懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

三個月 平時每5小時都食倒165-180ml
前幾日突然唔肯食奶 全日加埋先食200ml 一放奶樽入口佢就爆哭 哭到個人扯行哂 頂到上心口咁 真係好似餵佢食屎咁
呢家要用針筒餵 小小小小咁射入佢嘴角 由佢慢慢吞 一餐可以餵兩個鐘
點算好 我就快痴線

大宅

Chocolateee 發表於 18-2-13 14:18
前幾日突然唔肯食奶 全日加埋先食200ml 一放奶樽入口佢就爆哭 哭到個 ...
我B同你完全一樣, 岩岩3個月....本身已食唔多.....每餐食成個鐘仲要60-70ML 就停....依家厭奶仲難餵...餐餐餵佢都好似餵屎俾佢食咁...... 唯有哄佢半訓著狀態先餵到多少少.....

子爵府

Chocolateee 發表於 18-2-13 14:18
前幾日突然唔肯食奶 全日加埋先食200ml 一放奶樽入口佢就爆哭 哭到個 ...

Same here
可能我第二個、已經經歷過第一個長期厭奶、今次唔迫佢、明知迫都無用
厭奶真係無計,唯有由佢餓就自然食,佢係唔食真係點迫都唔食,自己relax d心情好啲,急唔黎!
每日都希望厭奶期停止
P.s.最高紀錄十二個鐘唔食

大宅

回覆樓主

我b 2個半月厭奶厭到4個月,可以由早到晚都唔食、足足有十幾個鐘,飲奶飲到好似飲毒藥,真係迫唔到,到依家先話好d。

回覆 Chocolateee 的帖子

Hello Chocolateee ,明白BB食少左奶,媽媽會唔放心 通常 3個月左右BB生長速度會放慢,部份BB可能會飲少左奶,即係我地成日聽到嘅厭奶期。BB會知道自己需要,唔想食唔好太逼佢,最緊要佢肚餓先餵(4-5小時),有BB瞓住食奶仲食得好D ,全日食到20安就叫合格,餐前順時順時針按摩肚仔,促進腸道蠕動/放屁,都可能令佢胃口好D架。媽媽清楚按摩方法嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

回覆 tosasa 的帖子

Hello tosasa,BB會因應唔同階段生長速度、新陳代謝而調節食量,媽媽唔用強迫方法同BB食奶好好呀 跟返佢需求餵哺就OK。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

我個仔今日滿兩個月,前幾日就開始厭奶了。但係喂佢食奶唔哭,反而個頭周圍望好好奇咁,平時食半個鐘依家成一個鐘,仲要食唔曬支奶。佢食唔飽所以唔肯訓,朝早總共訓得兩個鐘,夜晚叫好d有兩次四個鐘。都唔知點算好!

水晶宮

回覆樓主

得佢眼訓先餵會好d。
唔好迫。

首頁

尾頁

跳至