自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

日本已經去過幾次,每次去都好佩服日本女人,我搭車時好鐘意觀察佢地的妝容打扮,覺得賞心悅目。

我佩服的地方係除左佢地係full make up之外,好多髮型都係要set出黎的,你要我平時返工日日要full make up已經冇可能,我覺得自己有粉底有胭脂有大地色眼影有畫眉已經好叻,仲邊有時間去帶假眼睫毛畫眼線同捲髮!但佢地可以日日都做緊!

有一次浸完溫泉之後,係更衣室到,見到連上左年紀的婆婆,係自己個袋都攞出一大個化妝包,之後攞埋捲髮捧出黎,個一下我真係心入面佩服得五體投地。

我去日本旅行,都有full make up到,但冇時間再去捲髮,真係唔知道日本女性每日要早幾多起身化妝。

仲有我好少見到佢地係sporty look,九成女士都係著高爭鞋,打扮得好feminine。

我知道每個地方文化唔同,不過真心佩服日本女性這一方面的堅毅!

wcpcelia    發表於 18-2-20 17:22
SiuBBee    發表於 18-2-19 16:07

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔止,仲好佩服佢地每日做給仔女及丈夫的便當

ada0707    發表於 18-2-19 15:21

男爵府

回覆樓主:

都係,你睇香港女人去日本啲造型,99%T-shirt, 牛仔褲,波鞋。完全唔會好似佢哋襯咁多件衫

男爵府

asd456 發表於 18-2-19 11:14
都係,你睇香港女人去日本啲造型,99%T-shirt, 牛仔褲,波鞋。完全唔會好似佢哋襯咁多件衫
...

去旅行就梗係要relax下架啦

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

佢地勁在FTM都日日化妝SET頭湊仔,我就真係唔得~

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

係,見過兩個日本人,婆婆級。著和服,化晒妝。但成個look係端莊高雅。有朋友佢同成班朋友(大6) 去京都。著和服。影左張相落group。但冇人出聲回應。張相冇化妝就甘set頭换衫。一睇係成班村姑村嬸。好似周星星拍戲果d look.

禁止訪問

珍珠宮

樓主,果個婆婆枝卷髮棒,係咪要用電果隻?

象牙宮

朋友娶日本女人的,
話佢地好細個讀書時已有教化妝儀容。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

佢地覺得呢種係禮貌黎,所以習慣左

象牙宮

clara1975 發表於 18-2-19 11:08
整得唔好,一定比其他太太講是非架。

水晶宮

回覆樓主

我夜晚以勁想定明天衣著,最驚係街揰到人自己冇扒扮,最重要劃下眉,平有平靚,又唔使一定用好多錢,我好貪靚架

wcpcelia    發表於 18-2-20 17:23

伯爵府

kit2004 發表於 18-2-19 11:17
係,見過兩個日本人,婆婆級。著和服,化晒妝。但成個look係端莊高雅。有朋友佢同成班朋友(大6) 去京都。著 ...

笑左

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我諗起蠟筆小新妮妮媽咪

lavender366    發表於 18-2-19 20:05

伯爵府

Wakaran 發表於 18-2-19 11:18
日本女人結婚之後, 唔使返工架, 家務再多, 都大把時間.

我見到個d係在職女性

伯爵府

Angel_Rose 發表於 18-2-19 11:19
樓主,果個婆婆枝卷髮棒,係咪要用電果隻?

係呀!所以我打左個突

伯爵府

jojojojom 發表於 18-2-19 11:26
我夜晚以勁想定明天衣著,最驚係街揰到人自己冇扒扮,最重要劃下眉,平有平靚,又唔使一定用好多錢,我好貪 ...

我有時都會偷懶,素顏帶眼鏡就出街,但係好驚撞到人

伯爵府

mercurycc 發表於 18-2-19 11:20
朋友娶日本女人的,
話佢地好細個讀書時已有教化妝儀容。

係,所以好佩服佢地

子爵府

clara1975 發表於 18-2-19 11:08

呢個堅佩服,d便當真係好靚

伯爵府

APIGMA 發表於 18-2-19 11:17
佢地勁在FTM都日日化妝SET頭湊仔,我就真係唔得~

係,我知道佢地連懷孕個陣體重控制重幾多都好harsh, 睇過一個節目講佢地日女性懷孕期間,重過10磅已經要俾醫生忠告要控制

所以好多日本媽媽生完都好fit, 冇走樣得咁嚴重,佢地推bb 車出黎都唔覺得佢地好重c9味

首頁
12345...10

尾頁

跳至