6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

Bb就黎7個月,加固之後便便有啲實,請問下應該飲幾多水先夠?

回覆 ivana1129 的帖子

Hello ivana1129 媽媽,7個月BB飲幾多水一定嘅份量標準~ 建議觀察BB嘅小便, BB每3-4個鐘1次小便, 小便呈淡黃色唔, 就即係已經飲到足夠水份加固後,好常見大便會實左少少, 建議俾多啲蔬果蓉BB食, 增加纖維吸收有助排便架! BB平時肯唔肯飲水呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

洋房

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

Bb本身厭奶 唔肯啜奶樽飲水 如果用針筒泵既就會飲囉

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

無話規定幾多先夠架,我仔仔飲好多水架,所以我都會俾好多水佢飲既

ivana1129 發表於 18-2-15 12:46
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

Bb本身厭奶 唔肯啜奶樽飲水 如果用針筒泵既就會飲囉 ...

BB要時間慢慢建立飲水嘅習慣,避免係食完固體/奶,最飽肚時俾水佢飲,媽媽可以試下加生果片,有天然香味都可以比較吸引BB,新鮮、時令、唔油膩少/無調味嘅湯俾BB,天然湯水可以吸引BB多飲水架,腸胃和排便都好D架。一般建議BB 7-8個月大時侯開始嘗試用兩旁有杯耳學習杯喝奶/果汁(稀釋),減低蛀牙機會,BB有試過嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

回覆 我要做媽媽 的帖子

Hello 我要做媽媽,用清水幫BB補充水份,唔好令佢習慣甜味好好呀

首頁

尾頁

跳至