跳至

首頁

尾頁

大宅

大約2014年,當時小兒就讀三年級,每天繁重的功課領小兒透不過氣來,後來因為流感,學校停課數天,小兒和我說,要是他能每天病就好了,他那時像患有學習恐懼証,看著那些連成人也感到困難的家課,而且他在班上,老是被老師責罵,看他跌到谷點的自信心,心想何苦,於是便決定讓他去澳洲一試。
3年過後,適逢同齩小朋友考中學入學試,我們去參加了模擬面試班。中文,他不及同齢小孩。英文,他勇於表達意見,很有自己思想,不怕犯錯,而同齡小朋友,只要冇model answer, 都只會一句起,兩句止,因為他們怕犯錯。很容易察覺,一個香港教育,和一個在澳洲受教育的分別,你會完全感受到那種陽光小男孩,和一種戰戰兢兢,背負沈重壓力小孩的分別。

澳洲的教育:不是一條零方妙藥,能領每位小朋友做到醫生律師,但他能給空間小朋友,能發揮他們的長處,兒子現在很喜歡寫program, 因為朋友之間互相寫scratch,photoshop 也會用。還會放上youtube. 看到他滿臉笑容,我認為去澳洲決策是正確。現在小兒很喜歡上學,反而不想回港。

我私人意見,乖數表一定要背,但其他如x+y=6. X是y 一倍,xy 各多小?未必需要。

在澳洲,火車司機也高薪厚職,富人和窮人生活相差不大。相信大家住层不會比香港小,大家亦有樓有車。但香港,巴士司機必需加班,才能達到較高收入,後果大家見到,而老了退休是沒有保障。香港有沙紙和沒有,生活相差很遠,但香港基本不抽稅之餘,也不給福利,所以在這麼低稅下,現在還有一萬億盈餘,完全沒有加稅扣福利壓力。每個地方都有其好處和壞處,然已我們只能取其長而補其短,不能說澳洲就是天堂。我只覺得,澳洲裁陪小朋友是不錯,但打工,因抽稅,就不太理想。

大宅

回覆樓主:

very well said,hope my kids would experience the same. 最怕就係細個時害怕錯而唔去嘗試,一無model answer就唔識,被訓練成為一部機械,要好辛苦地去變為一部高效率嘅機械。習慣咗被動地去學習,主動學習發問和好奇心會被排斥,所有興趣都因被動地強制學習而產生抗拒

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

澳洲對於小朋友,退休人仕是天堂。在職人仕,有工做都好呀,都接受到遊戲規則交多d稅囉。揾5到工真系意志消沉。

男爵府

Snow 發表於 18-2-13 09:37
澳洲對於小朋友,退休人仕是天堂。在職人仕,有工做都好呀,都接受到遊戲規則交多d稅囉。揾5到工真系意志消 ...
做大人搵唔到工真係大件事

別墅

我一路都有留意c兄你的post, 希望日後可以見到你更多的分享
請問讀public school的書本費大約多少? 是否一次過付錢呢?

大宅

airforce1 發表於 18-2-13 07:22
大約2014年,當時小兒就讀三年級,每天繁重的功課領小兒透不過氣來,後來因為流感,學校停課數天,小兒和我 ...

我諗我兩年內都要帶兩個女過澳洲。佢地而家响香港讀緊IB學校,唔洗谷分數,學習模式應該同澳洲嘅學校好相似。所以有時諗,其實係咪真係要過澳洲讀書呢?始終舉家移民,要放低好多野 ....

請問讀selective school 同 non-selective,對將來考大學係咪有好大分別?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

shadowso 發表於 18-2-13 19:06
我諗我兩年內都要帶兩個女過澳洲。佢地而家响香港讀緊IB學校,唔洗谷分數,學習模式應該同澳洲嘅學校好相 ...
得 Syd 和 Mel 有selective school, 其他省冇.

如果要讀醫/ 法 / 商 / 精算/ 物理治療 , 或要攞大學獎學金, selective school 同 non-selective 都會有幾大差別,但如果只係能夠考入大學就分別唔大, 只係 non-selective 學生唔需要一定讀大學都有其他出路, 而且selective school 都有高低之分.

大宅

wiiabcd 發表於 18-2-13 19:36
得 Syd 和 Mel 有selective school, 其他省冇.

如果要讀醫/ 法 / 商 / 精算/ 物理治療 , 或要攞大學獎學金 ...

我將會去Sydney,即係讀selective school 會被大學優先取錄?

早幾個月,我大女學校咁橋安排咗啲學生參加咗一個澳洲嘅test,佢攞到個分數,應該好大機會响澳洲可以入到selective school。但可惜,我地攞住TR,唔可以讀selective,我好怕因爲咁,會局限咗佢將來嘅機會。

大宅

shadowso 發表於 18-2-13 19:06
我諗我兩年內都要帶兩個女過澳洲。佢地而家响香港讀緊IB學校,唔洗谷分數,學習模式應該同澳洲嘅學校好相 ...

望子成龍,這是正常不過的家長渴望。但去到又一定要去selective school,那為何不干脆留港?去到人工減半(好多post証明呢點),移民最小洗幾十萬,如果香港身居要職,如律師醫生,可能入international school 重化算。
以澳洲國際學校為例,要買十萬non refundable 債券,每個月萬五學費,再加外游費用,兩個小朋友就乘2,每個人需要唔同,不能一摡以論。

兒子返到學校,小朋友已在門口等他,他一入學口門口,小朋友已捉著他的手,叫他去玩。香港接受唔到小朋友週圍跑,唔信叫你個仔小息時跑。 跑下已經唔俾,更何況其他嘗試。
兒子初時英文追不上,有一位老師坐在旁解釋,同學也會教兒子英語,放學留多一小時,為兒子解釋英文,全天候英語,現在英語口音已有native 水準。這種愛,是international school 俾唔到。
你揸車打燈,澳洲人會讓,但香港人見你打燈會踩油,呢d係文化。

所以移民,不是只為小朋友讀書,而是全面身心發展,香港迫得太利害,我敢你見揸巴士都頂唔住d壓力。這是否你追求的生活。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

shadowso 發表於 18-2-13 21:00
我將會去Sydney,即係讀selective school 會被大學優先取錄?

早幾個月,我大女學校咁橋安排咗啲學生參加 ...
讀selective school 絕對唔會有大學優先取錄呢樣嘢,
大家都係透過公平的公開考試 HSC 的成績嚟排位,
成績好排位高自然入到理想嘅大學學系.

請問你女參加咗澳洲嘅咩 test 呢? (我都係想長知識, 無其他目的.)
其實你可以等PR之後先考selective 插班, 好多人 6升7 時考唔到,
最後10 升11 就易考D, 因為所有 selective 學校會加學位.

好多人都以為考到入 selective 就會好似香港傳統名校咁死命要讀書 考試 補習 追成績等等, 但實際上是大誤會, 考到入去嘅同學就有共同水平嘅智慧去學習, 課堂上老師就有效率講解課題, 唔需要顧及滋事分子.

我仔女就讀嘅 selective 就以課外活動超強見稱, 學校鼓勵多參與學校活動, 從7年級入學開始已教導如何組織 study group (學習自學能力和分享), 安排自己溫習時間不要過量, 有handbook 指引 (如7-8年級,每天功課最少1小時不多於2小時, 11-12班每天3小時不多於4小時等等) 真係人人投入享受校園生活, selective 學校注重 leadship 訓練, 令每個學生都好有自信咁表達自己意見, 引發每個學生的領導才能, 就係呢種環境成長下, 將來需要大學面試時就能發揮自如. 而且 selective school 理科特強, 私校就文科強.

伯爵府

shadowso 發表於 18-2-13 21:00

早幾個月,我大女學校咁橋安排咗啲學生參加 ...
讀小學真係唔需要揀得咁仔細, 唔需要學區房, 間間小學差不多,
但中學真係唔講得笑, 小朋友正值青春期, 受朋輩影響, 成個人生觀 價值觀都會有好大轉變,
有時唔係只講讀書補習咁簡單.

男爵府

airforce1 發表於 18-2-13 07:22
大約2014年,當時小兒就讀三年級,每天繁重的功課領小兒透不過氣來,後來因為流感,學校停課數天,小兒和我 ...

你既分享好有用呀

請問你們是住在那個 suburb? 我打算今年年底返 Sydney, 現在在想住那裡好.... 我主要是想選好學校....

別墅

wiiabcd 發表於 18-2-14 08:38
讀小學真係唔需要揀得咁仔細, 唔需要學區房, 間間小學差不多,
但中學真係唔講得笑, 小朋友正值青春期, 受 ...

政府中學都係跟地區揀,對嗎?

大宅

mecskw 發表於 18-2-14 13:39
Catchment area. 留意catchment area 不停縮小,今年是名校catchment area,明年不一定是

大宅

airforce1 發表於 18-2-14 17:47
Catchment area. 留意catchment area 不停縮小,今年是名校catchment area,明年不一定是 ...

請問Sydney有無討論區係講搵中小學嘅?

伯爵府

mecskw 發表於 18-2-14 13:39
多數跟地區, 但亦可跨區, 視付學校收生狀況.
小學 6年級 term 1 有表格可選跨區中學 (3個志願).

大宅

wiiabcd 發表於 18-2-14 08:19
讀selective school 絕對唔會有大學優先取錄呢樣嘢,
成 ...

我女學校係考 Higher Ability Selection Test

(https://shop.acer.edu.au/higher-ability-selection-test-hast-sample-question-booklet)

我個女都係數理強,佢而家讀緊Grade 6, 我地要4年幾後先可以轉PR,所以多數趕唔切考10年班(emoji)轉嘅試

男爵府

airforce1 發表於 18-2-14 06:56
望子成龍,這是正常不過的家長渴望。但去到又一定要去selective school,那為何不干脆留港?去到人工減半( ...

樓主的孩子讀過香港的國際學校嗎?要不然怎知道香港的國際學際學生不能給學生「愛的教育」?

我自己中學(private girls’ school) 、大學(澳洲八大之一)都在澳洲讀,大學畢業後更在澳洲工作了幾年才回港。

孩子在港生(澳洲藉),從小在港讀國際學校,現在已升中,有幸遇過很多非常有愛心的老師。其實他兩歲時我們已替他報了澳洲的private boarding school,一早預備一到中學便送他回澳受教育。

兒子非常堅決的拒絕中學回澳,其實我也可理解,他有一班非常好的老師及同學(比你所說的放學後陪孩子補英文有過之而無不及)來自五湖四海(雖然亦有不少擁有外藉的港人),學生的國際視野是澳洲學生不能比的),學生經常到外地作學術、運動交流及比賽,學校更著重學生全人發展。學生畢業時除英語必須達母語水平外,很多中文也達母語水平(IB 拿bilingual diploma), 還有第三語言(必修)如法文、西班牙文、德文、韓文、日文等。若孩子將來想修讀STEM高端科技,除Medical/Biomedical/Paramedical/Vet外,澳洲大學亦恐怕给美英的大學比下去!

同意如樓主所說,若移民只是為了孩子的教育,不是很好的理由。不如乾脆留港讓孩子進國際學校吧!

大宅

wiiabcd 發表於 18-2-14 08:19
成 ...

請問係咪只有government school 先有selective school?

伯爵府

shadowso 發表於 18-2-24 11:10
請問係咪只有government school 先有selective school?
係呀, 政府中學寫到明係邊間 selective school , 一定要考到先有得讀.

而 Top 嘅私校, 校內都附設有精英班, 咁私校嘅精英班資源當然好過政府精英中學啦.

首頁

尾頁

跳至