自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我奶奶那時天天游說我人奶有一萬樣好處,無辦法,我太辛苦只餵了兩星期都冇,冇理佢,老公支持就得!

公爵府

回覆樓主:

我都係ftm,今胎由發現大肚開始就決定餵奶粉,生左因為漲奶就餵左一星期,期間食左幾次豬潤退奶就冇哂。我都受好多說話,但我上胎餵到乳腹塞哂又乳頭含膿起水泡加n次燒到40度,簡直產後抑鬱,之後幾年不停病,個仔食左一個月人奶就全奶粉,大左我唔覺得同人地餵人奶有乜分別
對我黎講餵人奶唔係慳錢慳時間,買魚煲湯都要花好多錢同時間,一唔飲就奶量大跌
餵咩都好,自己舒服最重要

大宅

回覆樓主

我都係ftm,我女一出世就係飲奶粉,奶粉吾見得冇咩吾好,冇需要理佢甘多,餵同照顧係自己,吾係你99。

男爵府

Breadyyy 發表於 18-2-18 22:06
我岩岩轉左奶粉比BB, 可能未適應定唔知點, 丫B飲完喉嚨好似有野咁, hehehaha, 之前人奶都唔會咁, 我係FTM, ...

唔係可以pump 定嗎? 認真問

te quiero mucho mi amo

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我岩岩轉左奶粉比BB, 可能未適應定唔知點, 丫B飲完喉嚨好似有野咁, hehehaha, 之前人奶都唔會咁, 我係FTM, ...
傻啦,你絕對有決定權。你奶奶話你,係因為佢唔了解點解你要咁做。正如我奶奶好想我餵奶粉,唔明點解我要堅持一樣。
第一,你要解釋比佢知,點解你有咁決定。
第二,你要証明比佢睇,放棄餵人奶,BB都可以好健康。
咁佢就唔會再話你。

男爵府

回覆樓主

細細聲問一句 喂人奶會否令胸部下垂
te quiero mucho mi amo

子爵府

回覆樓主

Why not

翡翠宮

回覆樓主

珍珠宮

米米子 發表於 18-2-18 22:09
Ftm無工人,應該好似全埋身會方便啲又唔洗洗同蒸

我都覺得係。
但唔係人人一樣,最緊要樓主覺得的邊樣自覺順些。媽媽身心壓力大,B B會感應到,開心愉快最重要。

珍珠宮

bobocheung65 發表於 18-2-19 11:33
細細聲問一句 喂人奶會否令胸部下垂

係唔係都會下垂
老人敎唔好谷咁行,就好些。

伯爵府

回覆樓主

我都係ftm,我b都係全奶粉,有咩問題⋯⋯唔使理你99啦,你攪得掂咪得囉

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

你做咩,其實佢都會講廢話嫁啦,最緊要唔駛靠佢就唔駛理佢。
我99……我大女食奶粉佢又話貴,我細女食人奶佢又話無營養,細女有痰仲叫我食藥過俾佢
想認識多啲屯門友

別墅

回覆樓主:

我都係ftm,都係餵奶粉,唔洗理人講麥ga

琥珀宮

因為奶粉較人奶杰,水份冇咁高,BB喉嚨仔發育未健全,係吞奶時有此情況,我大仔BB時係咁,又加上天氣好凍,佢飲奶時好似扯蝦咁,嚇到我帶佢去睇醫生,但醫生檢查後話冇事。

後來轉暖佢又冇哂喘聲。

至於人唔人奶,唔使理人講咩,我識人全奶粉,BB健康成長,我都係餵咗唔夠一個月放棄,係唔得就唔得,人地話得,咪講句:妳叻囉,佢地自然收聲㗎勒。

大宅

回覆樓主:

唔駛理99,餵奶粉米奶粉有咩問題?之前識個媽媽就係因為人奶&奶粉問題攪到抑鬱。唔須要理其他人只要覺得適合自己同寶寶的方法就ok.奶粉要夾bb,依隻唔啱轉其他。身邊好多奶粉B都十分健康,唔見得特別多病同易病)

公爵府

brindlewin 發表於 18-2-19 12:29
係唔係都會下垂
老人敎唔好谷咁行,就好些。

唔餵人奶就可能40,50歲後先下垂,餵人奶就即刻見效 我兩胎都只餵左一個月,已經好鬆好軟仲叫有d肉但下垂,我d朋友餵1~2年話得返層皮

子爵府

牛年勳章

回覆樓主

咪理佢

公爵府

我係人奶媽埋身餵!真係做少好多嘢!

珍珠宮

回覆 Breadyyy 的帖子

樓主,唔需要理任何人,邊樣令你舒服冇壓力,就餵嗰樣,個b係係,關外人咩事

珍珠宮

emimi 發表於 18-2-19 17:26
唔餵人奶就可能40,50歲後先下垂,餵人奶就即刻見效 我兩胎都只餵左一個月,已經好鬆好軟仲叫有 ...

對我就唔多關事,我本身偏瘦,成個孕期只係重了不足20,生後個BMl都差不多,有做下基本體操。
埋身不拖長,未返工前一谷即擠,因為一開始就跟護師敎keep住個time beat for feeding, massage, rest, massage ,feeding....家姐同我都冇太大變化,依家阿妹都ok。

首頁

尾頁

跳至