自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

sabun 發表於 18-2-14 11:31
u of alberta都睇過的,這間真的學费同住剛剛20000,這間Ok嗎?

呃间都吾錯。

男爵府

回覆 sabun 的帖子

都唔使去到咁北, 睇吓YORK, WATERLOO, GUELPH, DALHOUSIE, U OF WINDSOR...無UOT咁貴

水晶宮

teresayan07 發表於 18-2-14 14:03
你可以睇返香港銀行公會.. 有過往匯價紀錄... 2001年8月 CAD 匯價係 5.1.. 2002年8月係 4.97... 不過之後就 ...

我係198x 年已經去Toronto 至199x

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

sabun 發表於 18-2-14 14:23
你哋大家都很幸運,有父母供你們留學,有不一樣的人生和見識!

唔一定外國讀書就好,當年回流想搵份普通工開始(灣仔區,並非細公司),比見工條友問“呀咩小姐,你U Of T出嚟會唔會響我哋道做唔長假”。。。

我當年未成年過去,就遇到之前講嘅生活+讀書嘅轉變問題。。唔好覺得咩佢鍾意同外國人一齊多d就覺得佢handle到,意思係當你生活裡面100%唔同晒又無屋企同埋佢依家只係返學果30%見住外國人係唔同。。。就好似以前放暑假返香港同之後真正回流係兩回事一樣。。

如果加國有其他選擇,搵間有d人識假啦(有jm之前提過果d都有人識,不錯,可考慮),讀無人識嘅學校真係好似無讀過噤。。將來搵工就難,除非留番響果道發展。。

大宅

可以考慮University of Victoria, Canada。嗰到氣候唔太凍,近溫哥華。

男爵府

Jasmine-4711 發表於 18-2-14 14:35
用student visa是可工作的。多年前係限畢业一年內有公司請,否則要離境。因要每年俾政府批續visa, 多數 ...

學生簽證可以做嘢,畢業可留3年搵工。

珍珠宮

doris25 發表於 18-2-14 15:13
學生簽證可以做嘢,畢業可留3年搵工。

感謝晒各位jm提供一些是我buget以內,又名聲不錯的大學,好彩有你們的提醒!

子爵府

早兩年睇報紙講 kamloops (BC 省一個幾萬人既小鎮)大學歸納入左入 UBC 大學體系內。你如果唔介意係鎮仔(生活指數平), 同偏僻, 溫哥華要4 個鐘車程。應該易入一點,但頒出來個 degree 係名牌大學 UBC。制得過。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

llmom 發表於 18-2-14 14:52
我係198x 年已經去Toronto 至199x
我同你年份差不多

原來呢到好多 U OF T 既校友

其實前面好多JM 提到既大學都OK 架, 點都好過去NFL, 咁北咁凍

U of VICTORIA 天氣應該好D, 無咁凍.

伯爵府

teresayan07 發表於 18-2-14 13:51
咁我好彩... 我好記得當時對5.xx.... 曾經見過 4.9x... 當時叫阿媽要唱定.... 到差唔多畢業時就 around 5.6 ...

Hi應該你畢業果年我入學,當時$12000cnd , rate升到7.5-8。

珍珠宮

sf013hk 發表於 18-2-14 15:38

早兩年睇報紙講 kamloops (BC 省一個幾萬人既小鎮)大學歸納入左入 UBC 大學體系內。你 ...

間大學叫什麼名?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 18-2-14 14:01
呀女找到一間心儀的了,她很喜歡,是意大利羅馬的the American university of Rome,但我見啲comment嘛嘛, ...

哦……我記得啦

加拿大都算純品。(意大利就不認識)
不過大學飲酒係好普遍,大麻都有,衹可以靠自己定力夠,知道玩時玩、讀書時讀書。

珍珠宮

sf013hk 發表於 18-2-14 15:38

早兩年睇報紙講 kamloops (BC 省一個幾萬人既小鎮)大學歸納入左入 UBC 大學體系內。你 ...

請問間大學全名是什麼呢?找不到!

珍珠宮

大將軍 發表於 18-2-14 11:35
大陸人多過香港人,冇乜娛樂,campus 有曬所有嘢

你讀過?

伯爵府

親子王國15週年勳章

sabun 發表於 18-2-14 15:57
你讀過?

undergrad 同 master 都喺U of A

翡翠宮

sabun 發表於 18-2-14 15:52
請問間大學全名是什麼呢?找不到!

University of Cariboo.

伯爵府

親子王國15週年勳章

evip 發表於 18-2-14 15:51
哦……我記得啦

加拿大都算純品。(意大利就不認識)

我大學時勁爛玩,但考試又可以讀到忘形,一日溫廿個鐘
後生唔玩為乜呀?唔通老咗先去clubbing 咩
而家反而有益身心,成日去玩outdoor activities
Work hard play hard 嘛

翡翠宮

MagDog 發表於 18-2-14 16:03
University of Cariboo.

Thompson Rivers University. 改了名唔係叫Cariboo了。樓主search下

珍珠宮

大將軍 發表於 18-2-14 16:01
undergrad 同 master 都喺U of A

當年學费住宿加埋幾錢一年呀?

珍珠宮

MagDog 發表於 18-2-14 16:07
Thompson Rivers University. 改了名唔係叫Cariboo了。樓主search下

thankyou呀

首頁
23456...11

尾頁

跳至