論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新年流流,工人今日同我講辭職無問題,橫掂我日日都忍緊佢,我嬲嘅係佢(emoji)曬利是,攞咗著數先話唔做請問jm, 個agent初六先開工,咁我下一步應該要點做?係咪叫工人寫辭職信?

子爵府

其實香港都有人攞埋分紅或者雙糧先辭工。
只不過你地比左幾多利是姐。

子爵府

whocareaboutme 發表於 18-2-19 14:42
新年流流,工人今日同我講辭職無問題,橫掂我日日都忍緊佢,我嬲嘅係佢(emoji)曬利是,攞咗著數先 ...
係呀!
叫佢寫辭職信,費事佢反晦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

寫辭職信. 唔識寫? 押佢去agent叫agent教佢寫. 費事反口話你炒佢.

wcpcelia    發表於 18-2-20 13:08

大宅

lily-of-valley 發表於 18-2-19 15:56
寫辭職信. 唔識寫? 押佢去agent叫agent教佢寫. 費事反口話你炒佢.

Jm,agent話佢地初六先開,打俾佢留言又話身在外地,我send咗whatsapp仲係unread所以上嚟求救,麻煩jm指教一下工人9月先嚟,係咪要按比例計返大假俾佢架?

大宅

細姐姐 發表於 18-2-19 15:42
係呀!
叫佢寫辭職信,費事佢反晦

知道,佢地真係五時花六時變架

子爵府

whocareaboutme 發表於 18-2-19 16:09
Jm,agent話佢地初六先開,打俾佢留言又話身在外地,我send咗whatsapp仲係unread所以上嚟求救,麻 ...

辭職信,揾個版本,叫佢照寫, 簽名
唔使靠agent

年假按比例計

佢要俾一個月通知,有時間搞,唔使緊張

點解新工人要9月先到,咁耐?

大宅

huilai88 發表於 18-2-19 15:12
其實香港都有人攞埋分紅或者雙糧先辭工。
只不過你地比左幾多利是姐。

Jm,我地唔係介意果幾封利是,頂盡咪一千幾百,而係呢個人小小事已經攞著數,計到盡佢嚟咗半年已經有兩次出糧話我唔啱,計錯數,然後好委屈咁答我你話咁就咁啦!我話唔得,立即打俾agent開speaker三口六面傾清楚,佢先笑笑口咁話無嘢。屋企煲西洋菜湯,佢無問我自己留起啲第日自己煮麵食,煲有豬肉嘅湯唔會隔油,如果煲魚,雞,會隔油,因為佢有得飲

子爵府

whocareaboutme 發表於 18-2-19 16:34
Jm,我地唔係介意果幾封利是,頂盡咪一千幾百,而係呢個人小小事已經攞著數,計到盡佢嚟咗半年已 ...
我明白妳的感受,我都唔係話妳架。只不過我想妳知道呢D人四周圍都有。
如果唔好就換左佢。
本身姐姐做的唔好,又加上再自己話辭職,個心確實不舒服。
我祝妳新的一年搵到個好姐姐。

大宅

回覆樓主

多謝jm回覆Sorry,我講得唔清楚,我係想話工人舊年9月7日先嚟,係咪要按比例計返大假俾佢?我先生想補錢俾佢即刻走添,因為怕佢呢一個月玩嘢,我係ftm,有BB係屋企,有時行開行埋靠佢睇住

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

whocareaboutme 發表於 18-2-19 16:09
Jm,agent話佢地初六先開,打俾佢留言又話身在外地,我send咗whatsapp仲係unread所以上嚟求救,麻 ...

佢9月來,今日辭職,到下月,即做咗6個月, 有3日大假。
到走時, 幾多號, 出幾多日人工, 3日大假,機票。 錄起簽好, 掃把。

大宅

細姐姐 發表於 18-2-19 16:14
辭職信,揾個版本,叫佢照寫, 簽名
唔使靠agent

多謝jm回覆Sorry,我講得唔清楚,我係想話工人舊年9月7日先嚟,係咪要按比例計返大假俾佢?我先生想補錢俾佢即刻走添,因為怕佢呢一個月玩嘢,我係ftm,有BB係屋企,有時行開行埋靠佢睇住

大宅

lily-of-valley 發表於 18-2-19 16:44
佢9月來,今日辭職,到下月,即做咗6個月, 有3日大假。
到走時, 幾多號, 出幾多日人工, 3日大假,機票 ...

多謝jm回覆新年流流真係唔想拎掃把都唔得

象牙宮

若要佢即刻消失, 補一個月, 做到,當明天, 20號, 即20日人工, 加機票。$100 travelling.

大宅

huilai88 發表於 18-2-19 16:40
我明白妳的感受,我都唔係話妳架。只不過我想妳知道呢D人四周圍都有。
如果唔好就換左佢。
本身姐姐做的唔 ...

Jm,承你貴言,希望下次搵到個好嘅

大宅

lily-of-valley 發表於 18-2-19 16:52
若要佢即刻消失, 補一個月, 做到,當明天, 20號, 即20日人工, 加機票。$100 travelling.
...

Jm,立刻消失,還需要補大假3日嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

係咪印尼工人? 佢做咗差不多6個月,還晒6個月錢就轉工,難為僱主要花錢花時間請人

象牙宮

whocareaboutme 發表於 18-2-19 16:55
Jm,立刻消失,還需要補大假3日嗎?

要呀, 因我炒過3個

大宅

karshing 發表於 18-2-19 17:02
係咪印尼工人? 佢做咗差不多6個月,還晒6個月錢就轉工,難為僱主要花錢花時間請人
...

係印呀!jm唉,我第一次請工人,今次當俾錢買教訓。同埋可能佢嫌我督促佢做嘢,因為我見佢每日7點起身到10點只係抹咗玩具同煲咗一餐BB粥,自己食早餐就食大半個鐘至九個字不等,所以今天我就同佢講,新一年啦!由明天開始跟呢個時間表工作啦!點知轉過頭就話唔做
時間 工作
7:00 起床
7:30 早餐
8:00 抺BB玩具
8:30 掃地、拖地
9:15 煲粥
10:00 抺傢俬
11:00 清潔浴室
12:00 午餐
14:00 較水BB沖涼,洗BB衫
15:00 休息、特別工作(熨衫、洗抽氣扇等)
17:00 煲粥、預備晚餐
19:00 晚餐
20:30 清潔廚房及奶樽
21:30 清潔遊戲墊
請問係咪我個時間表太mean每日買餸我自己去,BB沖涼我負責,房唔洗佢執,屋企400-500呎

大宅

lily-of-valley 發表於 18-2-19 17:03
要呀, 因我炒過3個

Jm,即係如果明天20號炒佢,要俾$4310+($144x20)+($144x3)+$100同埋機票,對嗎?

首頁

尾頁

跳至