自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lauvirginia 發表於 18-2-13 09:41
要返100萬已經少
做阿媽唔會想自己啲錢俾外人

但當年負資產其他人走哂佬,咁又唔同講法!佢老公個40幾萬,當年可以買層唐樓/上車盤!

瑪瑙宮

大廚勳章

要返100萬已經少

話係咁講,但當年負資產。。。如果攬炒,大家都踎街收樓啦。。。仲可能層樓有名都要破產。。當年既投資算損手。。但好彩有人承價接手。。。

當年拿40萬出黎才平個氹。。。之後再上會按。。。其實當年賣樓已應斷。。之後人地接手升。。。關之前的人咩事?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實當年層樓變負資產嘅“主因”系咪因為三妹突然改變承諾 話唔供樓呢?定係咩原因?

用戶要求終止服務

bobomia 發表於 18-2-13 10:30
其實當年層樓變負資產嘅“主因”系咪因為三妹突然改變承諾 話唔供樓呢?定係咩原因?
...

你太年輕了,羨慕

hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

用戶要求終止服務

seaheart88 發表於 18-2-13 10:28

話係咁講,但當年負資產。。。如果攬炒,大家都踎街收樓 ...

都係嗰句啦,一係錢一係感情
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

男爵府

回覆樓主

我覺得呢個post 要置頂,比BK果啲日日話要最少生2 個,等佢哋將來守望相助,互相照應嘅JM 睇呢個post 好真實,一講起錢,好多人親戚都冇得做之前喺婆熄版先見到,有人明明老公感情麻麻地,都仲要生多個話要陪大果個小朋友,等佢哋將來互相扶持喎

APIGMA    發表於 18-2-13 12:18

瑪瑙宮

大廚勳章

bobomia 發表於 18-2-13 10:30
...

佢應高峰買入,過左兩年樓市大跌,阿三供題縮沙。。但負資產樓好難放好價,銀行又追loan。。。

所以根本算係當年邊個肯拿錢出來填氹比佢甩身已肯賣樓甩身。。。否則吾供收樓。。追差價告到破產

但現在就話自己當年益樓主,比100萬首期,又話供左兩年要拿回。。。輸打贏要。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

seaheart88 發表於 18-2-13 10:28

話係咁講,但當年負資產。。。如果攬炒,大家都踎街收樓 ...

當年好多負資產要破產或者比人當銀主盤拍賣之後無左層樓仲要繼續供!如果當投資咁睇,樓主老公唔陪佢頂,首期算係投資失敗變0,樓主仲要有手尾跟!呢個情況呀妹無講清楚,誤導大家!
但係反而趕呀媽出街同埋meet呀媽個度唔明,呀媽又會一趕出街就有得住公屋,係咪本身有間公屋,所以用2個女名義買層私樓咁!

用戶要求終止服務

cinda72. 發表於 18-2-13 09:43
怨怨相報何時了,2姊妹溝通下,大家互數更傷感情,就過年啦,一人讓一步啦
...

仙姐,響度借位送套鼻彈衣過你
頂住呀

水晶宮

jopig 發表於 18-2-13 08:57
粒粒字都識,但擺埋一齊睇唔明⋯
我閱讀理解差,望明示。
不過pm阿妹咪得囉

pm就爆唔到阿妹夫background, 大家公開互爆。

又一單羅生門, 樓主同個妹先個咩事....

禁止訪問

瑪瑙宮

大廚勳章

~phyllis~ 發表於 18-2-13 10:38
當年好多負資產要破產或者比人當銀主盤拍賣之後無左層樓仲要繼續供!如果當投資咁睇,樓主老公唔陪佢頂,首期 ...

所以我覺得當年嗰1,000,000已經係冇咗。。另外個妹話供咗兩年其實阿二都有公兩年。。

前面果舊錢就已經係咩都冇晒啦。。

至於阿二個老公攞400,000出嚟填氹,佢唔係400,000買咗層樓喎,係當年咁嘅時勢仲幫佢用咁嘅價錢咩係層樓,高價接手繼續上會供,當年你情我願下已經咩都恩情完晒啦。。。現在陳樓升到爸爸聲關嗰啲叉事咩
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

用戶要求終止服務

cinda72. 發表於 18-2-13 10:41
我都未驚過,況且,有咩大不了
又唔係要搵食,少d pm咪唔駛還咁多債
...

煩丫嘛

珊瑚宮

如大家吾啱倾。去律師楼计清條数。從此彼此不相往還

一切置之不理。亦不相往還 見面不相逢。亦從此闭嘴不提
玩具萬歲!

水晶宮

Wingwingm 發表於 18-2-13 10:35
都係嗰句啦,一係錢一係感情

感情相信好多年前無, 大家咁耐無見,阿妹話直情無樓主電話...

珍珠宮

回覆樓主:

我理解:
大家姐=333
二家姐=樓主
妹=???

男爵府

lauvirginia 發表於 18-2-13 10:25
唔知佢父母是否可繼續供
但我自己站在父母立場
嗰100萬係一家人的

如果你知道03年發生咩事,應該知道係係負資產令到兩個女一無所有喎,你試吓代入諗,如果當初唔係賣咗比樓主老公,只係賣咗比路人甲,今日會唔會打俾人哋要求分返當初嘅首期? 定係你覺得你03年大跌完之後,層樓有金剛不壞之身,逆市不跌,依然值100 萬?

用戶要求終止服務

CACACAROL 發表於 18-2-13 10:43
我理解:
大家姐=333
二家姐=樓主

大家姐不是333
樓主是二姐
妹在上集

大宅

我就咁理解:

1996 -
樓主阿爸樓換樓,買了一間180萬,首期100萬(阿爸俾),樓按80萬(阿二同阿三供),層樓寫落阿大同阿二(阿三男友有宿舍,所以唔落阿三個名)
點解阿大唔洗供?根據樓主所講,阿大理財不善,入不敷支,總是欠咭數
樓主同阿三應該要俾埋律師同釐印費吧

1998-
阿三唔供,又唔肯轉按到利息輕一點的按揭,想賣樓分錢,阿二唔肯,因為無地方住,租樓都要錢
(相信當時樓價仲幾好,層樓價可能係升左)

2001(?)
阿三肯簽名轉按,樓主去銀行一問,阿大欠咭數20萬,樓主又失業,轉按可按的錢,可能唔夠(之前的樓按80萬+阿大咭數20萬)去申請轉按,樓主男友(即係現在老公),俾左40萬現金,層樓轉左樓主同佢老公名(?)

相信阿妹覺得,98年你去賣左層樓,大家一早有錢分
樓主呢,就覺得在2001年,層樓唔值錢,佢已俾左阿大20萬咭數,同樓按
阿媽呢,覺得樓主應俾返100萬,分俾阿大同阿三

現在層樓值900萬

珊瑚宮

要返100萬已經少

但當年樓主、樓主妹斷供時,欠銀行80萬。
(樓主失業-無能力供。樓主妹住公務員宿舍,吾供)。所以樓主、樓主妹同意將層樓比姐夫/樓主男朋友供/買入)
如果當年樓主和樓主妹同意賣走樓,已攪清手續,(賣樓一定屋主名-媽、樓主、樓主妹上律師樓攪手續)。
果層樓一定是樓主老公,點解10年前吾拿,現在才拿?

(但阿媽都好幫三女,或拿返錢)

首頁

尾頁

跳至