自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

其實有沒有人想過,八、九十年代的香港,因為香港回歸前途問題影響,對未來感到迷茫不安,人心惶惶,各自思量如何解決辦法,有能力移民的就去移民,也有人選『過得一天得一天』,

今朝有酒今朝醉,必須及時行樂,到1997大限一到,眼前一切的美好時光,很快也灰飛煙滅,紫醉金迷,燈紅酒綠,娛樂事業興旺,
當年一隻黑膠唱片也要買百幾二百元,其實是非常高的消費。
到後來有CD唱片,百幾元一只,

尖沙咀有很多酒廊、夜總會,這地方消費金額更高⋯⋯
係⋯⋯花錢的人是很開心,但賺錢的人又是什麼人?
在這場地工作的人,又是什麼樣的人呢?
社會有燦爛的一面,同時也有陰暗的角落⋯⋯

金錢是因為流轉得快,易賺錢時,也易花掉,錢財因為不斷滾動,成為當時現象⋯⋯

有時候我也覺得幾好笑,到了今天,居然比人覺得是『幸福』年代⋯⋯

男爵府

anna59 發表於 18-2-19 00:31
其實最幸福應該系60 後

60後有一對一日到黑要仔養的懶惰40後父母,邊有好日子過?

珍珠宮

回覆樓主:

80後細個都有捱窮的
反而大部分90後好好多
到00後就更幸福啦
10後應該大把父母準備埋錢俾佢地買樓添

水晶宮

caryfox 發表於 18-2-19 08:46
其實有沒有人想過,八、九十年代的香港,因為香港回歸前途問題影響,對未來感到迷茫不安,人心惶惶,各自思 ...

最記得我爸爸為了慳錢,1個鐘內行到都不會坐車,所以我腳骨力很好

珍珠宮

MariaTsui 發表於 18-2-19 08:41
絕對同意,每個年代都有他的難處,60年代的人比較堅毅,因為成長年代艱苦,知道要靠自己,你們有否想過2樽 ...
明呀,我奶奶小時候係咁樣長大,不過佢無讀到小學畢業,佢話當時有得做童工,讀完小三就返工了

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

我覺得70年代個班先最好,好多都去外國讀書,移民,回流返黎個個事業有成,相反我係80後,出黎做野就已經經濟吾好個幾年

公爵府

chillimom 發表於 18-2-18 23:49
我覺得是50、60後。70年代是大起飛。很多不怎麼有才智的人都成為「社會精英」或懂得少少英文就做成功廠佬。 ...

同意。果班 babyboomers. 90年代 braindrain不斷揾工跳槽。

公爵府

curry451 發表於 18-2-18 23:56

我睇未必啦,我正宗8O後(1980出生),97年會考後出嚟做嘢, ...

果6年因為係打底所以好重要。

侯爵府

回覆樓主:

痴痴地
我70後
細個住板間房
八九歲要住全家飯
要照顧細佬妹
媽全職但要車衫幫補
老豆做地盤, 全年大部分日子無假放
今天嘅人係咪覺得八九十後好慘?
咁推倒再來, 交換成長一次吧

侯爵府

blythe_baby 發表於 18-2-19 02:47
我反而覺得是40,50年代的人
眼見長輩,而家個個有樓,又能父幹幫佢地兒女買樓,佢地果代,只要肯做,靠自 ...

四五十??
打仗年代喎小姐

侯爵府

甜甜人妻 發表於 18-2-19 07:55
而家社會真係好恐怖⋯⋯

我表妹9歲(千禧年代),話要買樓⋯⋯

果啲苦
有一半俾源於自己好高騖遠!
但又眼高手低

子爵府

回覆 awah112 的帖子

認同

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

yeunghung 發表於 18-2-19 01:01
見人挑擔不吃力,每個年代都有佢地既辛酸,你睇人好,人睇你好吧。

子爵府

MariaTsui 發表於 18-2-19 08:41
絕對同意,每個年代都有他的難處,60年代的人比較堅毅,因為成長年代艱苦,知道要靠自己,你們有否想過2樽 ...

(emoji)

大宅

青青河邊草 發表於 18-2-19 09:25
果啲苦
有一半俾源於自己好高騖遠!
但又眼高手低

日日電視都講買樓上車,小朋友喺呢d環境長大一定會受影響嘅。

禁止訪問

琥珀宮

回覆樓主:

八十肯定唔係

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

青青河邊草 發表於 18-2-19 09:23
四五十??
打仗年代喎小姐
D人胡言亂語,

人地痛苦、努力 ,佢 唔知 唔見,到有收成之時又葡萄⋯⋯

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

但係無手機,無得上網,依樣都幾慘,當年買野,無得睇評價,要親身問熟人

珍珠宮

回覆樓主:

每個年代都有好同壞,係睇果個年代嘅人點去面對同創造。現今好多人都話唔好,但係睇清楚哩個世代有幾多年青創業成功嘅人?以往多數創業成功嘅都係中年人,但現今世代變遷,科技發達,其實係多咗唔少機會俾年青人,只係懂把握嘅太少。

首頁
23456...13

尾頁

跳至