自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

pigmom123 發表於 18-2-19 12:55
隔咩多層?而家講緊係男嘅未結婚已經係咁, 結左婚下叫得郁? 起碼我過去識嘅男仔朋友吾會咁,我對人地屋企 ...

d人覺得唔愛屋及烏都冇問題~
我自己相反,要互相愛屋及烏。男友都係咁話!

侯爵府

wahahaic 發表於 18-2-19 13:02
...

但係呢度
呢句不適用於99, 姑奶, 姑仔以及所有男家的人

男爵府

開心吸收勳章

青青河邊草 發表於 18-2-19 13:07
但係呢度
...

明白呀。
家家有求,樓主下次要點做,自己心中有數。男友唔願車,咁姐夫都可以唔願車。以後各自求人不如求己。呢句說話真係萬能,應用邊度都得!網上問野覆呢句唔知會否比人鬧?若比人鬧答返一句網友咋唔係事必要答你、有冇諗我感受。

男爵府

開心吸收勳章

但係呢度
...

但係樓主個案是兩姊妹喎,是女家既人,都唔適用呀?

侯爵府

wahahaic 發表於 18-2-19 13:18
但係樓主個案是兩姊妹喎,是女家既人,都唔適用呀?

我咪講緊啲人雙重標準

男爵府

撑樓主,你妹又真係幾狗。下次有机會,你咪学番佢啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pigmom123 發表於 18-2-19 12:55
隔咩多層?而家講緊係男嘅未結婚已經係咁, 結左婚下叫得郁? 起碼我過去識嘅男仔朋友吾會咁,我對人地屋企 ...

做就人情,唔做就道理,唔好期望咁大,人會開心d

水晶宮

edea 發表於 18-2-19 13:01
我覺得呢度係有好多公主,企自己角度諗晒成件事,冇考慮過人哋感受。好似如果阿妹男友唔肯車就飛得咁嘅心 ...

因為現在有好多人覺得有d野係理所當然, 否則就冷血無情。

我自己覺得只有“太陽係從東方升西方落” 至係理所當然。

如果認為“自己對別人好, 別人應該對自己好”......盞自己比機會自己難受。
天空之城, 快樂之地

子爵府

edea 發表於 18-2-19 12:59
去同一地方拜年唔代表妹妹男友願意車其他人。你要明白,有啲人係會介意,我有車唔代表我要做司機,油錢隧 ...
果然人情紙咁薄,親情何價?有機會變成妹夫,但普通朋友也不如!要從新定位,令自己會好過一點。

子爵府

但係呢度
...

BK格言:女家係皇親貴族;男家係下等賤民

大宅

回覆樓主:

我係個妹,我就算點唔順路都會車埋,又有小朋友,車埋都好正常丫!一家人唔係應該互相幫助咩?我同我哥同嫂好好架 邊個要車都一定會車!一家人丫麻!

大宅

至愛朱古力 發表於 18-2-16 22:37
香港地有幾唔順路呀!有心載,邊到都去,我老公成日都講,車行有咩所謂,邊到都去,邊個都順便接埋。
...

呢句我都成日講,車行又唔係我街,車埋有幾難!

大宅

wahahaic 發表於 18-2-19 13:02
...

梗係要互相啦...有來有往先公道...

但係明顯樓主妹冇呢個concept ... 如果男朋友知樓主錫個妹都連一程車都費事就仲乞人憎

大宅

good_pig 發表於 18-2-19 13:40
做就人情,唔做就道理,唔好期望咁大,人會開心d

其實我真係幾討厭呢d懶正直嘅所謂道理..係講緊一家人呀, 吾係普通朋友

兩姊姐咁都吾體貼吓個家姐?姊妹吾係要互相扶持咩?如果我男朋友話吾車..即飛得la ! 個男人都一齊去拜年,即係都有唸過吓大家可能會成為一家人啦..咁都計較?車一車都吾肯?第時萬一屋企有事咪要跪求佢幫手都吾掂?照睇樓主都吾係公主上身老馮嗰款, 擧手之勞都吾幫?

侯爵府

pigmom123 發表於 18-2-19 17:02
其實我真係幾討厭呢d懶正直嘅所謂道理..係講緊一家人呀, 吾係普通朋友

兩姊姐咁都吾體貼吓個家姐?姊妹吾 ...

樓主係車左個妹十年,換來有一天阿妹咁對自己,所以先唔開心

一拖二去老遠拜年,又要拿賀年禮盒之類(去長輩家冇理由兩梳蕉), 阿妹一句你自己搞掂,點會唔傷心。朋友都會幫啦,何況是車左自己十年既家姐

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pigmom123 發表於 18-2-19 17:02

兩姊姐咁都吾體貼吓個家姐?姊妹吾 ...

咁而家可以點?老死不相往來?

寶石宮

PCCW2319 發表於 18-2-19 13:53

我自己覺得只有“太陽係從東方升西方落” 至係 ...

super agree...

王國長老

王國長老

PCCW2319 發表於 18-2-19 13:53

我自己覺得只有“太陽係從東方升西方落” 至係 ...

exactly.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

回覆樓主:

自己太執著,只會令阿妹難做人,佢先係夾喺中間嘅磨心。豈難道妳覺得呢個男朋友要唔過,阿妹就要飛佢,或者佢對阿妹好好,係有個性唔鍾意做人哋柴可夫。

無求於人人自高,我願意車阿妹因為我錫佢,施恩莫望報,如果阿妹係方便,主動車我固然喜之,但相反唔好將自己期望變成佢嘅責任,咁先係人際關係長遠之道。一個人識做人,人人願意親近; 但如果唔識為他人設想,固執己見,要用自己標準衡量他人對錯,最後只怕人人避之則吉。

大宅

edea 發表於 18-2-19 17:40
exactly.

墨版:mother:恭喜發財

首頁

尾頁

跳至