自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

sum324hk 發表於 18-2-19 23:58
我都有儲,不過小朋友仲細,但都已擔心18歲仲未定性,我諗住25歲先(emoji)

我等佢出來揾錢至會比 否則所餘無幾

侯爵府

bmuimami 發表於 18-2-19 23:49
由佢出世到而家,收收埋埋各式各樣名目「利是」,一直代為保管,有啲買咗股票,有部分買咗保險(已付全數) ...

世上只有媽媽好

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kimberlybaby 發表於 18-2-20 00:27
小學已比返一半佢用,一半黎儲

大宅

Candy_HL 發表於 18-2-20 00:49
我仔女利是都係比返我,父母公公婆婆利是就自己儲,我女話媽咪派錢出去,先有利是收返黎,係同人互交錢,所 ...

我仔都係咁ka..佢中二了,今年都係咁既做法。

水晶宮

cherriehahaha 發表於 18-2-20 02:10
我每年都幫個囡儲起利是,但無開戶口,拆晒利是之後就搵個封入住,外面寫邊年春節。到佢大個時,一之過俾返 ...

現金會貶值,做吓定期都好嘛
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

sum324hk 發表於 18-2-19 23:58
我都有儲,不過小朋友仲細,但都已擔心18歲仲未定性,我諗住25歲先(emoji)

自細應該同佢灌輸金錢觀念, 唔係35歲都可能畀人呃

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

由佢出世到而家,收收埋埋各式各樣名目「利是」,一直代為保管,有啲買咗股票,有部分買咗保險(已付全數) ...

我地都係甘稔丫。每個月既零用錢(暫時入户口) 每年利是,全部入户口,另外老公或其他人比既利是(寫左祝福語). 全部keep 住未拆,等佢18歲自己拆

伯爵府

回覆樓主

18歲其實都未必識理財,反而你幫佢買用嚟收利息仲好啦,到佢將來結婚,買車或者買啲乜嘢嘅時候都可以拎出黎用,仲實際啦

男爵府

回覆樓主

利是錢儲到咁上下就做定期,18歲我會俾一半佢咋,睇定d, 過多2-3年再俾埋另一半佢

係佢就一定俾返佢,問題要教佢良好理財習慣

男爵府

我兩個都有開户口存利是錢, 不過講明係for佢地將來讀書用, 如果讀吾到收歸國有

男爵府

回覆樓主

我唔記得阿囡幾多歲時我同佢開左個儲蓄戶口,一家三口每年收到嘅利是都入晒俾佢,但張咭keep 喺我度,而家20歲,都冇問我攞返張咭!另外佢入大學時喺另外一間銀行開左戶口同信用卡,我每月俾嘅零用錢佢自己管理,果個戶口都有錢剩架!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

我都想幫佢地買股票, 請問你點做? 定係係自己戶口買, 記低佢.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我一開始就開左佢名既兒童A/C
一直有入冇出...
佢讀大學就比番佢...
佢比家用時再幫佢儲D

如果讀唔成大學就儲住先....
等佢買樓比佢幫手首期

水晶宮

littlelamlam 發表於 18-2-20 09:05
我兩個都有開户口存利是錢, 不過講明係for佢地將來讀書用, 如果讀吾到收歸國有
...

有啲「大數目」係長老俾指明話「大學用」,嗰部分我都未決定係咪真係用來交學費定點呀
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

newcomer550 發表於 18-2-20 09:08
我都想幫佢地買股票, 請問你點做? 定係係自己戶口買, 記低佢.

我係自己戶口買,記低佢,開戶之後過戶俾返佢,繼續收息(都係藍籌股咋)

男爵府

2018復活節勳章

我都係 由第一年開始已經做左個兒童戶口

依家D小朋友唔似我地細個咁~~~

但我想問大家會唔會襯金價底 用小朋友D錢買定D金粒?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我都有幫我果個儲利是,原身想18歲比返佢,但到佢18歲時,發覺佢錢銀觀念好差亦有D大花筒,未識搵錢但會買貴野,所以都係等佢大個D或許大學畢業先交返比佢運用,依家佢有自己戶口,學下自己管理之前暑期工儲左果D錢同平時我地比佢的生活費先

男爵府

15週年勳章

超好

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

parrot1208 發表於 18-2-20 00:14
想知 18年會有幾錢利是

我仔18歲時就有8萬,一年平均4至5K。

首頁
12345...6

尾頁

跳至