母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

介紹下自己背景先,第一胎,開刀生!bb而家19M,在職媽媽。我有啲長氣,同有時講到一舊舊,唔好介意!

母乳對bb最好,而且可以增加親密度!無人可以代替媽媽對bb的愛!

由於我係開刀,加上bb要係icu觀察,出世淨係見咗一眼之後未見過,亦都埋唔到身!到第二日我先落到去icu見到佢,當然亦都係無得埋身!我自己係產後時都試過自己揸奶,但只係得一兩滴黃色的金黃乳,個時都比唔到bb,真是唔太開心!
直至第三日bb上黎,姑娘知我係餵母乳,比咗我試!第一次bb都有啜,但對一個新手媽黎講,真是唔知佢夠飽未,淨係知佢不停喊!忍唔住叫姑娘比水奶,當然係比姑娘罵到7彩!(其實後來先知喊到好,都要不停比佢啜先上到奶)
自己亦都因為咁情緒都好差,會自己一個人喊,亦都唔想見人!姑娘知道有過黎安慰,亦都幫我報咗母乳班!之後先學識點餵會好啲!

出院後,返到屋企堅持要母乳唔補奶粉,個時唔知點解覺得奶粉有害咁!(其實而家我覺得有時一餐半餐ok,係唔知點解個時好反感)
呢個時候已經面對母乳媽媽成日預到的問題!
1.老公覺得咁辛苦為乜,無咪無囉,咪食奶粉。
由於我唔甘心無,所以每次餵完即泵,泵完又夠鐘換片/甚至夠鐘下餐。基本上無時間休息!老公心痛我先咁講,當然男人未必知我地的心情,如果佢正面啲講會好啲,亦都幫手湊bb會好啲!
2.老一輩:bb成日喊係咪肚餓?你啲奶係咪唔夠好/唔夠營養架?
老一輩唔識我地呢代的知識!可以解釋佢地知/自行過濾呢啲說話

由於我係在職媽媽,所以我都買咗泵返工用,返工前亦都要泵定存貨!
3.奶泵問題
我係用spectra 9+本身跟機個喇叭唔啱所以成日泵到個乳暈損哂,痛到癲,每次餵奶/泵都痛到眼濕濕!所以要配啱自己喇叭同泵

終於叫做搞掂啲基本野同適應bb埋身,但就坐完月要返工!
儲咗奶,預備返工,頭一日返工前泵咗一轉,到食飯lunch再泵,但由於我第一次怕唔夠時間係泵咗先食,呢個係錯到不得了!因為壓力同未食野飲唔夠水,個次係泵得平時既3分1,灰咗!

續……

別墅

回覆樓主:

由於返工唔係成日可以行開泵奶,所以返工第一日已經塞咗,實到舉手就痛!收工即刻衝返屋企埋身!

4.塞奶,由於返工後同坐月時泵奶頻密度有差別,所以成日都塞,有時就算返去埋身都唔得,仲係硬。要沖涼時放奶,覺得好哂,但好過塞咗無奶到!後期返工覺得有啲硬都會去廁所放奶!

以為只係有呢啲問題?當然唔只啦!

不停塞不停放,大約一個星期到身過終於適應返!
當然由於做咗阿媽係長期唔夠瞓,試過大頭蝦既事!

5.帶漏泵奶用具!
試過帶漏奶袋,本身啲泵既樽唔夠位放,所以用奶袋,個次泵完發現無奶袋,真是崩潰咗,唔係要倒咗佢呀……之後有媽媽教買支最細既蒸餾水,倒哂啲水出黎,再放奶!好過無野裝!
亦都試過帶漏hand free bra,好彩
h我用緊哺乳bra可以頂到!
於太大頭蝦,所以之前係公司放咗奶袋同hand free bra!! 咁就唔怕唔記得帶!

總算我都泵咗一年,由於開始唔夠阿囡食!所以都停泵了!只是早晚埋身!

問題又黎啦!
6.餵咗咁耐,你啲奶仲有無營養,你睇bb幾奀!食奶粉仲多營養啦!
首先,我有得餵點解唔餵先,其次母乳係有坑體,呢啲奶粉係無既,而且係求健康唔係求重量!

大家不防解釋多啲比人知,我當然知道bb肥啲可愛啲,但作為父母係健康重要過可愛!

7.一歲之後咁大個,仲飲母乳?會搞到好痴身架!快啲介咗佢啦!
其實一歲好大個咩?真心唔明白飲奶有咩問題,點解飲牛奶飲到幾歲就健康,飲母乳飲到一歲就唔好?
其實比到我會照比,唔會刻意去介,想自然離乳!
至於痴唔痴身,我諗每個bb都痴媽咪架啦!無咩關係!

暫時我的分享係咁多!各位母乳媽媽繼續加油努力!
新一年祝大家同bb身體健康,奶路長有,長泵長有!

大宅

回覆樓主

加油!有得餵就餵我第一日返工帶漏配件,要人手渣奶落樽,好難忘,但解決倒最開心。

複式洋房

huenbbhuen 發表於 18-2-18 12:50
由於返工唔係成日可以行開泵奶,所以返工第一日已經塞咗,實到舉手就痛!收工即刻衝返屋企埋身!

4.塞奶, ...

樓主既分享我好有同感!!在職母乳媽媽真係唔容易!但一諗到BB,唔知點解就會好有動力、繼續餵!

子爵府

出院後,返到屋企堅持要母乳唔補奶粉,個時唔知點解覺得奶粉有害咁!(其實而家我覺得有時一餐半餐ok,係唔知點解個時好反感)<-好有同感,我仔都兩歲零,人奶奶粉都有食

別墅

Bido 發表於 18-2-18 13:02
加油!有得餵就餵我第一日返工帶漏配件,要人手渣奶落樽,好難忘,但解決倒最開心。
...

最緊要解決到!
最壞既打算係棄奶防塞!

別墅

loliecat 發表於 18-2-22 00:44
樓主既分享我好有同感!!在職母乳媽媽真係唔容易!但一諗到BB,唔知點解就會好有動力、繼續餵!
...

係呀,無錯!一諗到bb就可以繼續努力!大家都要加油

別墅

ivylcm 發表於 18-2-22 15:56
出院後,返到屋企堅持要母乳唔補奶粉,個時唔知點解覺得奶粉有害咁!(其實而家我覺得有時一餐半餐ok,係唔 ...

可能啱啱生完,精神仲好緊張!所以未識諗!而家囡囡都會食下奶粉(係婆婆度,佢地會易啲處理),仲有時係屋企會比牛奶佢飲添!

大宅

huenbbhuen 發表於 18-2-27 12:25
可能啱啱生完,精神仲好緊張!所以未識諗!而家囡囡都會食下奶粉(係婆婆度,佢地會易啲處理),仲有時係 ...

大家好,
我都係母乳媽媽。
因為囝囝早產仍在醫院,現在儲凍奶及帶凍奶到醫院。覺得自己奶量雖然穩定尚算但覺得質素唔及初生完時咁好,可能太忙或緊張。想知點可以令奶質素好d呢?

別墅

babychuc 發表於 18-3-2 08:14
大家好,
我都係母乳媽媽。
因為囝囝早產仍在醫院,現在儲凍奶及帶凍奶到醫院。覺得自己奶量雖然穩定尚算 ...

何解覺得質素唔好?
母乳隨著bb而改變的!
我朋友都試過因為留醫而要帶冰奶去!佢試過一日要泵一公升去醫院!我都好佩服佢!你都已經好叻!加油呀!會唔會食啲媽媽奶/補充劑?不過最好都係問下醫生先!
我自己無額外加食啲咩,我阿媽成日話我啲奶無營養,但我自己過濾咗啲說話咁解!

大宅

huenbbhuen 發表於 18-3-3 19:09
何解覺得質素唔好?
母乳隨著bb而改變的!
我朋友都試過因為留醫而要帶冰奶去!佢試過一日要泵一公升去醫 ...

因為我BB增磅得有點慢,可能我們太緊張因為覺得佢出世有段日子應該要增磅。營養師最近希望BB增磅,將佢飲奶調較下希望幫到佢。

其實有無需要飲媽媽奶粉?婦科醫生話無需要,均衡飲食就可以同問過營養師,現在母乳營養也已經穩定,叫我唔好懷疑自己同繼續努力。

別墅

babychuc 發表於 18-3-16 08:17
因為我BB增磅得有點慢,可能我們太緊張因為覺得佢出世有段日子應該要增磅。營養師最近希望BB增磅,將佢飲 ...

其實係呀唔使懷疑自己的母乳!
我覺得最多咪飲媽媽奶,其實飲多啲湯水就得!
bb有自己的成長節奏,唔係到危險介線就得啦!
如果你覺得都係要增磅咪補一至兩餐奶粉!不過母乳係最好的野!唔好忘記!努力加油,盡咗力就得!享受同bb之間的樂趣!

大宅

huenbbhuen 發表於 18-2-18 12:50

4.塞奶, ...

支持自然離乳!

媽媽加油!

別墅

aquaQ 發表於 18-3-21 11:40
支持自然離乳!

媽媽加油!

感謝支持!
各位媽媽都努力呀!

別墅

回覆樓主

見到你的故事好有動力!
我都係一樣,Bb 13m 都係埋身,但個個人都話我要戒,話bb 咁痴住你唔得又點點點,好討厭.....不過點都好我都係決定戒奶由Bb 話事,不會逼他戒

別墅

ctwkitty38 發表於 18-3-27 23:14
見到你的故事好有動力!
我都係一樣,Bb 13m 都係埋身,但個個人都話我要戒,話bb 咁痴住你唔得又點點點, ...

大家一齊加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊