想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為急住想要BB,呢半年都做緊啲驗查,想知個我個方向係點做好。。。

香港
~17年10月婦科醫生幫我做陰超,話子宮左面頂有粒2cm肌瘤,唔影響懷孕
~17年12月照輸卵管造影就話子宮中間靠右有陰影

台灣
17年12月去左瑋初診,佢話即使有肌瘤,唔會影響做IVF

深圳
18年2月去左中山泌尿初診,照陰超話有回音,應該有瘜肉,要做宮腔鏡檢查同清瘜肉先做得IVF
醫生話唔做宮腔鏡係唔會知舊野有幾大同埋唔知係肌瘤定瘜肉

究竟我應該信邊個。。
點解個個醫生講野都唔一樣。。
各位sis,如果要做宮腔鏡,有無香港既醫生推介俾我吖,價錢又多少?
感謝

大宅

fairymeow 發表於 18-2-13 10:57
因為急住想要BB,呢半年都做緊啲驗查,想知個我個方向係點做好。。。

香港

我建議你係香港再搵一個醫生再check下

大宅

香港

似乎幾個醫生都懷疑你子宮腔內有問題,既然做ivf, 當然要處理左子宮內的情況提高機會率。如果我係你,我會搵一個好的醫生做宮腔鏡,睇下入面實際情況,處理好這些小問題才放胎。加油!

複式洋房

香港

我同你的情況有些少相同,在中山醫生口口聲聲話我有息肉,要叫我處理咗先,好了,我處理咗之後又話我有積水,又要我做腹腔鏡手術,我覺得信唔過中山醫生,返了香港搵了兩個不同的生殖科醫生睇,都不見有積水,但中山就話我有一定要我做結扎手術,咁我又搵醫生睇,佢叫我照輸卵管造影,做完結果兩邊都是通的,亦睇不到有積水,亦覺得冇必要做結扎手術,跟著拎曬所有報告返中山,中山雖然睇了報告,但依然話要我去結扎,我都好疑惑和無奈,唔知點做好!

When life gives you lemons, make lemonade。

大宅

nickychung 發表於 18-2-14 17:06
我同你的情況有些少相同,在中山醫生口口聲聲話我有息肉,要叫我處理咗先,好了,我處理咗之後又話我有積 ...

下!結札!
你睇邊位醫生吖。。

大宅

回覆樓主:

多謝各位sis
我尋日睇左忻醫生
都係話我有瘜肉。。

問題又黎喇。。
究竟係中山一次過搞。。
定香港除左瘜肉先呢。
如果係香港,就要麻醉兩次,但令我較放心(emoji)

別墅

fairymeow 發表於 18-2-15 11:48
多謝各位sis
我尋日睇左忻醫生
都係話我有瘜肉。。

如果你個心係信唔過中山既 咁你就留係香港做啦
唔係做完你又會有其他信任問題

你係唔係睇祈財敏醫生?我覺得佢都好有經驗 但注意佢係無做ivf 的 呢方面佢唔熟悉

大宅

多謝各位sis
我尋日睇左忻醫生
都係話我有瘜肉。。

一定HK啦,始終內膜質素好影響著床,醫生手勢唔好,整薄左個內膜或因此引致其他問題真係得不償失!買個安心吧,如果做完心情不好、擔驚受怕或大壓力都對著床不利啊

別墅

多謝各位sis
我尋日睇左忻醫生
都係話我有瘜肉。。

最後有無係中山清息肉??

大宅

littlewrite 發表於 18-10-7 23:26
最後有無係中山清息肉??

我無吖。。最後係香港做。。
不過如果你係中山做開ivf的話
我會建議你返中山做,會跟得好啲

加油

別墅

fairymeow 發表於 18-10-8 08:14
我無吖。。最後係香港做。。
不過如果你係中山做開ivf的話
我會建議你返中山做,會跟得好啲

因為我有子宮肌瘤同埋息肉所以 聽到你已經成功咗, 好勵志

大宅

littlewrite 發表於 18-10-8 20:25
因為我有子宮肌瘤同埋息肉所以 聽到你已經成功咗, 好勵志

無論點都好,搵到個醫生就要相信佢。。。
最重要都要相信自己吖

別墅

fairymeow 發表於 18-10-8 21:15
無論點都好,搵到個醫生就要相信佢。。。
最重要都要相信自己吖

當然信醫生啦。 只係就移植好緊張。。哈哈

首頁

尾頁

跳至