自由講場

跳至

首頁
23456...19

尾頁

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

馬爾太 發表於 18-2-13 09:15
自己屋企有白事先係唔去拜年唔派利是架!唔好咁講自己,年尾流流好邪架!
...

唉..... 其實我幾鐘意睇過年煙花!想當年屋企有白事,唔去得拜年.... 起碼出去睇場煙花,都輕鬆下!點解宜家要攬炒?!

水晶宮

畀面勳章

snowshine1357 發表於 18-2-13 08:06
停課,都叫唔想小朋友傳染病呀,但停煙花,有咩作用?有嘅,其士會捐個一百萬出嚟囉……環保?咁應該永久 ...

同意, 我都唔睇煙花的, 但真心覺得唔需要取消囉, 要哀悼都有好多方法

大宅

幸福花 發表於 18-2-13 09:03
回覆 cclatte 的帖子

教育乜野呀!教人活在痛苦裡!一個不幸要人人傷心!咩道理呀? ...
或者唔係道理, 係人情.表現香港人願意同呢D傷痛既家庭表示, 我地明白你既痛.
希望呢D關口, 就算做唔到D乜實際既, 都唔好仲普天同慶放煙花.係一個gesture.
呢D叫'同理心".

子爵府

日日都會有意外,日日都有人死亡,出事當天的整體死亡人數不會比平日特別多,無必要因這事而要取消任何東西,死者家屬除外。

子爵府

這是做人的基本,就是為自己決定去負責,當你決定為這準備就要為這個決定負責,負責的定義是為何能發生的負責,等於生了小朋友你就要為將來發生的負責。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

吾好玩啦 發表於 18-2-13 08:45
我話之主要官員去守孝三年!吾影響到大眾的個人行為我無意見,但停煙花明顯地影響到大眾!(利申:我自己吾 ...

可能有d團體請佢地主持新年活動都唔得了

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

政府點會賠吖

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

snowshine1357 發表於 18-2-13 07:42
好多人比咗錢訂位或者啲鋪頭入晒貨,就係為個晚,依家咁突然取消,佢地會有損失,係咪要自己硬食依啲損失, ...

呢個真,book 曬枱睇煙花個班吾知有無得退錢

水晶宮

回覆 Jasslot 的帖子

同理心唔係咁架!示要關心其他人在喜慶唔開心會情絮低落架!

侯爵府

畀面勳章

joycewsm 發表於 18-2-13 08:07
如果照常舉行,又會有人出來話政府冷血
咩都話得一大餐

真心煩。咁又嘈一餐。
Nice to meet you!

珍珠宮

2024年龍年勳章

little06 發表於 18-2-13 08:13
怪咪怪啲政黨垃圾會議員同傳媒囉!之前都試過發生事後照放,結果政府咪俾人話,又無限放大!根本做乜都有位 ...

政黨,玩政治一定拉埋全港落水,
政府點都比人鬧

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實過年前好易有大型傷亡意外,咁年年都唔洗送煙花了

男爵府

呢鑊政府點做都死架喇
我又唔明點解要CUT初二煙花
而唔係CUT初三跑馬
話哂班死傷者都係因為入完馬場之後出事...

其實唔使CUT哂囉我覺得
佢煙花有幾個SECTION架嘛
縮短一個環節 (5 MINS) 用黎哀悼死傷者都夠啦
而家一刀切, 真係對旅遊業影響大喎....

水晶宮

回覆 yui1625 的帖子

我都係咁諗!可以如悼念環節更有意義!事事都一刀切累及其他人!

大宅

DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都覺政府而家做事畏首畏尾,總之一刀切咩都停實唔會比人鬧,但其實鬧既只係一班傳媒及議員,但佢哋唔代表我,今次只係一個意外,唔係咩大形天災,下半旗已足夠,唔需要無限放大

伯爵府

點解唔放一次煙花要咁肉緊

珍珠宮

cms8686 發表於 18-2-13 09:22
日日都會有意外,日日都有人死亡,出事當天的整體死亡人數不會比平日特別多,無必要因這事而要取消任何東西 ...

有一年的年廿八, 我都有親人交通意外走左, 一樣做左幾天A1頭版....但我早已買晒新衫, 年貨過年, 唔會因為咁掉晒佢唔食唔穿, 唔會迫其他朋友親友同我我一起悲情, 什至我都買埋機票去旅行, 都唔想因為我一個人唔開心, 令其他人都同我一齊取消活動.....唔開心, 自己一個人唔開心就得啦, 更唔會想到希望全香港市民都要同我一樣心情唔準開心....( 但好感謝當年好多熱心市民捐錢, 和大家互不相識, 都前來靈堂上香和送花牌, 香港人好有愛心, 呢D心意卻長存在我們家人心入面)

個十九個家庭唔做節, 唔拜年, 佢地都唔會想要全香港人一齊守喪 ?九巴同馬會都無取消活動啦

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

禁止訪問

子爵府

2018復活節勳章

tinlong22 發表於 18-2-13 09:03
好丫, 唔爭在停埋初三跑馬
大家一齊連拜年都停埋佢
係喎,呢單野真係同跑馬有關.都應該停埋跑馬.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

其實都過年, 新一年好氣氛啲麻, 雖然我都麻麻煙花

但好多野都運晒搞晒, 啲錢咪又係洗左, 可以仲有幾多錢剩出黎

首頁
23456...19

尾頁

跳至