論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請一個依家有約,但會斷約嚟幫我嘅,請問以下一些問題,可否幫下我?
- 佢同現任僱主斷約後,佢個visa係咪會無效,要立即回菲律賓,等我搵agent 幫佢搞新Visa,驗身etc?通常要幾耐?
- 有乜需要留意?

伯爵府

一般都要返菲,但如舊僱主因經濟問題,或照顧的長者但離世,或僱主移民的話,就可不用回菲,在港申請visa

男爵府

回覆樓主:

即佢想斷而家個約,過黎幫你?
佢可能之後都會咁對你,你真係請佢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

似乎個工人認為你份工筍過佢而家個份, 炒old boss尤魚去你度。 當來到覺得唔係個回事, 可能又炒你。

大宅

陪月勳章

lily-of-valley 發表於 18-2-18 21:15
似乎個工人認為你份工筍過佢而家個份, 炒old boss尤魚去你度。 當來到覺得唔係個回事, 可能又炒你。 ...

同意,工人係最無本心

寶石宮

2023年兔年勳章

redgreenlight 發表於 18-2-18 17:01
想請一個依家有約,但會斷約嚟幫我嘅,請問以下一些問題,可否幫下我?
- 佢同現任僱主斷約後,佢個visa係 ...

請跳工姐姐 將來有機會又跳斷你約

大宅

回覆樓主

我都想問同樣問題。但我傾好的呢個姐姐在現有顧主已經做滿一個contract, 11月剛續約, 1月回港2nd contract 才開始再搵工。搵工理由是現在顧主一向要佢瞓廳瞓地(emoji)。之前因爲覺得顧主有new born 覺得如果走顧主會好慘所以做完一個約。我約佢 interview 佢有交帶之前主動再reconfirm 我interview,唔識去又無扮識, 走時教佢去地鐵又主動打俾我話搵到地鐵站。這樣一個人可信嗎?如direct hire 有乜手續通常幾錢?

大宅

chumiguan 發表於 18-3-7 01:16
我都想問同樣問題。但我傾好的呢個姐姐在現有顧主已經做滿一個contract, 11月剛續約, 1月回港2nd contract ...

菲?印?佢有冇話幾時可以返新工?
但點講我都唔會信。
假設僱主真係要佢瞓廳瞓地,佢唔鍾意,咁又續約?續了無耐又搵工,唔可靠無誠信。你請了她,她隨時喺舊僱主度搏炒,賠多一個月,然後開開心心去你度開工。但今日她斷人約,將來搵到一樣會斷你約。

大宅

CatEgg 發表於 18-3-7 07:36

我前菲工人几個月斷我約跳工,搵左份屋企冇人果種筍工。我自問對佢好好,極怒我去入境處投訴借我過橋來香港搵工。最後她人還在菲律賓,番唔到來。另外我依家個印姐姐話,佢啲朋友連續兩份工都唔過一年,入境處唔批visa. 所以我勸你搞清楚姐姐現在情況,以避免請完佢等了又等但最後番唔到你份工

大宅

CatEgg 發表於 18-3-7 07:36

佢未resign. 搵到工先resign.完約嘅又吊高嚟賣。在海外又唔知佢地之前被炒定係點。巧煩惱!

大宅

chumiguan 發表於 18-3-7 09:42
佢未resign. 搵到工先resign.完約嘅又吊高嚟賣。在海外又唔知佢地之前被炒定係點。巧煩惱!
...

就係續了約再搵工先黑人憎,舊僱主比了錢續約比埋來回機票,又再比錢請人。
海外傭,一律在比錢簽約前要睇passport,內面有working visa,計到數,無得呃,agent用咩理由唔肯出示都唔好比錢簽約,一定有蠱惑

大宅

CatEgg 發表於 18-3-7 11:52
就係續了約再搵工先黑人憎,舊僱主比了錢續約比埋來回機票,又再比錢請人。
海外傭,一律在比錢簽約前要睇 ...

諗深一層, 咁又真係幾乞人憎!

大宅

chumiguan 發表於 18-3-7 01:16
我都想問同樣問題。但我傾好的呢個姐姐在現有顧主已經做滿一個contract, 11月剛續約, 1月回港2nd contract ...
斷約唔方好野,前顧主仲慘比曬錢續約原來工人一早有大計走人又唔早講,唉!

大宅

MABOMA 發表於 18-3-7 15:57
斷約唔方好野,前顧主仲慘比曬錢續約原來工人一早有大計走人又唔早講,唉! ...

仲有機票錢及佢回鄉時嗰段時間嘅煩惱。

珍珠宮

JoGoMa 發表於 18-3-7 07:47
我前菲工人几個月斷我約跳工,搵左份屋企冇人果種筍工。我自問對佢好好,極怒我去入境處投訴借我過橋來香 ...

請問你點向入境處投訴?
印姐來咗一個月辭職,佢可以留港揾新工不用返印尼,咁可以點投訴呢?

水晶宮

CatEgg 發表於 18-3-7 11:52
海外傭,一律在比錢簽約前要睇 ...

天空之城, 快樂之地

水晶宮

JoGoMa 發表於 18-3-7 07:47
我前菲工人几個月斷我約跳工,搵左份屋企冇人果種筍工。我自問對佢好好,極怒我去入境處投訴借我過橋來香 ...

聽你咁講, 入境處真係嚴左, 有做野喎
天空之城, 快樂之地

水晶宮

karshing 發表於 18-4-23 14:44
請問你點向入境處投訴?
印姐來咗一個月辭職,佢可以留港揾新工不用返印尼,咁可以點投訴呢?
...

你send ID507表入境處時, 可以試下寫埋投訴信。或者直接打電話去問。

話時話, 你工人寫左辭職信比你未? 唔好只係口講。 怕佢離開左你屋企又話係你炒佢, 欠1個月通知金。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

PCCW2319 發表於 18-4-23 18:03
你send ID507表入境處時, 可以試下寫埋投訴信。或者直接打電話去問。

話時話, 你工人寫左辭職信比你未? ...

工人係寫咗辭職信比我,佢做嘢係差,但無奈無人,唔知點算

水晶宮

karshing 發表於 18-4-23 18:21
工人係寫咗辭職信比我,佢做嘢係差,但無奈無人,唔知點算
...

你工人好明顯搵你做踏腳石啦!投訴佢, 等佢唔好以為咁容易就轉工。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至