興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

老人家在馬路推着一大車紙皮,身邊車來車往,真係睇見都牙煙。近日就有網民發現,有司機疑為紙皮婆婆駕車「護航」,看似善心的舉動,卻惹來網民一片劣評,到底所為何事?

發貼者在社交群組「小心駕駛(討論別人駕駛態度)」上載片段,他表示星期一(12日)下午約6時,在旺角染布房街及窩打老道交匯處,有一名老人家正推着堆至人高的紙皮,橫過該十字路口,其時不斷有車輛高速地在老人身邊駛過。

正當旁觀者揑一把冷汗之際,一輛白色私家車突然慢駛至老人家旁邊,並隨着他緩緩前行,疑為老人家「護航」,提醒其他駕駛者注意。

不過仔細一看,當時不少車輛正從衞理道直駛入染布房街,該白色私家車從染布房街右轉,隨時撞上直行車輛。翻查資料,該路段亦設有「不准右轉」的道路指令標誌。

片段引起網民議論,有人認為私家車為老人家護航的行徑「抵讚」,但亦有不少網民質疑,白色私家車是借「護航」之名,違規為實︰「呢招好嘢」、「咁都畀佢諗到」。

根據《道路交通(交通管制)規例》,任何人不遵守交通標誌及道路標記,即屬犯罪,如首次被定罪,可處罰款5,000港元及監禁3個月,其後再被定罪,可處罰款10,000港元及監禁6個月。

至於白色車司機係真護航定博大霧?就不得而知啦。大家不妨睇片,自行判斷啦!

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180214/bkn-20180214183324654-0214_00822_001.html

男爵府

BB防敏心得分享勳章

我唔熟路 , 睇片白色車係想護住阿婆

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Ahky1033 發表於 18-2-15 10:05
老人家在馬路推着一大車紙皮,身邊車來車往,真係睇見都牙煙。近日就有網民發現,有司機疑為紙皮婆婆駕車「 ...
睇落二樣都有可能

水晶宮

看片講故事...., 唔識褒, 亦唔會貶...

大宅

回覆樓主:

個度只能直去, 唔可以轉右
理應由片中右邊駛去左邊

部車由右邊去到中間慢駛
其實係想右轉, 但對頭線有車直駛, 轉唔到, 所以慢慢行等燈
咁岩婆婆又係度行過, 條片既角度就似護航咁, 我敢肯定, 一定唔係
佢護住個邊, 都冇車
佢個邊只得一條線, 佢後面又冇車, 冇需要護
對面線就大把車飛過黎都護唔到, 佢係度護航係咪多餘!?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果係我,唔會開得咁慢,其實只要慢小小,後面都已經睇到婆婆係度推車,係咪博大霧就唔知

首頁

尾頁

跳至