自由講場

跳至

首頁
45678...22

尾頁

伯爵府

回覆樓主

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

misti 發表於 18-2-14 14:05
希望你明白不是每個小朋友都咁幸運 祝福你

禁止訪問

大宅

樓主加油呀, 小朋友都唔想病, 亦唔知點幫自己, 係靠你地屋企人支持同照顧咋.
唔好灰心, 佢大大下可能口肌日漸成熟, 會增加吞嚥能力, 咁食野就無咁苦, 而家盡量燉肉汁, 煮多D 易入口又有營養佢, 希望佢吸受到. 咁大手術都捱過, 佢生命力好強既, 祝福你地

男爵府

回覆 misti 的帖子

佢肯食少少粉面、肉就比佢自己用手拿嚟食,佢會覺得好好玩,希望慢慢會食多少少。最好全日就係不停咁食,可以玩下煮飯仔,煮下煮下又食下食下。媽媽唔好放棄,加油!

伯爵府

BK Milk勳章

個樣看上去都不太瘦。我都是每天餵食好抑鬱,好彩都肯食奶。你看他有什麼會食的,總會有些,baby yogis, 餅,蛋糕,薯條,腸仔。無論是否健康食物,只要肯食,就給些吧。喝果汁,湯?我個喜歡外面濃味的大人食物,我都顧不了太多,給些,比餓死好。慢慢熬,我期待哪天bb突然要食

子爵府

回覆樓主

媽媽,辛苦你了!
無咩建議可以俾到你,但明白固中的辛酸唔係三言兩語可以表達,祝福你同仔仔新一年身體健康

子爵府

misti 發表於 18-2-14 11:08

阿仔兩歲 , 唔肯食固唔鍾意飲奶 , 生長線已經去到最低 。

明白你的無奈。我仔出世7磅半,一路飲奶都無太大問題,開始轉固體問題就來了,由90生長線跌跌跌,跌到3。見親健康院就話係咪煮野太單一,唔吸引,所以唔食(但識我都知我好肯花心思煮)。有冇餓下佢。其實乜都試過,無辦法佢真係唔鍾意食。最終,搵埋佢一齊煮,先開始食多少少。依家8歲喇,生長線50左右,健康我就收貨了。媽咪慢慢來,真係你急佢唔急,唔好令自己太辛苦。

伯爵府

回覆樓主

耐性、耐性+耐性。

加油。試下比唔同的蛋糕,麵包,増加食慾。

水晶宮

回覆樓主:

小朋友唔係扭計,腸胃和口肌可能未發展好,可能食佢都辛苦,咁樣做亞媽的,唯有忍耐。

捱吓,佢人大咗,壯d,就一切順利d,係呢個位難搞d。為母則强,實頂得住!

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

帶小朋友去公園玩, 跑/跳/踏單車, 玩多D消耗體力, 會唔會容易有肚餓感覺?

加油!!

我個仔由細至大都唔係幾鐘意食野, 又細粒又瘦, 小四仲比人問係咪小一
但我已經接受左, 佢健康就得!!

珍珠宮

misti 發表於 18-2-14 14:18
多謝大家嘅意見同埋關心 。
其實我仔嘅情況我好清楚 , 2年來去醫院多過去公園 , 見醫生見治療師多過見朋友 ...

有無d咩gp你可能加入同有一樣情況嘅媽咪交流下?

始終你小朋友呢個唔係一般唔食嘢問題

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好明白...就算餓佢唔只一餐, 佢都唔喊, 唔覺肚餓...
旁人只話: 奶有問題, 食物難食, 餵食方法唔啱...每餐食超過一小時...小朋友唔攰, 自己都攰到想放棄...
果種感覺, 有苦自己知...

唯有不斷祈求, 小朋友長大一點, 一定會好轉, 明天一定會更加好...
毎一餐, 都盡力餵佢食, 逗他食, 盡量食多一啖得一啖

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

misti 發表於 18-2-14 11:08

阿仔兩歲 , 唔肯食固唔鍾意飲奶 , 生長線已經去到最低 。

樓主 我好明白你
我個細女都係咁上下 試過餓暈入院
我而家每日都迫佢食飯 食野 哪怕係零食都好

珍珠宮

我唔識,但Jm,你試过咁多方法;咁多專業人事幫手,有無試下見中醫,我諗要訓練咀嚼能力同吞嚥,口腔、食道肌肉運作等,因4個月大BB可試食糊仔,就係咁原理,睇下中医,針灸,試下或了解下先。JM保重

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我而家努力喂食下 終於都長番D肉
我明白個過程好痛苦 仲好多8婆係到講風涼話
大家一齊努力

我細女係唔食野但個人高
睇落好瘦
我每次番娘家 我媽都係到ee哦哦 話我唔比野個女食
真係嬲到想反枱
不過我唔會理人地 我會努力照顧二個女

我細女3歲半了
我大女食野從來都無依個問題

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

試下不同食物,睇下佢對咩有興趣D,朱古力又好,JELLY又好,乳酪,雪糕...ETC咩都好,首先要佢肯接受同習慣食呢個動作,之後慢慢再處理.如果佢肯食少少粉面,可以試下響湯底著手,用多D有營養既野去煮湯底,另外我記得老人家話唔知煲咩水比細路飲會開胃D,你可以去藥材舖問下

大宅

我自己BB時是厭食的, 3個月大起完全唔食奶, 冇左一半體重, 我媽驚我餓死抱去健康院, 開頭比姑娘鬧, 叫我媽話放我係健康院度大半日冇得食自然食, 點知返去連姑娘都投降, 果個年代, 我媽也很無助...

之後要搵食, 也要交低我比婆婆湊, 我婆用攪奶茶的匙仔餵粥水吊我命(果時冇針筒, 或者佢地唔識)

4歲以前我是瘦得可憐, 好似得38lb , 我用第一身感受話你知, 個個大人見親我就問點解咁瘦唔食野? 唔餓咩?? 但我真係唔知餓係點, 我唔識, 又唔明, 又唔餓

一直到5歲有日中班放學, 我聞到飯香, 我卒之知道咩叫餓了, 終於有果種感覺, 但我都唔明點解突然開竅咁

之後我一直長大, 都正正常常, 而家3x 仲要減肥tim

學我媽當年對我婆話: 由得佢, 唔死就得ga la, 無辦法

關關難過關關過, 頂住r !!

子爵府

回覆樓主

加油祝福你

首頁
45678...22

尾頁

跳至