

Miss_Yellow 發表於 18-2-25 10:27
但,我並非人生第五個十年開始。
只是,心態上吧。

我。。。。仲有兩年就開始嘞。。。。。

子爵府

回覆樓主:

舊嘅唔去新嘅唔嚟
幾多歲都仲有機會識朋友
唔係上網吹吓水
啱傾講多兩句
煲吓劇睇吓書睇吓戲又一天
又或做吓義工都唔錯
當自己係重整期
有咗經驗,相信更快可找到更啱key的朋友的
祝你更好的在前面

別墅

回覆樓主

就算 未到 這年齡層,相信也有很多人已有你 類似的經歷,送別 一位又一位的至親, 眼看身邊重要的人一一 的在自己的生活中離開。人,只可以向前走,你我都一樣。 多出外走走, 去圖書館 看看 書, 去公園做運動好, 行山又好,做下義工都好, 見多些人, 灑多些太陽,人都開朗 精神些。 如果是我, 我會好好去珍惜自己的健康, 心靈上的空虛 只可以用 新的事物來填補。 可以 培養一些新的興趣, 動靜都得, 有時間去下 工X會 有很多好入時有有益身心的 興趣班可以 參加下, 經濟又可以打發時間。千萬不要給自己 懶下來 在家 胡思亂想~

子爵府

回覆樓主

我大多數都係1個人,仔女大個有自己生活圈子,老公工作繁忙,沒多餘時間,朋友都要工作或照顧家庭,但是我都樂意的,可以隨心所欲,食野,睇戲,行街

侯爵府

環保接龍勳章

雖然未到第5個10年,
但真係好多事都習慣咗一個人做.
c6工作忙, 身體又麻麻,
我都係自由活動多.

而家直情係懶去約飯局, 人地攪既又唔去.
好宅.
但又好舒服.
好慶幸自己考咗瑜伽老師牌,
一個個人既運動, 又可以做到老,
係屋企就做到.
行下山, 跑下步,做下瑜伽, 工餘教班,
再上d瑜伽研習班,
都好充實.

生活樂趣要自己尋找
大家努力

別墅

onlam2005 發表於 18-3-2 13:10
雖然未到第5個10年,
但真係好多事都習慣咗一個人做.
c6工作忙, 身體又麻麻,

你好
我都爱好yoga,玩咗十幾年,都想考個牌,請問你在那考的?

大宅

回覆樓主:

我未有第五個十年,4月九日生日都是4個半十年,但已經好 唏噓,同學約出來都冇一次出,只有一,兩個合得來,出來見面的舒服嘅同學。早幾年孩子給我帶來的幾個家庭,唔知點解其中一家疏遠左,以前我好主動約去玩,之前有一起旅行,BBQ,食饭……但現在都唔知為咩事,群組也冷淡左,仲以為可以keep到友誼。有一班孩子興趣班家長,有約出來B BQ,開心的,但並不交心。覺得自己好懶,好無 沖勁,話去旅行,好冇心情去計劃,好想做好自己份內事,但是又是一天拖一天,唉!早幾天都有同先生傾過,佢叫我去做運動,我又唔想叫佢唔好迫我,我好似对咩都冇乜興趣。

男爵府

minglam49 發表於 18-3-3 00:31
我未有第五個十年,4月九日生日都是4個半十年,但已經好 唏噓,同學約出來都冇一次出,只有一,兩個合得來, ...

hi, 妳好,見到妳個minglam 好有1親切感,因1我係mingyilam. 真係要做下運動,人會精神健康d

大宅

charmykittyy 發表於 18-2-27 21:46
就算 未到 這年齡層,相信也有很多人已有你 類似的經歷,送別 一位又一位的至親, 眼看身邊重要的人一一 的 ...

不用擔心經濟,先可以這生活,我相信到這個年紀仍然努力上班去。

別墅

minglam49 發表於 18-3-3 00:31
我未有第五個十年,4月九日生日都是4個半十年,但已經好 唏噓,同學約出來都冇一次出,只有一,兩個合得來, ...

要做運動㗎!運動会產生安多酚,令人快樂㗎!

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆樓主:

各位jm 都有一共通處,就是子女大了,先生很忙,惟有獨自找尋興趣。可能歌詞真旳反映現實:獨個摸索我路途…… 以我而言,我很相信自然發展必是孤身终老;老了是需要退下來,惟有照顧好自己,不要老來死得凄涼。天,求祢聽我的心聲。

男爵府

Ste824 發表於 18-3-7 18:12
各位jm 都有一共通處,就是子女大了,先生很忙,惟有獨自找尋興趣。可能歌詞真旳反映現實:獨個摸索我路途 ...

樓主,吾駛咁灰嘅,人生每個階段都會認識不同的人,結織不同朋友,去上一個興趣班,你都會識到新朋友了
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

子爵府

回覆 Ste824 的帖子

有同感

大宅

333s 發表於 18-2-13 13:54
我基本是, 應該獨立咁生存面對? 大小芝麻小事。有困難, 有挫折, 自己撐。
冇人幫。

你好,歡迎pm吹水

大宅

Ste824 發表於 18-2-24 18:07
猜不到這個post 有那麼多點擊率。人到中年,可能不少人都有些灰,但是也有人是積極樂觀的。我只知道自己的 ...

都是沒有朋友沒有真心交住慢慢走遠了,對的人很難遇到。

我由細到大習慣自己面對解決問題。

你有學歷,我不是讀書才料,一般平凡又普通的上班人,生活就死板上班受吓氣,放工看電影戲的生活,同相死了也不會有人落淚。

首頁

尾頁

跳至