自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

脫左孝過左100日就得啩

水晶宮

PANCO 發表於 18-2-19 23:05

其實我自己就冇派囉。

朋友也是這麼説

珍珠宮

做殯儀的會答:

脫孝一切照常,可派利是(不用等100日)
未脫孝女也不可以派利是,但女婿可派
另外仔+新抱+女未脫孝唔可以上人屋企
女婿、孫、外孫可以照上人屋企(不過呢樣自己都會避忌,驚人唔鍾意)

伯爵府

好媽媽勳章

Froggy_joe 發表於 18-2-19 23:35
做殯儀的會答:

謝解答

子爵府

回覆樓主

我地年廿八脫左孝
但未過100 日 問過殯儀人士 可派可收
但我地都決定今年新年不派利是 (您派比人 人地都未必想收)
但收得 (所以盡量都避,又無得回返人其實唔好意思)
同埋唔慶祝新年了

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

不可以派, 仍守考 (100日內)

珍珠宮

pauljr 發表於 18-2-19 22:12
呢件事都發生過在我身上 ,家父仙遊, 男家某人話要照派,因為身抱係外姓人。
但當年老 ...
我都係,當年先父年22,3左右過身,99硬要我派利是,話依d係女家嘅事,唔怕wor,我唔派佢仲幫我派,佢下面屋個c9朋友對我投訴,話我99有冇搞錯,咁都俾佢對仔。已經係14年前嘅事,我記起心記到現在,當年唔俾我個仔留靈堂留得耐,佢地帶我仔前後20分鐘都冇就走人,我心諗你地兩個唔好早走,我都會一樣咁對佢地,唔俾個仔留靈堂,佢地好野到依家都仲健在,我仔都大,冇得還番俾佢地

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

stagea 發表於 18-2-19 22:04
帶孝仲要人派?好等個封利是買叉燒食

唔知關唔關事,不久股票蝕左六位數,另外生意上又比partner 飛甩左

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

pauljr 發表於 18-2-19 22:12
呢件事都發生過在我身上 ,家父仙遊, 男家某人話要照派,因為身抱係外姓人。
但當年老 ...

一樣,同佢講過話唔好,而係對佢唔好,唔係因為嗰幾舊,係都話女家既事唔關佢地事,嫁左就係男家既人,跟男家規矩。依家幾年過去,就真係寧可信好過唔信

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我屋企都係唔得架

男爵府

回覆 pomanlife 的帖子

無左錢都話可以搵過, 無左健康就......有CASE係不停不停搵醫生, 只係希望唔係大件事, 總之令可信其有.......有事麻鬼煩.....

彩鑽殿

^*^ 發表於 18-2-20 08:34

無左錢都話可以搵過, 無左健康就......有CASE係不停不停搵醫生, 只係希望唔係大件 ...

都多小病,小朋友在家整親要連針

彩鑽殿

^*^ 發表於 18-2-20 08:34

無左錢都話可以搵過, 無左健康就......有CASE係不停不停搵醫生, 只係希望唔係大件 ...

幸好還係小事

子爵府

superkingdom 發表於 18-2-19 20:38
想問如外父離開,女婿可派利是嗎?因有人話女不可派,女婿係外人,可派,真的嗎
...

大孝喎 正常都守最少一個月至一百日啦 如果係孫其實脫左孝就得 每個家庭處理唔同 男家話得未得囉 年初一回夠話唔可以返女家一樣 現時都無理啦 未勁多女同女婿年初一回女家一樣

男爵府

個男人本來嘜都唔信, 年三十都用碌柚葉洗白白, 因太黑仔......

大宅

Froggy_joe 發表於 18-2-19 23:35
做殯儀的會答:

我老爺剛年廿十走左,殯儀同你講一樣的!
所以我d姑奶係有派利是,因他們是外嫁的跟夫姓!仔、新抱就乜嘢都吾可以做!

別墅

一人之下 發表於 18-2-19 20:39
不可,外父咁親。
同意

珍珠宮

Chong_fanfan 發表於 18-2-20 09:00
我老爺剛年廿十走左,殯儀同你講一樣的!
所以我d姑奶係有派利是,因他們是外嫁的跟夫姓!仔、新抱就乜嘢 ...
因為都係殯儀話我知既

我奶奶過年前走咗

珊瑚宮

畀面勳章

一人之下 發表於 18-2-19 20:39
不可,外父咁親。

侯爵府

2018復活節勳章

superkingdom 發表於 18-2-19 20:38
想問如外父離開,女婿可派利是嗎?因有人話女不可派,女婿係外人,可派,真的嗎
...

唔可以,女婿非外人

首頁

尾頁

跳至