自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我今年經團購買左間私房菜既糕同屋企人分,咁我要左底年糕,另外朋友送左底紅豆年糕俾我,睇食物標籤,兩個唔同牌子既年糕都含有花生油。

我終於知道點解我細仔過往兩年食左啲糕都發濕疹,因為本身對花生敏感,不過之前係親戚屋企食,我無睇過食物標籤,係今年自己煎黎食,所以發現左,我細仔仲望住眼甘甘好想食。

整年糕一定要落花生油嗎?有無邊間不含花生油。

男爵府

回覆樓主

我自己整係落菜油,即係唔落花生油都得。

侯爵府

醒目開學勳章

hnh_mami 發表於 18-2-19 00:14
我今年經團購買左間私房菜既糕同屋企人分,咁我要左底年糕,另外朋友送左底紅豆年糕俾我,睇食物標籤,兩個 ...

油一定落,多數都落花生油,有啲落其他油。如果仔仔想食真係可能要自己做,落欖油或唔落

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

整年糕是一個落油,只是落咩油,花生油,粟米油之類....

水晶宮

我今年經團購買左間私房菜既糕同屋企人分,咁我要左底年糕,另外朋友送左底紅豆年糕俾我,睇食物標籤,兩個 ...

花生油裡面應該已去除致敏的蛋白質, 对花生敏感的人冇大礙。

我仔亦係对花生敏感, 我地家用粟米油, 但出街食飯或買回來的食品用什麼油就沒研究, 可能都食咗花生油, 佢都食咗十幾年喇。

珊瑚宮

有時食左乜野出濕疹都未知

可能其中渗了麸質物都未定

用大6不知名什牌粉去整又未定

用色素加香料去整又未定
玩具萬歲!

子爵府

我自己落菜油做年糕,但做蘿蔔糕同芋頭糕就有用花生油,因炒配料較香。但知道有人唔食得花生油都會轉菜油整,分別只是香味不同

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我都係用平時煮飯既油整咋,街賣果d 可能用花生油香d 囉,以前阿媽屋企附近有間年糕廠,我媽去幫襯佢發現佢地落好多化學野,自此,阿媽就年年叫我整,一來我整少糖,二來真材實料

子爵府

birdbird 發表於 18-2-19 08:27
花生油裡面應該已去除致敏的蛋白質, 对花生敏感的人冇大礙。

我仔亦係对花生敏感, 我地家用粟米油, 但出 ...

即對花生敏感係可食用花生油? 因我見花生兩個字已避開,除花生,堅果類都避免食。

子爵府

fitfish 發表於 18-2-19 08:43
有時食左乜野出濕疹都未知

可能其中渗了麸質物都未定

其實都係,所以我慣左睇食物標籤,至少食左咩落肚都知,如果過敏出現,起碼講到俾醫生知,我呢個仔體質好易過敏。

水晶宮

hnh_mami 發表於 18-2-20 00:06
即對花生敏感係可食用花生油? 因我見花生兩個字已避開,除花生,堅果類都避免食。
...

醫生有講过話花生油跟花生唔同, 因為d 油已沒有致敏的蛋白質, 但你最好問問你睇開的醫生。

另外花生跟其他果仁又不同, 我仔唔食得花生但食得其他果仁。要留意的係處理果仁或相關食品的機器可能同時用来處理花生 (睇label) , 呢d 食品就要避開, 或者係比小朋友食少少睇反應, 冇事就可照食。

有d人的食物敏感症狀不是發濕疹咁简單, 而係会全身痕, 之後紅腫, 呼吸困難, 要即時去醫院。你要了解下個仔 “食錯嘢” 有咩反應, 因為學校現今都頗重視学童食物敏感。

首頁

尾頁

跳至