親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

sinpop 發表於 18-2-24 12:15
真係要早d出發先得喎

我係klook見有得預先買票,會不會安全d,肯定可以上到車? ...

如果真係超賣的話,咁就唔關响邊度買了,早上7點幾嗰班車無即場買票的,全部都是預先訂

男爵府

睛靈勳章

NamB 發表於 18-2-24 08:04
係,現在都可以預約
THANKS! NamB

咁請問holiday inn or Suites Alpensia 好?

子爵府

好媽媽勳章

WinkyLee 發表於 18-2-24 12:42
THANKS! NamB

咁請問holiday inn or Suites Alpensia 好?

alpensia入面有兩間holiday inn,一間係resort(即酒店房),一間係suite(好似apartment咁,有廳有廚房),我無住過resort,只住過suite,好大好新

大宅

好媽媽勳章

NamB 發表於 18-2-24 12:23

如果真係超賣的話,咁就唔關响邊度買了,早上7點幾嗰班車無即 ...

請問我到首爾已差不多下午6點,咁我是否應該在機場洒店住一晚,第二朝早上係機場坐 9:00 shuttle 到Alpensia 就可以,不用到明洞住一晚?請問個巴士係邊度訂?我之前係Holiday Inn Suite 官網已訂房,thanks!

男爵府

NamB 發表於 18-2-24 12:23

如果真係超賣的話,咁就唔關响邊度買了,早上7點幾嗰班車無即 ...

左諗右諗我係新手去安排滑雪,可能要考慮番搭零晨機,咁仲flexible,始終計劃趕不及變化,萬一上唔到車仲可以等下一班,都仲趕得切下午入到或玩ocean700夜場。

不過c6聽到我咁多考慮,佢話不如join local tour 去芝山滑一日就算,第二日又join your 去釣鱒魚,咁就不用就來就去但我唔制,始終覺得去resort 好d

NamB, 多謝你的實用資料

子爵府

好媽媽勳章

cacanov06 發表於 18-2-24 13:04
請問我到首爾已差不多下午6點,咁我是否應該在機場洒店住一晚,第二朝早上係機場坐 9:00 shuttle 到Alpens ...

如果你打算第2日1早入雪場,响機場住一晚都好,但第1晚可能要搵下機場附近有咩行及食。機場入雪場第1班車係早上7點幾,可以响呢度訂
http://www.tourtokorea.com/bus-2/

子爵府

好媽媽勳章

sinpop 發表於 18-2-24 13:08
左諗右諗我係新手去安排滑雪,可能要考慮番搭零晨機,咁仲flexible,始終計劃趕不及變化,萬一上唔到車仲 ...

我覺得join local tour好貴

男爵府

1213 發表於 18-2-24 11:32
我未試過明洞果邊入雪場,但早2年有朋友試過架車飛左站冇去,要佢地拖住行李飛的去下一站追返架車

果次事 ...

之前睇其他人既blog ,又係去Alpensia shuttle bus 無到站,又要飛的士去下站追返架 shuttle 。因為我又係正想係明洞坐shuttle 去Alpensia ,如果無到就大件事

男爵府

睛靈勳章

NamB 發表於 18-2-24 12:44
alpensia入面有兩間holiday inn,一間係resort(即酒店房),一間係suite(好似apartment咁,有廳有廚房),我 ...

NamB

我都係新手, 剛剛都book左機票但我係2月1號出發, 9號中午返香港. 兩個小朋友都九歲和12,佢哋識溜冰,但從未滑個雪, 我都想去平昌釣魚咁係咪應該去Alpensia 比较好?

我現在有幾個問題, 希望大家jm幫手解答一下.

1. 我打算喺明洞玩一兩日, 年三十左右先至入去雪場? 可行嗎? 啱啱見你哋講話上唔到車.

2. 如果我哋呢啲未滑過雪,應該去邊個滑雪場比較適合呢?

3. 我見大家都已經book定酒店請問要畀埋錢嗎? 早一年要預訂因為怕冇房?現在訂會平啲?

Many Thanks!!!

子爵府

好媽媽勳章

WinkyLee 發表於 18-2-24 13:46
NamB

我都係新手, 剛剛都book左機票但我係2月1號出發, 9號中午返香港. 兩個小朋友都九歲和12 ...

Alpensia 和 龍平都近平昌鱒魚節嘅地方。
其實大部分都上到車,唔需要太擔心,但要做定兩手準備,萬一touch wood真係上唔到車,都要知仲有咩辦法去到。
好多場都適合初滑者,可以上啲官網睇下,睇下自己鍾意邊個場多啲。
如果訂non-refund嘅房就一定平過可以免費取消嘅房,但個人認為,訂左non-refund嘅房就框住左自己,無得改行程。

子爵府

好媽媽勳章

Hei3705 發表於 18-2-24 13:41
之前睇其他人既blog ,又係去Alpensia shuttle bus 無到站,又要飛的士去下站追返架 shuttle 。因為我又係 ...

大部分都上到車,唔需要太擔心,但要做定兩手準備,萬一touch wood真係上唔到車,都要知仲有咩辦法去到。

大宅

好媽媽勳章

NamB 發表於 18-2-24 13:09
如果你打算第2日1早入雪場,响機場住一晚都好,但第1晚可能要搵下機場附近有咩行及食。機場入雪場第1班車 ...

多謝你回覆,我估過埋immigration取行李都7:00, check in 埋hotel 都食得晚飯,可能無乜時間周圍行,2個小朋友一定寧願打機多過行街

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Hei3705 發表於 18-2-24 13:41
之前睇其他人既blog ,又係去Alpensia shuttle bus 無到站,又要飛的士去下站追返架 shuttle 。因為我又係 ...

應該都係個別事件,前年有睇過JM發生過,但我去果年又冇問題。

大宅

yp26 發表於 18-2-24 11:13
印航舊年三月尾先出價錢 都林緊等唔等好
我買左印航,經mytrip,即日收到e tickets

大宅

yp26 發表於 18-2-24 12:21
我仲未買到機票呀
你去skyscanner 再睇下, 其實我覺得如果你冇入錯資料,又唔會話要改期,mytrip都應該OK, 我check返原來我嚟緊三個trip,兩次大阪一次首爾都係mytrip 買

子爵府

WinkyLee 發表於 18-2-24 13:46
NamB

我都係新手, 剛剛都book左機票但我係2月1號出發, 9號中午返香港. 兩個小朋友都九歲和12 ...

請問你係邊樹買機票 幾錢呀? 我都係想1,2,3/2出發

子爵府

michelle2307 發表於 18-2-24 15:57
我買左印航,經mytrip,即日收到e tickets

我上官綱無回程日
Ctrip .com 又未出2月
my trip OK 嗎?

子爵府

michelle2307 發表於 18-2-24 16:00
你去skyscanner 再睇下, 其實我覺得如果你冇入錯資料,又唔會話要改期,mytrip都應該OK, 我check返原來我 ...

我未試過經 mytrip 買 即 DL 先 謝謝

大宅

yp26 發表於 18-2-24 16:07
我上官綱無回程日
Ctrip .com 又未出2月
my trip OK 嗎?
我今年七月先至經my trip買嘅機票去大阪,暫時已經揀晒位,揀埋兒童歺,似乎都ok.希望順利出法

大宅

畀面勳章

yp26 發表於 18-2-24 16:19
我未試過經 mytrip 買 即 DL 先 謝謝

我見mytrip印航初2出發2千7位,都好抵下。
一到仁川就可以飛去酒店check in, 但回程就早左點。今次只有我同老公去,淨係去食,佢見到我哋去食韓牛呱呱嘈又話2019到佢飛
Vincent Willem van Gogh,1853年3月30日-1890年7月29日,是位荷蘭後印象派畫家代表人物。

首頁

尾頁

跳至