自由講場

跳至
del  

首頁
12345...8

尾頁

禁止訪問

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

shun96 發表於 18-2-19 12:15
尋晚第一次打,打極都不太懂玩,大家覺得很難學嗎?

唔識

水晶宮

易學難精。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好容易學,我係細細個打機學識,要精當然好難

子爵府

打多幾次就識

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

易學難精, 要交多D學費先叻

翡翠宮

回覆樓主

好好玩。唔太難不過我唔太叻。

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章

HLDMaMa 發表於 18-2-19 12:17
易學難精。

水晶宮

回覆樓主

交多幾次學費就一定識

水晶宮

純以玩得到來說, 我覺得打麻雀易過鋤大D.

打麻雀, 只係3隻牌一組 (either in sequence or same tile) 要4組 + 2隻相同牌做眼, 已經可以食糊.

人地打出的牌可以拎 (拎o左要打番一隻出黎), provided
1) 只能用上家打出的牌 make a sequence; or
2) 任何人打出的牌都可以踫 或鋼(same tile).

反而叠牌, 邊度摸牌, 模幾多隻,
同檯的人可以提點.

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

唔好笑我。
因細個中文好差,我學得唔好,打得好論盡又慢。
但我真心覺得好好玩

宜家大左都覺得好玩,唔難學但難學得叻。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

我屋邨大,5歲已識,高小已識做牌,中學已識扣人牌同知上,下,對家要咩食糊。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

廣東牌已經好易,台灣牌仲難但更好玩,我學唔識。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

尋晚第一次打,打極都不太懂玩,大家覺得很難學嗎?嬲尾下載咗電話嘅麻雀遊戲,好努力記下啲牌型例 ...

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

唔算難,我喜歡玩
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

輸多幾場應該會學識

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

shun96 發表於 18-2-19 12:20
可介紹雞糊,平糊以外的食糊牌型嗎?

男爵府

開心吸收勳章

我BB時阿嫲湊,揹住我去打牌!睇得多我諗我係BB時期已經識打 親戚放假返來阿嫲屋企,好細個時已經大人一枱細路一枱!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

咪鬼學啦!
打麻雀好out, 感覺係老一輩的人才鍾意。

玩手機app

首頁
12345...8

尾頁

跳至